Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Osiguravanje asistenata u nastavi je naša zadaća, odgovornost i obaveza“

Datum objave: 24. prosinca 2014.

Dvije srednje i 21 osnovna škola Međimurske županije, uključile su se u projekt koji osigurava pomoćnika u nastavi učenicima  s teškoćama u školama Međimurske županije za školsku godinu 2014./2015. Radi se o projektu naziva Škole jednakih mogućnosti, a čiji je nositelj Međimurska županija, uz upravo škole kao projektne partnere. Cilj je njegovim provođenjem dati podršku u inkluzivnom obrazovanju svim potrebitim učenicima s teškoćama, njih 62, ali i nezaposlenim osobama registriranima na tržištu rada, što uključuje 57 pomoćnika.
Na tu je temu u zgradi Scheier održana početna konferencija na kojoj su se prisutnima obratili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, voditeljica projekta Melita Sečan i Lea Kovačić ispred Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. „Ovakav pristup za nas nije ništa novo, i sami smo već nekoliko godina u takvom projektu, a taj organizirani sustav i pristup, upravo su odlika našeg rada koji daju rezultate. Sva djeca, kojima je u osnovnoškolskom sustavu potrebna pomoć asistenta, oni ga danas i imaju, to smo ove godine ostvarili kroz projekt prijavljen preko europskih fondova i njegova vrijednost od preko 3 milijuna kuna označava upravo zadovoljavanje onih potreba koje naši građani i očekuju od javnog sektora“, u svom je obraćanju istaknuo međimurski župan. Valja spomenuti kako su u županijskom proračunu već treću godinu predviđena sredstva za projekt ovakvog tipa, a ovog je puta Županija otišla korak dalje i povukla potrebita sredstva iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekta je 3.164.972,98 kuna, 85 posto sufinancirano je iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.
„Ovaj projekt omogućili su Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA koja je pomogla u strukturiranju projekta, a dobivena sredstva utrošit će se na edukacije, plaće i dvije dodatne radionice za asistente te potrebne partnerske sastanke. Dosad nije postojao jedinstveni sustav za osiguranje djeci pomoćnika u nastavi, mi u ovoj školskoj godini to mijenjamo“, istakla je voditeljica projekta.
Važno je da djeca postanu ravnopravni članovi zajednice, a to kreće prvo u obitelji, a zatim i u školama. Stoga se nadam kako ćemo ovim projektom srušiti barijere i sve prepreke s kojima se ta djeca i njihovi roditelji susreću svakodnevno. Sustav treba prilagoditi djetetu, a ne dijete sustavu“, objasnila je Lea Kovačić.
Projekt Škole jednakih mogućnosti, s provedbom je krenuo 1. rujna ove, a završava 31. kolovoza 2015. godine, no kako je istaknuo župan: „Obrazovanje može i mora biti kvalitetno te će takvo i u Međimurju ostati“, pa je samim time najavljena i mogućnost njegovog nastavka, s ciljem stvaranja rezultata u obrazovnom sektoru i među djecom. „Ovaj projekt mora financirati javni proračun i za to uvijek treba imati sluha i naći sredstva za njegovu realizaciju. Tu djeca nikako ne smijemo ostaviti same, to je naša zadaća, odgovornost i obaveza“, za kraj je dodao Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content