Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje više nego ikada mora biti pozitivan primjer Hrvatskoj

Datum objave: 22. prosinca 2014.

U vrijeme kada se o gospodarstvu u Republici Hrvatskoj govori s negativnim predznakom, ali u superlativima kada je u pitanju gospodarska slika Međimurske županije, u Općini Donji Kraljevec održali su svoj tradicionalni susret gospodarstvenika, ususret božićno – novogodišnjim blagdanima. Obrtnicima, malim poduzetnicima, predstavnicima velikih kompanija i poljoprivrednicima, u velikoj općinskoj vijećnici pridružili su se Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, uz domaćine načelnika Miljenka Horvata, zamjenicu Snježanu Pongrac i predsjednika Općinskog vijeća Zorana Strahiju.
U samom je uvodu istaknuto kako se od 2008. godine govori o recesiji koja je zahvatila cijelu zemlju, ali i traže modeli kojima se ista može prebroditi. Prema gospodarskim pokazateljima koji su, neki čak i iznad europskog prosjeka, Međimurje je svakako na dobrom putu da to i ostvari. „Odlika međimurskog gospodarstva je ta da smo uz svoj karakter i s vrijednim ljudima uvijek korak ispred, što donosi pozitivne gospodarske brojke. 89 posto izvoza u zemlje EU, osmi mjesec trend rasta zaposlenosti, rast prihoda poduzetnika, rast dobiti nakon oporezivanja ili 20 posto više ulaganja malih poduzetnika. One dokazuju da smo generalno gledajući bolji od ostatka zemlje, pa kada sami sebe podcjenjujemo, zamislite samo kako je onda u drugim krajevima. Institucije, lokalna i regionalna samouprava moraju biti servis građanima, poduzetnicima i poljoprivrednicima, a što prije to shvatimo, to ćemo prije svi zajedno izaći iz krize“, u svom je obraćanju istaknuo međimurski župan i pohvalio ovakav vid suradnje te razgovora kojim se sumira još jedna poslovna godina, objasnivši kako je važno da imamo snažno gospodarstvo i poduzetništvo te da više nego ikada budemo pozitivan primjer Hrvatskoj.
„Mogu vam reći da je jedan od prvih posjeta ministarstva, isplaniranih u prvom kvartalu sljedeće godine, onaj Međimurskoj županiji. To nije slučajnost, jer način na koji se ovdje razvija poduzetništvo, to je pravi put. Rekao je vaš župan, stopa zaposlenosti je veća, baš kao i prihodi te izvoz. Zaista, kada promatramo Međimurje i sjeverozapadni dio zemlje, vidimo da su oni pokretač naše gospodarske obnove i rasta poduzetništva“, rekao je zamjenik ministra i dodao kako su kroz sustav poticaja, koji su prema njemu upravo ključna stvar u poduzetništvu, u dvije godine zaprimili 116 prijava iz Međimurja, što je označilo oko 222 milijuna kuna za investicije i otvaranje 307 novih radnih mjesta na sjeveru.
Hrvatsko malo poduzetništvo predstavlja ključni dio gospodarstva, a to je vidljivo u statistici koja pokazuje da se dvije trećine svih zaposlenih bavi upravo poduzetništvom. To je ujedno segment u koji će se upravo iz tog razloga uvelike ulagati u narednom razdoblju, pa je zamjenik ministra najavio kako će iz fonda za regionalni razvoj u periodu 2014. – 2020. u Hrvatsku stići oko milijardu eura namjenskih sredstava spremnih za ulaganje. „Upravo nam je to potrebno, jer unatoč tome što smo jedna od onih općina koja se može ponositi brojem i snagom svojih tvrtki, pa i brojem zaposlenih, naši poljoprivrednici rade danonoćno da osiguraju egzistenciju“, dodao je načelnik i time objasnio zašto se u vijećnici okupio nešto manji broj poduzetnika nego prijašnjih godina.
Horvat posebice računa na sredstva iz EU, nakon izmjena poreza na dohodak u 2015. godini te je pritom naglasio kako će općina sada imati sredstva isključivo za pokrivanje hladnog pogona i dugova, a samo još manje za gospodarstvo. Pozitivni rezultati ne događaju se preko noći, a u tom je slučaju Međimurska županija najbolji primjer te sinergijom javnog sektora, poljoprivrede i turizma stvara zavidnu gospodarsku klimu. Potvrdili su to mnogi visoki dužnosnici, strane delegacije i veleposlanici, pa i desetak gospodarstvenika iz Kine koji su, inače financijski teži nego proračun cijele Hrvatske, bili očarani spremnošću i sposobnošću lokalnog zajedništva.
„U proračun za 2015. godinu uveli smo program mikrokreditiranja „Kreditom do uspjeha“, imamo jamstveni fond čime vam možemo biti garancija prema bankama, a i sufinancirat ćemo nastupe na sajmovima. Mogu najaviti kako ćemo krenuti s nekim kapitalnim investicijama, pa očekujem još bolju godinu. Kada bi imali i veći prosjek plaće, bio bi još veći i taj osjećaj zadovoljstva“, za kraj je rekao župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content