Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano otvorena Solarna elektrana Križovec

Datum objave: 19. prosinca 2014.

Već 51 godinu zaštita prirode ima poseban značaj u Međimurskoj županiji te se s istom sustavno bavi, a dolaskom novih trendova očuvanje prirodnih bogatstava doseglo je jednu stepenicu više. U kvaliteti i inovativnosti te spremnosti da se svojim projektom uzdigne na jedan svjetski nivo, može se svakako pohvaliti Javna ustanova Međimurska priroda koja je prigodnom svečanošću otvorila Solarnu elektranu Križovec. Radi se o elektrani koja će tijekom dana proizvoditi dovoljno energije koliko je sveukupno potrebno za rad Centra za posjetitelje, ali i nekretnine ustanove u Frkanovcu. Po principu „ključ u ruke“, projekt vrijedan 20.000 eura financirao je najveći svjetski fond za zaštitu prirode WWF Austrija, a odabran je kao jedan od tek pet u Europi. Počevši od 9. prosinca, elektrana je na krovu Centra bila u propisanom probnom radu, a nakon što je župan Međimurske županije Matija Posavec obznanio koliko je do sada elektrana proizvela električne energije, ujedno je i otvorena.
„Veseli me što nas i sunčano vrijeme služi pa bez prestanka proizvodimo električnu energiju. Kada govorimo o našim javnim ustanovama gdje one same kandidiraju projekt i na temelju kvalitete istog dobe bespovratna sredstva, to je primjer koji treba slijediti i način kako treba raditi i funkcionirati“, rekao je pritom međimurski župan i objasnio kako ovime stvaramo novi standard, što obnovljivi izvori energije itekako jesu. Elektrana stoga već proizvodi električnu energiju i time ostvaruje svoju svrhu, a to je proizvodnja struje za pretežito potrebe Javne ustanove, dakle samoodrživost. „Uz to, osim što će računi za električnu energiju biti manji, točnije oko 15.000 kuna manji godišnje, solarna elektrana služit će u edukacijske namjene, odnosno za educiranje posjetitelja o održivim izvorima energije“, dodao je Siniša Golub, ravnatelj JU Međimurska priroda. Naime 5.000 ljudi koji će proći Centrom imaju mogućnost učenja o proizvodnji energije, a to je jača i dodana vrijednost onoga što je ovim projektom zamišljeno.
„Realizacija ovakvog projekta, koji će donijeti uštedu ustanovi, a samim time i županijskom proračunu, najbolji je primjer svim ostalim ustanovama, da zajedničkim nastupom, spremnošću i iskorištavanjem potencijala povučemo što više bespovratnih sredstava iz svih smjerova“, naglasio je župan Posavec.
Ulaganje u kuriju staru oko 200 godina, pokazalo se kao pun pogodak, jer nakon što je još prije pet godina propadala i bila ruglo ovog dijela zemlje, danas je to zdanje vrijedno divljenja i na ponos cijeloj regiji. S punim pravom spominje se i kao središte zaštite prirode ovog dijela Europe.
„Križovec smo odabrali kao jednu od samo pet lokacija jer posjeduje veliku biološku raznolikost, nalazi se unutar rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav te jer ima očuvanu prirodu. Zaista možete biti ponosni na ono što imate, ovo ulaganje nagrada je za sav trud Međimurske prirode i Međimurske županije“, u svom je obraćanju istakla Ivana Koren, iz WWF-a Austrija. Nakon otvaranja, već je istaknut plan za proširenje elektrane, kako je zasad prekrivena petina krovne površine na istočnoj strani. Naglašeno je da ako se svake godine iz proračuna ustanove i uz donacije osiguraju solarni paneli, dugoročno gledano možemo govoriti i o proizvodnji struje za prodaju iz Križovca, a ne samo vlastite potrebe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content