Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Scheierovoj zgradi predstavljena knjiga nogometne legende Dragutina Vabeca

Datum objave: 26. siječnja 2015.

 
Četiri nogometne godine u Francuskoj, odigranih oko 90 utakmica uz pritom zabijenih 60 pogodaka, okosnica su nogometnog puta prave sportske legende Dragutina Vabeca. Stoga ni ne čudi kako je ovaj Međimurec, igrač Sloge Čakovec i Dinama iz Zagreba, pravu slavu stekao upravo igrajući u francuskom klubu Stade Brestois od 1979. do 1984. godine.
Dokaz njegove kvalitete očituje se u izdavanju autobiografije, upravo na francuskom jeziku, naziva "L'idole de I'Armoricaine", autora Johana Le Roux. Knjiga koja na 170 stranica veliča Vabecov lik i djelo, predstavljena je krajem siječnja i u ispunjenoj čakovečkoj dvorani Scheier, nakon dvije promocije u Francuskoj.
Promotor Međimurja diljem svijeta
Podršku osobi koja je uvelike zaslužna za promociju Međimurja i Hrvatske, dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec pritom istaknuvši kako Međimurci s ponosom prate uspjeh i ugled koji uživa diljem svijeta, a županovim čestitkama pridružili su se još Zorislav Srebrić, direktora svih reprezentacija HNS-a te predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić.
O počecima igranja nogometa Drage Vabeca u čakovečkoj Slogi govorio je njegov bivši suigrač Ante Čapajlija. Ipak, najveći dio svoje karijere predodredio je Dinamu, od 1968. do 1979. godine, u kojem je s 529 odigranih utakmica ujedno peti igrač kluba svih vremena, uz 183 gola.
Između ostalog, u knjizi se naglašava kako je bio prodorno krilo, odlična centaršuta, snažna i precizna udarca, dobar dribler, igrač koji će se zauvijek pamtiti u Brestu i Francuskoj gdje su ostale najupečatljivije pobjede nad tada velikim Bordeauxom 1982. rezultatom 3:1 te pobjeda nedugo nakon toga nad PSG-om s 3:1.
 
foto: emedjimurje.hr
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content