Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Velikom većinom glasova podržan županijski proračun za 2015. godinu

Datum objave: 18. prosinca 2014.

Kako je i praksa krajem godine donose se jedni od ključnih dokumenata koji će definirati rad i način funkcioniranja same Županije u slijedećoj godini. Od 22 točke na Skupštini najvažnije je donošenje Proračuna za 2015. godinu kao temeljnog dokumenta koji definira poslovanje Županije, a koji je težak 133 milijuna kuna na rashodovnoj strani,  tj. 148,3 milijuna kn na prihodovnoj strani zbog pokrića manjka iz prethodnog razdoblja. No, za razliku od posljednjih nekoliko sjednica ovaj put je aktualni sat stvarno trajao i sat vremena.
 
Aktualni sat
Prvi je pitanje postavio vijećnik MDS-a Željko Pavlic koji se ukratko osvrnuo na problematiku niskih, odnosno malih prosječnih plaća u Međimurskoj županiji, a o čemu je u posljednje vrijeme govorio i sam Župan. “Unatoč dobrim gospodarskim rezultatima, prosječna je plaća bila 19,7% niža od one državne, posebice kada je riječ o sektoru tekstila. Ovo postaje političko pitanje pa pitam planira se županija uključiti u rješavanje ovog problema?“ – upitao je Pavlic te još postavio pitanje u vezi 77 prijavljenih strateških projekata od strane Vlade RH među kojima nema niti jednog međimurskog.
Župan Posavec je istaknuo da politika u segmentu plaća može malo toga napraviti. “Posebice u posljednje vrijeme apeliram prema gospodarstvenicima da zajedno krenemo u rješavanje te situacije. Poslao sam snažnu poruku na danu grada Preloga, a i prilikom ovotjednog posjeta ministra gospodarstva sam jasno otvorio taj problem te zajedno s nekoliko desetaka gospodarstvenika otvoreno raspravljao o mogućnostima rješavanja istog.“ – rekao je župan ali i istaknuo da je u posljednje 2 godine prosječna međimurska plaća rasla, nezamjetno ali je rasla i to je pozitivni pokazatelj. “Nama je cilj stvarati čim pozitivniju poduzetničku klimu, da investitori prepoznaju kvalitetu kako radnika tako i proizvoda. A tada će i sami investitori htjeti tu ostati, a to će značiti i zadržavanje tih istih kvalitetnih radnika.“ – rekao je Posavec te se osvrnuo i na 77 Vladinih projekata za koje je ustvrdio da su uglavnom vezani uz vodoopskrbne sustave, obnovama zračnih luka i plovnih puteva, kao i regionalnih odlagališta otpada gdje je i Međimurju značajna Piškornica. Međimurje je moglo kandidirati aglomeraciju ali nije jer smo već osigurali novce puno prije ovog natječaja. “Naši projekti su kandidirani na druge programe npr. projekt Regije digitalne muzeja, Centar znanja, obnova zgrade međimurskog Veleučilišta… na listi ne mogu biti škole, sportske dvorane, manji cestovni pravci.“ – zaključio je Posavec.
Zvonimir Siladi (HSS) je postavio pitanje u vezi rješenja o rušenju objekata u okviru Parka prirode Mura i Drava gdje je županijska javna ustanova zajedno s građevinskim inspektorima ostavila obavijesti o dostavljanju dokumentacije ili će u protivnom doći do rušenja istih. Posavec je Skupštinu upoznao da je jučer bio održan sastanak na tu temu gdje su doneseni zaključci da u slijedećih nekoliko mjeseci neće doći do rušenja objekata. “Te su kućice način življenja u Međimurju i nekoliko desetljeća stara tradicija i sigurno neću dozvoliti naprasito provođenje nečega što je na štetu samih ljudi.“ – napomenuo je Župan i rekao da je pokrenut postupak prikupljanja svih relevantnih podataka i tek kada sve informacije budu dostupne će se krenuti u iznalaženje adekvatnog rješenja, a na zadovoljstvo naših građana. Darko Horvat (HDZ) se osvrnuo na posljednji upit kojim je tražio podatke u vezi odluke Vlade iz kolovoza 2014. godine i sufinanciranja projekta „Unutarnje vode“ kojim se osigurava dodatan iznos od 243 milijuna kuna u suradnji s EBRD-om. Prozvao je Župana da izbjegava dati adekvatan odgovor na postavljeno pitanje ali da prema informacijama iz Hrvatskih voda Međimurje u navedenom planu nema niti jedan prijavljen ili prihvaćen. Također se osvrnuo i na projekt gimnazije za koju tvrdi da nije gotova, završena, a bio je jedina kapitalna investicija Županije uz činjenicu da ju je otvorio predsjednički kandidat. “Na gimanziji su radovi gotovi u onom obimu kako je i planirano. Kako netko može reći da se još nešto radi, a izdana je uporabna dozvola za izgrađeni objekt? Opet se izvrće istina, kao i činjenica da objekt nije otvorio predsjednički kandidat već predsjednik RH zajedno s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. A to je velika čast.“ – odgovorio je Posavec.
Petra Kovačić (HL-SR) je podsjetila da još nije dobila podatke tražene još u srpnju te moli da joj se isti dostave. Također je upozorila da županija uopće ne reagira na navode o nepravilnostima u radu Veleučilišta i dekanice Breslauer. Također je zamolila da se predoče papiri kojima se potvrđuje da je država preuzela obveze po pitanju kredita za bolnicu. Posavec se ispričao za kašnjenje podataka te obećao da će isti biti dostavljeni u čim skorijem roku, a u vezi Veleučilišta je ponovio da institucija župana ne može ni na koji način utjecati na rad policije ili DORH-a ili USKOK-a. “Mi možemo poslati upit na koji ćemo, siguran sam, dobiti odgovor da su izvidi ili postupci u tijeku.“ – rekao je Posavec u vezi Veleučilišta te vijećnici Kovačić pokazao cjelokupan predmet vezan uz bolnicu uz napomenu da je najmanji problem to kopirati i proslijediti.
Željka Perhoć (HL-SR) se osvrnula na obvezu Centra za socijalnu skrb da uplaćuju direktno sredstva na račun škola za djecu čiji roditelji primaju socijalnu naknadu, a kako bi ona mogla imati topli obrok kao i zašto djelatnici županije obavljaju sistematske preglede u privatnim ustanovama a ne u županijskoj bolnici Čakovec. “Ja osobno nisam niti bio na sistematskom pregledu, a koliko znam taj je pregled zakonska obveza. To je jednostavno sustav koji je preuzet iz prijašnjeg razdoblja, ali nije nepromjenjiv.“ – rekao je župan te napomenuo da je Upravni odjel za obrazovanje uputio dopis Centru za socijalnu skrb u kojem je tražio očitovanje upravo na tu tematiku.
 
Marija Hertelendi (HSP) je ustvrdila da nije zadovoljna odgovorom na pitanje o peradarskim farmama te traži da Međimurska županija iznađe način da se situacija na terenu provjeri, kao i iznađu pravna rješenja u zaštiti ljudi koji žive u okolici tih istih farmi. Također traži da se sva dokumentacija da na uvid koja se tiče ovog problema posebice ona koja je upućena mjerodavnim inspekcijskim institucijama. Također je vijećnicu zanimalo s obzirom na učestale posjete predsjednika RH Međimurju kao i troškove koji ga prate koja je konkretna korist takvih posjeta.
 
Predsjednik je izuzetno važan čimbenik političkog života Hrvatske
 
Do zadnjeg posjeta koji se dogodio prošli tjedan predsjednik Josipović je bio u službenim posjetama, kao predsjednik dok je posljednji susret bio održan u svjetlu predsjedničkog kandidata.“ – rekao je župan i napomenuo da su troškovi takvih posjeta minimalni ili gotovo da uopće ne postoje, a korist je ipak velika. “Predsjednik je izuzetno važan čimbenik političkog života Hrvatske i kao takav njegovo lobiranje i njegov glas nekada može biti od presudnog značaja. Već nam je do sada pomagao a siguran sam da će tako biti i u slijedećem mandatu kojeg će osvojiti.“ – zaključio je Posavec te zamolio da se političke konotacije i napetosti po ovom pitanju svedu na najmanju moguću mjeru.
 
Franjo Cimerman (HDS) je u svom obraćanju iznio podatke temeljem kojeg je ustvrdio da broj nezaposlenih u Međimurskoj županiji pada ali jednako kao i broj zaposlenih. “Podaci koje tako često iznosite u javnosti su obmanjujući jer prikrivaju stvarno stanje stvari.“ – zaključio je Cimerman. “Jeste li znali da kada ste potpisali ugovor s HRT-om da ga potpisujete s poreznim dužnikom, što je po hrvatskim zakonima kazneno djelo.“ – upitao je župana Cimerman te time iznio teške optužbe na rad izvršne županijske vlasti.
 
Problem nije demantirati nešto ovakvo nego je problem da se optužbe bez uporišta javljaju iz sjednice u sjednicu
 
Drago mi je da vas opet mogu demantirati, kao i svaki put do sada jer podatke koje iznosim nisu utemeljni na nekim mojim osobnim brojkama nego na informacijama koje dobivam od relevantnih službi, poput Zavoda za zapošljavanje. Vladimir Zebec je na posljednjoj sjednici GSV-a jasno rekao da upravo broj zaposlenih raste paralelno s padom broja nezaposlenih.“ – ustvrdio je župan te se potom osvrnuo i na teške optužbe izrečene od strane vijećnika, a po pitanju HRT-ovog centra i pratećeg ugovora. Kako je rekao problem nije demantirati nešto ovakvo nego je problem da se optužbe bez uporišta javljaju iz sjednice u sjednicu. “Izražavam željenje da ste vi kao županijski vijećnik nesretni zbog toga da je regionalni centar HRT-a smješten u Međimurju, a sve zbog politike, a ne javnog interesa. Moramo svi biti svjesni činjenice da je upravo smještanje centra tu kod nas od osobitog javnog interesa kao i značaja za županiju iz koje će se od druge godine emitirati emisija o gospodarstvu za cijelu Hrvatsku.“ – rekao je Posavec te pozvao predsjednika HDZ-a Međimurske županije da da svoje javno očitovanje o tome, posebice u svjetlu medijskih istupa njegovih stranačkih kolega iz Varaždina. “Posao je napravljen jer smo bili spremni prvenstveno prihvatiti uvjete koji su bili stavljeni pred sve nas.“ – zaključio je Župan i ponovno iskazao žaljenje da je uspjeh cijele županije očito neuspjeh HDZ-u i koalicijskim partnerima.
 
Mladen Babić (HL-SR) je postavio pitanje u vezi županijskog programa za kulturu te natječaja u vezi istog , a kojom je prilikom istaknuo ŠAF kao primjer uspješnog rada i djelovanja s djecom. Zamolio je župana da prihvati inicijativu i amandman da se rad ŠAF-a podupre malo značajnijim sredstvima u županijskom proračunu. Posavec je prihvatio inicijativu ali i napomenuo da se za kulturu planiraju izdvojiti još veća sredstva, a natječaj će se svakako provesti.
 
Vladimir Novak (HNS-LD) je postavio pitanje u vezi plana za državnu cestu Šenkovec – Banfi, odnosno o planovima koji se tiču te ceste, dok je Nino Marđetko (HDZ) zamolio da se pomogne u vezi prometnice DC20 kod budućih toplica u Draškovcu gdje zbog zasađenih borova cesta ostaje mokra i skliska cijeli dan. “Zato je u posljednjih nekolikomjeseci zabilježena nekolicina prometnih nezgoda u vidu izlijetanja s ceste pa Vas molim da pomognete da se to riješi.“ – rekao je Marđetko. Kako je župan napomenuo Šenkovec-Banfi je odnedavno prometnica pod upravom Hrvatskih cesta i nakon nedavnih sanacija pojedinih mjesta duž cijele trase duge gotovo 20 kilometara, za 2015. je planirana izrada projektne dokumentacije vrijedne 3 milijuna kuna, a kojom bi se pristupilo jednom dugoročnijem rješavanju svakodnevnih problema ljudi koji žive uz tu prometnicu. Župan je i obećao vijećniku Marđetku pomoć oko problema na spornoj državnoj cesti.
 
Kao posljednji na današnjoj sjednici vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ) je pitao je li županija podržala inicijativu Udruge županija za ublažavanjem efekata utjecaja nove porezne reforme na što je župan sve vijećnike upoznao s podacima da sam efekt Zakona neće biti veliki kada je Međimurje u pitanju. “Predviđamo manjak od cca 2,3 milijuna kuna, ali nam novi Zakon o regionalnom razvoju donosi novih 2,1 milijuna kuna.“ – zaključio je Posavec.
 
Prihvaćen III. rebalans županijskog proračuna za 2014. kao i proračun za 2015. godinu
 
Županijski proračun je nakon dugo vremena realan, razvojan i socijalan te, što je najbitnije, ostvariv.“ – rekao je župan Posavec u obrazlaganju proračuna za 2015. godinu navodeći brojne projekte koji će se provoditi i realizirati u 2015. “U novu godinu ulazimo s prepolovljenim ukupnim dugom i tom dinamikom ćemo za najbviše godinu i pol dana vratiti sve dugove koje Županija ima, s tim da od onog stvarnog duga koji je došao na naplatu smo podmirili čak 70% cjelokupnog duga. Racionalnim poslovanjem smo po prvi puta tzv."hladni pogon" županije - plaće, troškove zaposlenih, službena putovanja, struju, telefon, vozila, promidžba, zakupnine i reprezentaciju sveli na manje od 10% proračuna. Najveći dio Proračuna ići će na podizanje standarda naših građana financiranjem određenih obaveza koje imaju kao građani (udžbenici, prijevoz, stipendije) ali i ulaganja u kapitalne investicije te opremu i poboljšanje rada javnog sektora. U proračunu je 60 projekata koji će imati smjer razvoja na način ulaganja u kapitalne investicije, potpomaganja raznih segmenata društva (kulture, sporta, obrazovanja, gospodarstva i zdravstva) te s druge strane velikih projekata po kojima smo prepoznatljivi u RH. Ono čemu težimo u 2015. godine je još efikasnija, transparentnija i otvorenija javna uprava. To znači da naša razvojna agencija, energetska agencija, upravni odjeli, turistička zajednica, Muzej moraju biti maksimalno otvoreni prema građanima kao servis - davanje savjeta, pomoć u kandidiranju projekata. I na tome ću u mjesečnu siječnju kad je relativno mirni mjesec najviše raditi.“ – zaključio je Posavec te nadodao da je osnovni cilj da naši građani u Međimurju moraju imati snažno povjerenje u javni sektor, u institucije, u županijske službe te da  moraju dobiti odgovor na sva pitanja. Kako je rekao na internet stranicama je osiguran poseban link gdje svatko župana osobno može pitati bilo što i dobit će odgovor u najkraćem mogućem roku.
Vijećnica Nadica Jelaš (SDP) je pohvalila proračun, ali i prvenstveno način na koji je donesen. “Konzultuirani su svi načelnici i gradonačelnici te su uzete u obzir njihove želje, konzultirani su i svi koalicijski partneri te je dogovorno složen proračun iza kojeg možemo svi stajati. Slažem se sa županom da je proračun realan i da se počelo raditi na tome da proračun ima čvrste temelje i da ga rebalansom eventualno podižemo a ne konstantno smanjujemo.“ – zaključila je Nadica Jelaš objašnjavajući da realan znači uvažavanje trenutne situacije u društvu i državi, ali i rješavanje problema građana, ali i poduzeća i ustanova čijih je županija osnivač. Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi klubovi vijećnika proračun za 2015. godinu je prihvaćen uz veliku većinu glasova jednako kao i III. rebalans za 2014. godinu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content