Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

12. obljetnica: Željko Murk zavrjeđuje trajnu uspomenu

Datum objave: 12. veljače 2015.

Simbol odgovornog i teškog posla kojeg policajci danas obavljaju, bez sumnje je ime Željka Murka. Tog hrabrog pripadnika Policijske uprave međimurske danas su se prisjetili njegovi najmiliji obitelj, prijatelji, ali i kolege koji ni danas ne vjeruju kako je prije točno 12 godina pri potrazi za pljačkašem banke u Nedelišću ubijen na dužnosti. „Zaista je čast živjeti u sredini koja ne zaboravlja koja se prisjeća požrtvovnosti svojih građana te brine za njihovu sigurnost“, rekao je načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić.
Prisjećanje na taj kobni dan, 12. veljače 2003. godine, obilježeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na čakovečkom groblju te uz Spomen ploču na Društvenom domu u Mihovljanu, mjestu u kojem je Murk živio, uz pratnju pripadnika Policijske uprave međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Mihovljan, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranka Mihovljan i DVD-a Mihovljan.
Komemorativni skup održan je u Društvenom domu Mihovljan, uz prisustvo Josipa Mihaljevića, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Josipa Bukvića iz Ravnateljstva Policije, kao i domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca i čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača.
„Veličinu čovjekovih djela uvidimo ponekad prekasno, kada njega više nema. A veličina čovjeka kao što je Željko Murk očituje se u broju nas koji se okupljamo svake godine. Sretan sam što mogu reći da se intenzivno radi na projektu spomen područja i IPA centra gdje ćemo imati i trajnu uspomenu na hrabrog policajca, sina, muža i oca“, u prigodnom je govoru istaknuo župan Posavec.
Željko Murk iza sebe je ostavio suprugu Kristijanu i trojicu sinova Frana, Filipa i Renata, a kako bi im barem malo olakšao, sami priznaju, i nakon 12 godina teške trenutke, župan Matija Posavec, u ime svih građana Međimurske županije uručio im je poklon bonove, no što je najvažnije pokazao da u Županiji uvijek imaju potporu. Isto su učinili i u Gradu Čakovcu. „Uvijek, koliko je u našoj moći podržavamo obitelj Murk i to je tradicija koju nećemo prekinuti“, rekao je Kovač.
I dalje ga osjećam svuda oko nas i to je ono što se nikad neće izgubiti“, riječi su supruge, kojima su se pridružili njegov otac Josip i majka Ana. Datum pogibije međimurskog policajca predstavlja svojevrsnu prekretnicu, jer je nakon toga uvedena dugotrajna kazna zatvora za ubojstvo policajca.
Ujedno će se u dvorani PU međimurske odigrati i memorijalni malonogometni turnir „Željko Murk“ kojim se članovi svih ustrojstvenih jedinica uprave od 2005. godine prisjećaju na svog kolegu, a od ove godine pridružit će im se i ekipa Međimurske županije.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content