Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Direktor Fonda za zaštitu okoliša u posjeti TEHNIX-u

Datum objave: 20. prosinca 2014.

Danas je na inicijativu Đure Horvata, direktora tvrtke TEHNIX iz Donjeg Kraljevca, u posjeti Međimurju boravio direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller, a prvenstveno s ciljem da se upozna iz prve ruke s višestruko nagrađivanim proizvodima ovog velikog međimurskog izvoznika. Uz Horvata sastanku kao i prezentaciji su prisustvovali i župan Matija Posavec, kao i zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved.
"Na žalost, kako to obično biva u Hrvatskoj, kvaliteta proizvoda kao i jedinstvenost tehnologije je puno prije prepoznata u inozemstvu gdje diljem svijeta izvozimo ovaj potpuno hrvatski proizvod. Preko 60 postrojenja je u ovom trenutku instalirano u Europi, Aziji i Africi, ali mislim da je vrijeme da i domaće tržite uvidi i prepozna sve benefite koje nosi naša MBO-T tehnologija." - rekao je Horvat te direktora detaljnije upoznao s tehnologijom za koju kaže da je definitivno najbolja na svijetu. S obzirom na planiranu izgradnju novih 11 centara za gospodarenje otpadom, kao i početak izgradnje oporabilišta u Totovcu vrijednog gotovo 30 milijuna kuna, a koji bi trebao započeti u drugoj polovici 2015. Godine, izrazito je zanimljiva ideja da upravo domaća tehnologija bude okosnica ovih velikih projekata. "Imamo znanje, imamo mogućnost i imamo obvezu pokrenuti izgradnju centara. Do sada nismo imali niti jedan centar u Hrvatskoj i napokon priču oko otpada počinjemo sustavno rješavati i zato trebamo biti sretni." - rekao je Müller te nadodao da je upoznat sa samom tehnologijom, ali da je tvornica, sami pogon jedna impresivna cjelina koja potvrđuje ozbiljnost i kvalitetu posla koji se radi ovdje u Međimurju. "Na otpad se sve više gleda kao na izuzetno ozbiljan i profitabilan posao, ali i izvor sirovina koja nastaje njegovom preradom." - rekao je Posavec i posebno istaknuo da se nada da će i TEHNIX naći svoje mjesto pod suncem i u Hrvatskoj.
MBO-T tehnologija će biti jedan dio složenog sustava obrade otpada u navedenim centrima, a koji će sve načini obrade biti korišteni u svakom od njih će pokazati visibility studija koja se tek treba napraviti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content