Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

45 godina udruge koja ruši barijere i gradi mostove razumijevanja

Datum objave: 22. prosinca 2014.

Ova udruga svojim osmijehom i rezultatima gradi najveću kuću senzibiliteta u Međimurskoj županiji“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec, između ostalog, u svojoj čestitci povodom 45. obljetnice rada Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurja. Osnovana 1969. godine, s radom je krenula kako bi djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u prvom redu uključila u odgojno – obrazovne sustave i ustanove, no kroz godine prerasla u mnogo više. Danas je ona njihov drugi dom, mjesto koje im omogućuje druženje, rehabilitaciju, ali i podršku za normalan život te integraciju u društvo.
„Svih tih godina napravljeno je mnogo kako bi omogućili sve što je potrebno našim članovima, ali i njihovim roditeljima. To se posebice realizira kroz klubove Mura u Čakovcu i Duga u Prelogu, Dnevni centar koji osigurava poludnevni boravak i projekt organiziranog stanovanja“, objasnila je predsjednica Udruge Jadranka Hranilović i dodala kako su posebno ponosni na svoju izdavačku djelatnost u okviru lista Mura, kojim svima žele približiti barem dio aktivnosti kojih zaista tijekom godine ima mnogo. Prilikom svečanosti u Scheierovoj zgradi kojom se obilježio vrijedan jubilej, u nekoliko je navrata istaknuto kako se radi o jednoj roditeljskoj udruzi, jer bez roditelja opstanak ne bi bio moguć. Osim njima, prigodnim su priznanjima zahvalili i svim stručnjacima, prijateljima i volonterima koji pomažu u zajedničkom nastojanju da sruše barijere i grade mostove suradnje, ljubavi i razumijevanja.
Nagradu je u ime Međimurske županije primila zamjenica župana Sandra Herman. „Hvala vam na priznanju koje dokazuje da smo na dobrom putu prema zajedničkoj senzibilizaciji javnost za probleme osoba s invaliditetom. No, u ime Međimurske županije i ja želim odati priznanje vama, na svemu što radite za svoje članove i našu zajednicu. Suradnjom oživotvorujemo konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i sa svakim naporom težimo tome da ste punopravni članovi društva“, istaknula je zamjenica. Udruga danas broji više od 700 članova, od čega je četiristotinjak osoba s invaliditetom, intelektualnim poteškoćama i djece s teškoćama. U narednoj godini obećali su nastaviti s odličnim rezultatima koje su i dosad ostvarivali, između ostalog, u sportu, informatici, na projektima te edukacijama, kao i na kreativnom i likovnom planu, a nastojat će poboljšati kvalitete usluge i stvoriti mobilne timove podrške te nabaviti novo vozilo. Iz Međimurske županije obećali pak su i dalje potpomagati njihov rad, sufinanciranjem i praćenjem aktivnosti te omogućavanjem korištenja prostora.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content