Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dogovoren završetak Centra Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu

Datum objave: 3. veljače 2015.

Rudolf Steiner, kao filozof, odgajatelj i veliki pobornik waldorfskog pristupa u odgoju, antropozof i pisac većinu je svojeg života kao i radni vijek proveo u Austriji i Njemačkoj gdje se u potpunosti etablirao kao izuzetan vizionar koji i danas ima sljedbenike i podršku posebice kada je biodinamička poljoprivreda u pitanju. Rođen u Donjem Kraljevcu jedan je od najpoznatijih međimuraca koji je svoje pravo mjesto u životu Međimurja počeo zauzimati prije 10-tak godina kada je pokrenuta inicijativa za osnutkom Centra Rudolfa Steinera, mjesta na kojem bi se svi zainteresirani imali priliku upoznati s naukom, ali i praksom, jednog od najvećih umova s početka 20. stoljeća. U navedenom je vremenu napravljeno puno u revitalizaciji imena Rudolfa Steinera, ali je i izgrađen sam Centar i to uz svesrdnu pomoć i podršku inozemnih investitora među kojima je najistaknutije ime Petera Daniella Porschea.
Upravo je ovaj izuzetan poduzetnik , jedan od vlasnika kompanije Porsche, te unuk poznatog osnivača te velike tvrtke Ferrya Porschea, kao najveći donator samoga Centra, ali i najistaknutiji pobornik Rudolfa Steinera, posjetio s nekoliko desetaka prijatelja u lipnju 2014. godine Međimurje i Donji Kraljevec te u još nedovršenom Centru promovirao rad i život samoga Steinera. Tom je prilikom snimljen i film o putu vlakom iz Njemačke prema Donjem Kraljevcu, tada odrađenim edukativnim radionicama kao i iskustvima samih ljudi koji su odlučili živjeti antropozofiju prema nauku Rudolfa Steinera.
Prezentacija filma o posjetu Međimurju povod za daljnje razgovore o budućnosti Centra Rudolfa Steinera
Upravo je prezentacija filma u Kulturzentrumu St. Jakob u St. Jakob am Thurn, nedaleko od Salzburga RST 153 Kulturgutexpress 2014., ein Zug fur das Leben bio i povod sastanku na kojem su župan Matija Posavec te njegov zamjenik Zoran Vidović zajedno s načelnikom Donjeg Kraljevca Miljenkom Horvatom te dugogodišnjom direktoricom Centra Sandrom Percač s Peterom Daniellom dogovarali buduće zajedničke aktivnosti kojima će se sam Centar u potpunosti završiti te staviti u funkciju.
Rudolf Steiner je postao jedan od temeljnih brendova Međimurja i svima nam je u interesu pokrenuti sam Centar preko kojeg možemo dodatno promovirati biodinamičku poljoprivredu te zdravi način života jednako kao i samo Međimurje te Donji Kraljevec. Potencijal je u ovom području djelovanja izuzetan kako iz poljoprivrednog aspekta jednako tako i turističkog te Vam osobno garantiram da se sam projekt niti u jednom trenutku neće dovesti u pitanje niti u jednom segmentu.“ – u svom je obraćanju Porscheu rekao Župan istaknuvši da je garancija tome upravo u činjenica da vlasništvo nad Centrom imaju županija i općina i to u omjeru 40-60. “Vaš prošlogodišnji posjet nam je ponovno dokazao snagu samoga Steinera te energiju koju njegova antropozofija i propagirani način života donosi ljudima. Zato smatram da zajedno možemo napraviti puno više i da još jedanput zajedno, kao što je to bio slučaj i do sada, završimo ovaj projekt na zadovoljstvo svih.“ – zaključio je Posavec.
Dosadašnja suradnja je meni osobno bila samo potvrda dobrog smjera kojim Centar Rudolfa Steinera, na čelu s direktoricom Sandrom Percač, kao i županom te načelnikom ide. Mnogo je toga pred nama i sada kada je završetak građevinskog dijela Centra pri kraju se moramo početi sve više orijentirati prema onom programskom dijelu rada i funkcioniranja. To je u biti i osnov postojanja Centra Rudolfa Steinera jer objekt smo zajedno napravili da bi ga se koristilo u svrhe promocije rada, djela i nauka upravo vašeg Međimurca Rudolfa Steinera.“ – izjavio je Peter Daniell Porsche te potvrdio da će se i dalje nastaviti financijska i svaka druga potpora s njegove strane prema ovom velikom projektu.
Porsche: Ekonomski uspjeh i novac moraju unaprijeđivati općedruštvenu dobrobit
Ekonomski uspjeh ne završava sam sa sobom, a novac se nikada ne bi smio stjecati da bi se samo gomilao – oboje, ekonomija i novac, moraju unaprijeđivati općedruštevnu dobrobit. Ovo je ono na čemu temeljim svoje djelovanje te jedan od razloga zašto inzistiram na ovakvim projektima i zašto ih podupirem na svakom koraku.“ – zaključio je Porsche.
Posjet međimurske delegacije je iskorišten i za obilazak samog Kulturzentruma St. Jakob. Naime, radi se inače o waldorfskoj školi koju je izgradio sam P.D. Porsche, kao i pripadujućem restoranu u kojem se poslužuju samo i jedino potpuno eko odnosno bio proizvodi. “Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti kakav i koliki utjecaj je imala osoba rođena u Donjem Kraljevcu i to na cijelu Europu. Steiner je brend Donjeg Kraljevca, a sam Centar će biti mjesto na kojem ćemo svi zajedno živjeti njegov lik i djelo. Zahvaljujem se gdinu Porscheu na svemu što čini za ovaj zajednički projekt te sam uvjeren da ćemo uspjeti profilirati Donji Kraljevec kao budući centar biodinamičke poljoprivrede u Europi.“ – završno je zaključio načelnik Miljenko Horvat.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content