Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju uvedena „eHitna“ – brža i efikasnija hitna medicinska pomoć

Datum objave: 8. siječnja 2015.

Nakon odrađenog testnog razdoblja stručne medicinske poslovne platforme „eHitna“, ista je u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije i formalno puštena u pogon. Radi se o kompletnoj informatičkoj platformi hitne medicinske pomoći koja se sastoji od tri integrirane cjeline, a to su komunikacijska oprema, aplikativni dio i GPS navigacija s kontrolom vozila. Upravo svaki od tih segmenata doprinosi unaprjeđenju organizacije rada kako prijavno–dojavne jedinice (PDJ) hitne pomoći kao centralne jedinice, tako i svih mobilnih medicinskih timova te boljoj kontroli obavljanja hitne medicinske pomoći nad pacijentima koja je za područje Međimurske županije smještena baš u Zavodu.
Kako bi isprobali nove uvjete u radu, održana je prezentacija rada platforme, kojoj su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, uz pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca i v.d. ravnatelja Zavoda dr. sc. Tomislava Novinščaka.
 
Novu opremu simulacijom hitnog poziva prvi je isprobao međimurski župan naglasivši pritom kako je ovim programom naš kraj dobio bržu i efikasniju hitnu medicinsku pomoć, a to je ključno jer je svaka sekunda iznimno važna prilikom intervencija dežurnih službi na cijelom području Međimurske županije. Naši građani mogu sada putem broja 194 direktno komunicirati sa posebno utreniranim medicinskim sestrama, dispečerom i disponentom, za sve slučajeve u kojima je ugrožen život ili prijeti neposredna opasnost po život. Prijavno-dojavna jedinica potom postupa shodno algoritmu za hitna stanja i stupnjevima hitnoće i koordinira hitnom intervencijom.
Tijekom intervencija, automatizirana je obrada podataka o kretanju vozila i timovima, vremenima intervencija i ostalim važnim podatcima, a ujedno je omogućeno elektronsko bilježenje podataka o svakoj intervenciji. eHitna i Fleet Manager su u cijelosti financirani od strane naše Županije i gotovo u potpunosti koriste ranije nabavljenu opremu financiranu od Svjetske banke. Odvažan iskorak u suvremenom organizacijskom zdravstvenom poslovanju naročito je važan kada je riječ o hitnoj medicinskoj pomoći.
Nastavak je to reforme hitne medicine, koja se u mnogočemu na korist naših građana u međimurskoj županiji približava europskom standardu. Na prezentaciji, v. d. ravnatelja zahvalio je na podršci Županije, koju Zavod za hitnu medicinu uživa tijekom godina i na danoj mogućnosti da se hitna medicina u organizacijskom, ali i u stručnom smislu i nadalje razvija na korist građana te s ciljem da postanemo što zdravija i odgovornija regija.
 
 

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content