Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

8. Dan mimoza: Međimurci prepoznali važnost prevencije

Datum objave: 17. siječnja 2015.

Simbolikom nježnog cvijeta mimoze danas je na čakovečkom Trgu Republike provedena akcija kojom se senzibilizirala javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Sve to u sklopu 8. Dana mimoza u Hrvatskoj, ujedno i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice kojem su se još jednom priključili Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Županijskom bolnicom Čakovec, Domom zdravlja Čakovec i primarnim ginekološkim ordinacijama. Potporu su dale i maturantice Srednje škole Čakovec, smjer Medicinska škole koje su u sat vremena Međimurkama i Međimurcima podijelile sve grančice mimoze. Taj dan koji je Hrvatski sabor 2010. godine proglasio nacionalnim, usmjeren je ženama, očuvanju njihova zdravlja te uključivanju u programe svih za to nadležnih institucija.
Kako bi podržao još jednu akciju Zavoda, lige protiv raka te Kluba žena i na taj način svojim angažmanom pridonio senzibiliziranju javnosti oko važnosti prevencije, akciji se pridružio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Naime prema statistici u Hrvatskoj je od te bolesti 2013. godine umrlo nešto više do 125 žena, a kod nas u Međimurju jedna. “Stoga je važno širenje svijesti o ovoj bolesti te edukacija koji predstavljaju prioritet javnozdravstvenih akcija u cijelom svijetu, ali jednako tako moraju biti prioritet i svima nama. Drago mi je što je prikupljeni novac od prodaje mimoza namijenjen rehabilitaciji članica Kluba „Vita“ te edukaciji članova Županijske lige protiv raka koji će svojim nesebičnim radom negativnu statistiku pokrenuti na bolje“, rekao je tom prigodom međimurski župan dok se Hussein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec nadovezao naglasivši kako je ključno znati da je upravo prepoznavanje stadija koji prethodi raku spasilo mnoge živote te pozvao žene neka vode brigu o svom zdravlju, u prvom redu preventivnim pregledima.
„Cijepljenje protiv HPV-a najbolji je način sprječavanja raka vrata maternice. Nadamo se da smo danas poslali poruku svima povodom Dana mimoza, kako prodajom grančica mimoze, edukativnim sadržajima i materijalima te savjetima liječnika stručnjaka“, dodala je predsjednica kluba „Vita“ Vesna Kos.
Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice 24. – 31. siječnja, a u organizaciji Udruge „Zdravka“ i Hrvatske lige protiv raka. Ujedno će se tim povodom 24. siječnja u Zagrebu održati simpozij o prevenciji i liječenju početnog stadija.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content