Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ovo je način kako treba funkcionirati država

Datum objave: 19. prosinca 2014.

„Neke stvari u poslovnom svijetu, priznajem, izvedive su isključivo samo u Međimurju“, rekao je između ostalog Branimir Blajić, direktor Terma LifeClass Sveti Martin prezentirajući pokrenuti projekt „S lokalnog vrta na globalni stol“. Zasnovan na poslovnoj viziji, Svijet zdravih užitaka, uspio je u inkluziji kompanije u destinaciju, točnije povezao poljoprivredu i turizam. Misao vodilja je da se u suradnji s obiteljskim gospodarstvima svakom gostu omogući svježa i lokalna hrana, u smislu poboljšavanja kvalitete ponude te u konačnici i razvoju turizma. Sama ideja krenula je prije nekoliko godina, no projekt je napokon ovih dana konkretiziran te već okuplja 20 OPG-ova koji ulažu trud u proizvodnju i u fazi su potpisa suradnje s Termama. Kako su ga nazvali, program zelene nabave usmjeren prema poticanju lokalne proizvodnje i malog gospodarstva, predstavili su uz direktora Termi, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sv. Martin na Muri Franjo Makovec, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Sv. Martin na Muri Mladen Dobranić i Hrvoje Kolman, pokretač portala Finoteka.com. Svi oni redom dali su podršku projektu te ga ujedno zajednički i odradili.
„Često slušamo da se projekti ne mogu realizirati, da nas nešto koči i traže se izgovori, no ono što se mora je tražiti način da se zamisao ostvari. Upravo to dokazuje ovako postavljen sustav javnog i privatnog sektora, povezivanje poljoprivrede i turizma, jačanje gospodarstva koji po svim parametrima mora imati pozitivne rezultate. Da na ovakav način funkcionira država u cjelini, da se segment turizma zbliži s našim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, ni jedan dan ne bi bili u krizi, već bi živjeli u uspješnoj zemlji sa zadovoljnim ljudima“, objasnio je međimurski župan, dajući punu podršku projektu koji će ponuditi gostima pravu kvalitetu međimurskog proizvoda.
„U Međimurju je sve, posebice u proizvodnji, zasnovano na kvaliteti i poštenju, ovdje nailazim na radne ljude, spremne na suradnju. To smo znali prepoznati i nagraditi, na obostranu korist. Ove proizvode na svom će stolu imati naši gosti, a kada znate da su samo u ovoj godini Terme zabilježile 7.000 noćenja više nego lani, puno sam rekao“, dodao je direktor Blajić, a načelnik Makovec dodao kako se u Sv. Martinu već oko 15 godina radi na tome da taj dio Međimurja postane prava turistička destinacija i da se svi segmenti društva uključe u dio turističke ponude. „Na taj način razvijamo regiju koja će zaista bit prepuna zdravih užitaka. Svjesni smo da oni koji dolaze u naš kraj žele znati što imaju na tanjuru i cijene ako je domaće, iz ovog okruženja, jer je najzdravije i najprihvatljivije“, objasnio je.
Jedan od inicijatora akcije, Mladen Dobranić, objasnio je kako se tijekom godina intenzivno radilo na projektima koji su iznjedrili nekoliko kvalitetnih proizvođača vina, povrća, voća, proizvoda od meda i tako dalje te da su njihovi proizvodi danas spremni za plasman na tržište. „O našoj kvaliteti i kao potvrda dobrog rada, govori i činjenica kako će se upravo ovdje u veljači 2015. godine održati 10. jubilarno savjetovanje hrvatskih voćara“, najavio je predsjednik udruge te pritom objasnio kako ipak ništa nije moguće bez dobre promidžbe. Za istu je zaslužan portal Finoteka.com, koji već sedam godina aktivno povezuju isključivo domaće proizvođače hrane s tržištem te trenutno okuplja oko 2000 proizvođača iz cijele Hrvatske. „Mi smo ključ u izravnom povezivanju kupca i proizvođača te težimo smanjenju broja karika nakon proizvodnje i kupnje. Točnije, kada netko kupi hrvatski proizvod, želimo da ga na svom stolu ima u što kraćem roku“, objasnio je Kolman.
Ujedno je predstavljanje projekta koji će zaživjeti u Termama LifeClass, bila prilika da o istom progovore predstavnici onih gospodarstava koji su ponudili svoje proizvode, među kojima su Aleksandar Poredoš, Zdravko Šafarić i Ivana Ključarić te OPG Siladi, OPG Vera Horvat, OPG Hažić, , Uljara Žnidar „Farmer“, OPG Kelnerić, OPG Kanaan te Zeleni vrt. Valja naglasiti kako je ovo tek prva faza projekta, a nakon uključivanja ovih, u drugoj fazi očekuje se priključak mliječnih i mesnih proizvoda, dok u trećoj i stvaranje jednog zajedničkog vrta za približavanja proizvoda korisnicima.
„Time će iz prve ruke vidjeti gdje se proizvodi njihova hrana i na koji način, poštujući pravila biodinamičke proizvodnje. Takvi su projekti akceleratori razvoja destinacije i županije s kojima nećemo stati“, objasnio je direktor Termi, dok je župan još jednom pohvalio projekte koji idu u smjeru zelenog, zdravog i dobrog, kako za zaposlene, goste i okolinu. „Neka ova prva faza bude tek jedan mali korak s kojim iščekujemo onaj veći, ali i koji odjekuje svojom veličinom učinjenog. Ne sumnjam kako će se i drugi ugledati u nas kao primjer kako treba funkcionirati na tom planu.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content