Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dodijeljene Povelje Međimurske županije: Zajedno su 155 godina u novinarstvu

Datum objave: 4. veljače 2015.

„Ovo je priznanje došlo u vrijeme kada je novinarstvo u teškoj situaciji, zatvaraju se dopisništva, ali i kupovna moć je manja, pa se iskreni mediji manje prodaju. Drago mi je i dirnut sam što je upravo Međimurska županija na čelu sa županom Matijom Posavcem to osjetila i dala priznanja nama novinarima, ne mislim pritom samo na nas trojicu, jer je ovo priznanje svim novinarima koji svakodnevno u teškoj situaciji obavljaju svoj posao“, rekao je u svom obraćanju Ivica Jurgec, urednik Lista Međimurja, jedan od trojice laureata koji su danas u Maloj vijećnici Međimurske županije primili Povelje Međimurske županije za dugogodišnji uspješni rad u novinarstvu.
Ivica Jurgec te Ivica Žišković i Franjo Preložnjak cijenjeni su i ugledni profesionalci, međimurski doajeni novinarstva koji su svoj medijski i osobni razvoj usmjerili u stvaranje naprednog društvenog i kulturnog života te promicanje Međimurske županije. Osim izniman doprinos koji su dali, župan je prijemom odlučio proslaviti i jubilej u njihovom novinarskom radu, 40 godina rada Ivice Jurgeca, 55 godina Ivice Žiškovića te 60 godina Franje Preložnjaka.
Povelja kao poruka poštovanja
Prilikom dodjele Povelja, sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, prvi čovjek Međimurja istaknuo je kako su ovo ljudi koji su radili u okolnostima kada je novinar bilo najmoćnije zanimanje, kada je bilo opasno, ali i kada ih se pratilo s posebnim povećalom. „Sve to preživjeti, a pritom ostati dosljedan, cijenjen, ostati kvalitetan te nakon toliko godina moći hodati svojim mjestom ili gradom uzdignute glave, odlika je velikih ljudi. Stajati sa strane i promatrati sve promjene, države, režime i okolnosti, bogatstvo je koje se ne može kupiti, već upravo upornim i predanim radom, strpljivošću i mudrošću, isključivo steći. Ova Povelja je stoga naša poruka poštovanja“, naglasio je Posavec.
I po medijskoj rasprostranjenosti vodeći smo u zemlji
„Hvala županu na ovoj Povelji. Iako nam je svako priznanje u karijeri drago, od posebnog je značaja kada dođe od ovakve institucije, naše Županije“, kratko je dodao Preložnjak, inače dobitnik nagrade Zrinski, najvišeg županijskog priznanja u 2014. godini, autor triju publikacija te gotovo 18.000 vijesti, članaka i reportaža. „O novinarstvu se inače ne priča, ono se radi“, objasnio je svoju misao vodilju kroz uspješnu karijeru Ivica Žišković i dodao: „Mi novinari inače smo samozatajni, no kada Međimurska županija s razlogom ističe sve svoje prednosti koje ima, ne smijemo zaboraviti da smo i po medijskoj rasprostranjenosti i kvaliteti, također među vodećim regijama zemlji“, naglasio je i objasnio kako ga u današnjem novinarstvu najviše uveseljavaju mlađe generacije.
„Ne želimo iza sebe ostaviti samo crno, bijelo ili kolor u pismu, već ljude koji će nastaviti naš posao“, objasnio je nekad glavni urednik Radija Čakovec i dopisništva Večernjeg lista Varaždin - Međimurje.
Posao se radi odgovorno, energično i pošteno
Današnji datum 4. veljače, posebno je drag Ivici Jurgecu koji je upravo na današnji dan napravio svoje prve službene novinarske korake, izvještajem s 8. Kongresa mladih u Zagrebu. Od tog vremena, a posebice u posljednjih 23 godine oblikuje javno mijenje Međimurja te usporedno s time stvara danas najčitaniji lokalni tjednik u Hrvatskoj, List Međimurje.
„Kada sam slušao županove riječi pohvale, gotovo da ni nisam shvatio da priča o nama. Sjećam se kada sam kao 19-godišnjak počeo raditi, Preložnjak mi je bio prvi urednik, a kada sam došao u List Međimurje tamo mi je urednik na Radiju bio Žišković. Nadam se da će za dvadesetak godina i mene tako spominjati mlađi kolege“, rekao je Jurgec, dodavši kako je uvjeren kako je ovo jedina županija koja nagrađuje svoje novinare.
„Želim da i dalje budete poveznica politike i javnog života prema građanima, a suštinski onaj korektiv kako bi ostali transparentno, zdravo i kompaktno društvo koje će biti primjer drugima. Rezultati koje ostvarujemo na svim poljima neka ne budu samo naš vlastiti uspjeh, već promocija novog standarda u hrvatskoj politici, da napredak gradimo na svijesti da se može ako odgovorno, energično i pošteno radimo svoj posao“, zaključio je međimurski župan i još jednom zahvalio laureatima na svoj hrabrosti, plemenitosti i odgovornosti koju su u naše društvo usadili tijekom godina.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content