Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji obilježen 10. Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države

Datum objave: 9. siječnja 2015.

Jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti, 09. siječnja 1919. godine, obilježen je u petak, nizom događanja i svečanosti. Dan je to kada je na velikoj narodnoj skupštini u Čakovcu, zajedništvom oko 10.000 Međimuraca, izglasana i donesena o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Tim je povodom Hrvatski sabor 2005. godine ovaj datum proglasio Spomendanom, pod čijim je pokroviteljstvom i održan, dok je pokroviteljstvo ove godine prihvatila i Vlada Republike Hrvatske. „Danas je najveći dan za međimursku, no i jedan od najvećih za hrvatsku povijest“, rekao je tom prigodom župan Međimurske županije Matija Posavec.
Ovogodišnje je obilježavanje u Međimurskoj županiji započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Macincu, podno spomen ploče na rodnoj kući dr. Ivana Novaka, povijesne ličnosti koja je odigrala važnu ulogu u odcjepljenju, ali i kako je istaknuto, u to vrijeme najvrjednijeg Međimurca u vidu oslobođenja našeg „falačeca zemlje“. U spomen na ovog velikog Međimurca, Zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije Macinec pripremio je popratni program dok je zajedničku molitvu prevodio župnik župe Macinec vlč. Stjepan Markušić. Svijeće su, uz međimurskog župana Matiju Posavca, zapalili zamjenik župana Zoran Vidović te predstavnici Općine Nedelišće na čelu sa zamjenicima načelnika Željkom Kacunom i Ivankom Novak, a prisutnima se, ispred spomen-ploče koju je 70-tih godina prošlog stoljeća postavila Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, obratio zamjenik načelnika. „Okupljeni smo danas kako bi, u cjelovitoj, slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, zahvalili svima čiji je životni put bio prožet borbom za pravdu i ponosnim isticanjem svoje narodnosti, kulture i vjere. To su upravo vrijednosti koje je zagovarao dr. Ivan Novak“, naglasio je Kacun. Počast je odana i akademiku, etnomuzikologu dr. Vinku Žgancu, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca na njegovu grobu u rodnom Vratišincu te zajedničkom molitvom koju je predvodio Mihael Hertarić iz župe Uzvišenja Svetoga Križa. Vinko Žganec prvi svoj zapis od 25.000 pjesama zapisao je upravo u Vratišincu i objavio 1908. godine, a prije godinu dana, u ovo vrijeme, izdan je i pretisak njegovog prvog izdanja zbirke „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” iz 1916. godine, jedan od jačih argumenta tadašnjeg dokazivanja hrvatskog identiteta Međimurja.
„Ovo je prilika da još jednom zahvalimo našem sumještaninu, Vinku Žgancu. Kada Međimurec pjeva, glazbom i riječima kaže istinu koju ne dokazuje, jer tu istinu svatko tko ga sluša, osjeća“, rekao je u svom govoru Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Vratišinec. Stoga nije slučajno što njegovo ime danas nose tamošnja ulica, škola, Kulturno umjetničko društvo i Dom kulture. Gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač pak se obratio na čakovečkom groblju u Mihovljanu, kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, uz zamjenike Romana Bogdana i Marija Medveda. „Donošenjem rezolucije nisu se samo tako izbrisala desetljeća mađarizacije, bilo je potrebno uvesti hrvatsku upravu i administraciju, obrazovati domaću inteligenciju, a uloga Ivana Novaka tu je bila ključna“, rekao je.
Uz Macinec, Vratišinec i Čakovec, prvi puta Spomendan obilježen i u Prelogu
Od ove godine, počast je u Prelogu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća saborskog zastupnika Dragutina Glavine, župana Posavca, njegova zamjenika i tamošnjeg gradonačelnika Ljubomira Kolareka, odana ujedno i svećeniku te piscu Jurju Lajtmanu, čije ime simbolizira vođu međimurskih intelektualaca i narodnog borca za hrvatski narod. Rođeni Preložanin velik dio svog života proveo je u rodnom Prelogu kao odvjetnik, a umro je u Kotoribi. „Tijekom svog djelovanja utemeljio je pjevačke zborove diljem Međimurja, a sve s ciljem odupiranja mađarizaciji. Širenjem kulturne aktivnosti u Međimurju doprinio je očuvanju identiteta Međimuraca i jedan je od najzaslužnijih za pripojenje Međimurja Hrvatskoj“, naglasio je gradonačelnik.
I ostatak Hrvatske njeguje međimurske vrijednosti
„Međimurci su se uvijek znali suprotstaviti zatiranju nacionalnog identiteta, kao što su naši međimurski građani i branitelji i u Domovinskom ratu znali za što se treba boriti. I iako danas dijelimo sudbinu cijele Hrvatske, ipak smo drukčiji od ostatka zemlje. Sve je to dokaz da se Međimurje sve čvršće pozicionira u ovoj državi kao regija koja ima prijedloge te daje inicijative za rješenje mnogih problema u Hrvatskoj. I budite uvjereni, dame i gospodo, da kako vrijeme bude odmicalo, ostatak Hrvatske sve će više njegovati međimurske vrijednosti“, u svom je govoru naglasio župan Posavec. Spomenimo kako su svečanost svojim sudjelovanjem uveličali pripadnici Zrinske garde Čakovec, a obilježavanje Spomendana nastavljeno je bogatim poslijepodnevnim programom, otvaranjem izložbe, svečanom akademijom i humanitarnim koncertom Zaklade solidarnosti Katruža.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content