Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Donjem Kraljevcu dogovorena rekonstrukcija ceste i mosta

Datum objave: 16. siječnja 2015.

Ravna cesta koja povezuje Grad Prelog i Općinu Donji Kraljevec, u dužini od 2 kilometra, predstavlja svojevrsnu opasnost za sigurnost prometa. Naime problem se javlja zbog uskog betonskog mosta na potoku Bistrec koji osim što onemogućuje pravovremenu reakciju vozačima svojim zavojem, ujedno stvara opasnost teškim teretnim vozilima koji se upravo zbog njegove premale širine ne mogu mimoići. Dakako, uz problem neprilagođene brzine prilikom ulaska u naselje, most je ujedno i posebno sužen s desne strane te vozač teško može reagirati prilikom naleta.
Sinergija gospodarstva i politike prepoznaje potrebe Međimuraca
Stoga je na tu temu iniciran sastanak kako bi se zajedničkim nastupom za to nadležnih institucija krenulo u rješavanje problematike i spriječile moguće nesreće s katastrofalnim posljedicama, a koje bi mogla izazvati i neposredna blizina benzinske postaje. „Na prvom nam je mjestu sigurnost svih sudionika u prometu, osobnih vozača, biciklista i pješaka, ali ujedno moramo voditi brigu i omogućavati nesmetani prijevoz u ovim krajevima s izraženom metaloprerađivačkom industrijom“, rekao je tom prigodom župan Međimurske županije Matija Posavec i zahvalio direktoru tvrtke Tehnix, Đuri Horvatu na inicijativi za sastankom i hitnom intervencijom na dionici koja je već uzela nekoliko života. „Htio sam da se danas okupljena koordinacija na licu mjesta uvjeri u opravdanost rješavanja ovog problema sigurnosti. Kraljevec je jako industrijsko središte u Međimurju, industrija s kooperantima zapošljava više od 1500 radnika, a tereti koji se proizvode su velike težine i specijalne širine, što povećava opasnost od nesreća i ugrožava sigurnost građana“, objasnio je Horvat i pozdravio prisutne, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom, načelnika Općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, direktora Hrvatskih voda Ivicu Mustača, arhitekta Darka Žagara, Željka Pavlica kao korisnika prometnice u svom poslovanju, ravnateljice Županijske uprave za ceste Ljerke Cividini te Josipa Kobala, gospodarstvenika iz Draškovca. „Župan puno zna o politici, a mi o gospodarstvu. Mi idemo rukom po rukom, zajednički stvaramo nova radna mjesta. Moramo raditi timski, jer se u takvim trenucima pokazalo da prepoznajemo što ljudima treba“, objasnio je vlasnik Tehnixa.
Rekonstruirat će se južni dio ceste na ulazu u naselje
Pregledom mosta i prometnice te nakon odrađenog sastanka, zaključeno je kako će izgradnjom pješačko – biciklističke staze Prelog – Donji Kraljevec, koja je u tijeku, taj problem biti još veći, a opasnost gotovo neizbježna, iako se na njoj radi upravo zbog povećanog prometa u oba smjera. Najveće nedoumice zadaje činjenica kako cesta drži pravac potoka, dok bi upravo most morao držati pravac ceste. Prema prvim idejnim rješenjima treba krenuti u rekonstrukciju južnog dijela ceste, time i njenog proširenja, uz dodatak izgradnje pješačko – biciklističke staze, kako bi se ispravila krivina koja zadaje probleme. U tu svrhu Općina i Tehnix izdvojit će sredstva za izradu projektne dokumentacije, Hrvatske vode definirati uvjete voda, a ŽUC ceste, dok će Međimurska županija osigurati financije za što skorije zaključenje radova. Ujedno je u planu za ovu godinu i postavljanje signalne ploče na ulazu u naselje, kako bi se i na taj način svi sudionici prometa upozorili da brzinu prilagode uvjetima na cesti i vožnji kroz naselje.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content