Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U ožujku nova prilika za dobivanje poticaja za povećanje energetske učinkovitosti kućanstava

Datum objave: 29. siječnja 2015.

„Međimurke i Međimurci pokazali su svoju razinu svijest o zaštiti okoliša s više od 550 zahtjeva za energetskom obnovom svojih kućanstava, no uz limitirana sredstva, svega 10 do 15 posto naših građana je danas dio tog sustava“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec sudjelujući na informativno – edukacijskoj radionici Zajedno sačuvajmo okoliš u Varaždinu. Time je ujedno dao podršku što skorijem provođenju natječaja Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vrijednih 600 milijuna kuna koji će inicirati preko milijardu i 200 milijuna kuna ukupnih investicija, zajedno s domaćinom županom Varaždinske županije Predragom Štromarom te Željkom Kolarom, županom Krapinsko – zagorske županije.
Da se radi o 36 javnih poziva i natječaja koji će svima biti dostupni od ožujka, potvrdili su na svojoj drugoj od ukupno najavljenih šesnaest tribina širom Hrvatske, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ujedno uz to predstavili projekte koji će se sufinancirati s 40 do 80 posto bespovratnih sredstava. „Važan segment koji se od ove godine mijenja je smanjenje potrebne projektne dokumentacije koja je bila kompleksna i preskupa, pa je to bio jedan od razloga zašto su građani odustajali od investicija. Ujedno nije bilo sluha u jedinicama lokalne samouprave, što znamo da u ove tri županije nije slučaj“, istaknuo je pritom ministar, a Muller dodao kako će sufinanciranje Fonda uključiti sve razine, od općina, gradova i županija, pa do poslovnog sektora i naposljetku građana. „Za svakog od ta tri dionika gospodarskog sustava osigurat ćemo istu količinu financija, a naglasak ćemo staviti na građana i sektor turizma“, dodao je direktor Fonda.
Ujedno je najavljeno kako će u svibnju objaviti Javni poziv za nabavu visokoenergetskih uređaja bijele tehnike A+++ klase visoke učinkovitosti. Sufinanciranjem ukupno 10 tisuća uređaja s od 400 do 800 kuna žele postići to da građani razmisle o tome što kupuju i kakav će to utjecaj na njih, ali i okoliš imati u skoroj budućnosti. No natječaji koji će ove godine biti u centru pozornosti svakako se tiču obnovljivih izvora energije i čistog transporta, kao i programa energetske učinkovitosti kućanstava koje je spomenuo međimurski župan.
U 2014. u tu je svrhu utrošeno 160 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok se u narednih 11 mjeseci namjerava obnoviti 10 tisuća kuća uz prosjek subvencije do 40 posto. Time će se otvoriti prilika za sve one koji još nisu iskoristili poticaje za obnovu fasada, zamjenu stolarije, krovišta i slično da iskoriste sredstva Fonda iz kojeg će se izravno koristiti spomenuti model, prijavom na Javni poziv za nešto više od mjesec dana.
Nije slučajno što su se na jednom mjestu okupili vodeći ljudi triju uspješnih županija, naglašeno je na tribini, jer se radi redom o stručnim, sposobnim i po kapacitetu vlastitih financija kompatibilnim regijama za suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
„Svaka kuna subvencije koju naši građani preko natječaja za program obnove kućanstava preusmjere u Međimursku županiju, imat će za cilj poboljšanje kvalitete stanovanja i života, ali uz smanjenje režijskih troškova ujedno i povećanje gospodarske aktivnosti“, objasnio je Posavec.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content