Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najvolonteri Međimurja Đurđica Blašković i Udruga za autizam „Pogled“

Datum objave: 24. prosinca 2014.

Kao jedna od posljednjih aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, uz tradicionalni Sajam dobrote, a u okviru posljednjeg školskog dana prvog polugodišta, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je svečanost dodjele županijske nagrade za volontiranje u 2014. godini. Ista se ove godine dodijelila za najboljeg volontera i najbolju organizaciju volontiranja, a dobitnicima je nagrade uručio župan Međimurske županija Matija Posavec. „Volontiranje nije dužnost, to je želja, a kada imate želju onda svaku aktivnost obavljate s jednom posebnom ljubavlju i pažnjom. Koliko Međimurke i Međimurci imaju veliko srce, ali i koliku važnost volontiranje u našoj zajednici ima, bilo je najzornije vidljivo kada su nas zadesile nesreće i katastrofe, kada je ljudima zaista trebala svaka pomoć koju su bez pogovora i dobili“, rekao je pritom međimurski župan od srca čestitavši dobitnicama.
Priznanje za istaknuti volonterski rad primila je Đurđica Blašković, kao volonterka čakovečkog azila „Prijatelji životinja“ koja se brine za petnaestak pasa iz skloništa, no i kao osoba koja neprestano potpomaže svoje bližnje u svakoj prilici. „Volim pomagati drugima, to mi je u krvi. Ovakva mi nagrada znači jako puno, lijepo je da netko priznaje to što radim od srca“, objasnila je vidljivo dirnuta i počašćena. Nagrada u kategoriji organizacija otišla je u ruke Udruzi za autizam "Pogled", a u ime udruge zahvalila se Patricia Kuhta. „Lijepo je da nas u našoj županiji prepoznaju, a to je zahvaljujući naporu svih volontera kojih imamo mnogo, uz roditelje i obitelj članova. Radimo u prvom redu s djecom, težimo tome da uz podršku i razumijevanje budu prihvaćeni od okoline. S ovakvom motivacijom u vidu nagrade, sigurna sam da uskoro možemo proširiti program i prilagoditi ga za odrasle s autizmom“, objasnila je Patricia. Priznanja za istaknuti volonterski rad primili su još i Damira Marušić, Tanja Dragović i ZEU Prijatelji životinja i prirode.
Prema procjenama, u zemljama Europe unije volontira između 92 do 94 milijuna osoba, točnije 23 posto svih stanovnika starijih od 15 godina. Upravo takvu humanost izvršna vlast želi ojačati na sjeveru Hrvatske. „To radimo kroz volonterski ured koji je vrlo aktivan, kroz registar volontera, regionalne konferencije i sve popratne aktivnosti, kako bismo u stanovništvu potaknuli svijet o potrebi volontiranja“, objasnio je Posavec i s ponosom istaknuo kako Međimurje bilježi sve veći broj volontera i volonterskih radnih sati u odnosu na druge krajeve.
Dakako, ljudi dobra srca na pravim mjestima nikada dovoljno, pa su volonterke tom prigodom sve ohrabrile da im se pridruže. „Osjetit ćete onaj neopisivo osjećaj iznutra kada se nekome pomaže“, rekla je Patricia Kuhta, a Đurđica Blašković dodala: „Ne treba mi materijalno, dobivam sve potrebno, zahvalnost, kada vidim u očima djece veselje i radost.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content