Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prekogranični projekt EUpeR donosi novih 200.000 kuna za energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji

Datum objave: 23. prosinca 2014.

Danas je u Maloj vijećnici Međimurske županije održano svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju dokumentacije za prijavu na javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zgrada kojeg su potpisali ispred Međimurske županije župan Matija Posavec, Međimurske energetske agencije d.o.o. kao partnera i vodećeg partnera na projektu EUpeR, (Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva) direktor Mario Klobučarić, te upravitelj zgrada GP Stanorad d.o.o. Velimir Mađarić te predstavnici stanara zgrada Otokara Keršovanija 2 i Strossmayerova 7A u Čakovcu Marijana Šarić, Zdenko Mesarić i Marijan Mesarić.
Sporazumom se Međimurska županija i Međimurska energetska agencija d.o.o obvezuju financirati energetski pregled, izradu energetskog certifikata, te izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu navedenih višestambenih zgrada i to za procijenjena vrijednost navedenih usluga od 200.000,00 kn bez PDV-a.
“Današnji sporazum je samo potvrda dobre realizacije različitih projekata prekogranične suradnje na kojima Međimurska županija radi već dugi niz godina. A također nastavljamo dalje s projektima energetske učinkovitosti na kojima intenzivno radimo i želimo pomoći našim građanima. Podsjećam da je na naš posljednji natječaj energetske učinkovitosti unatoč planiranih 20-tak dodjeljenih projekata prijavljeno je bilo njih čak 555. To vam samo govori o osvještenosti međimurskih ljudi o ovoj problematici, ali i nužnoj potrebi smanjivanja kako kažu energetskog siromaštva.“ – rekao je župan Posavec te napomenuo da se ovime obuhvaćaju višestambene zgrade koje do sada nisu bile obuhvaćene natječajima.
Ovime šaljemo poruku da nam je Čakovec, kao županijsko središte izrazito važno
U ovom specifičnom sporazumu riječ je o zgradama s područja grada Čakovca, čime jasno i nedvojbeno šaljemo poruku da nam je i Čakovec bitan, ma koliko drugi ponekad tvrdili drugačije. Ovo predstavlja samo uvod, temeljitu pripremu terena, koju bi inače trebali obaviti sami stanari tih zgrada, a ovime im tih 200.000,00 kuna ostavljamo kao svojevrsni božićni i novogodišnji dar.“ – zaključio je Posavec te pohvalio rad MENEA-e koja svojim brojnim projektima pomaže poduzetnicima i građanima u ovakvim i sličnim projektima.
Mario Klobučarić je napomenuo da se ovim projektom obuhvaćaju zgrade građene u najlošijem razdoblju građenja između 50-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. “MENEA je nositelj aktivnosti, ali poslije je sve u rukama stanara i Stanorada. Naime, upravitelj zgrada, GP Stanorad d.o.o., se obvezuje da će u 2015. godini, u skladu sa svim uvjetima Fonda, Zgrade kandidirati na prvi objavljeni natječaj Fonda u cilju dobivanja sredstva za sufinanciranje energetske obnove zgrada. Isto tako suvlasnici zgrada pristaju na kandidaturu zgrada na javni natječaj Fonda, te pristaju na energetsku obnovu zgrada ukoliko sufinanciranje od Fonda bude odobreno. Sukladno novim zakonskim odredbama Zakona o energetskoj učinkovitosti za navedene zgrade prikupljeno je 50% ili više potpisa suvlasnika zgrada koji žele ići u postupak energetske obnove zgrada.“ – zaključio je Klobučarić.
Mađarić iz Stanorada d.o.o. se zahvalio MENEA-i što je upravo odabrala zgrade u Čakovcu i to one koje će pokazati svu dobit koju će imati stanari ovakvim projektom energetske obnove. “Ovo je nama prvi takav zahvat i upravo zbog stanja tih objekata uvjeren sam u potpuni uspjeh samoga projekta. Uštedama na energentima će stanari moći sufinancirati kredit kojim će se platiti obavljeni radovi na objektu, a procjena je da će koštati 10.000 do 20.000 kuna po stanu, s tim da je riječ o gotovo 90 stambenih jedinica.“ – napomenuo je Mađarić izražavajući nadu da će kroz godinu dana moći prezentirati i konkretne rezultate.
Konkretnim radnjama i samom energetskom obnovom zgrada u Gradu Čakovcu postiže se nova promocija energetske obnove višestamebnih zgarada na području cijele Županije, ostvaruju se ciljevi zadani kroz projekt EupeR te se dobiva konkretni pokazni primjer svih korisnih efekata od energetske obnove višestambenih zgrada što će direktno potaknuti i ohrabriti i ostale suvlasnike višestambenih zgrada na energetsku obnovu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content