Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izabrano novo vodstvo GSV-a u Međimurskoj županiji

Datum objave: 17. prosinca 2014.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak je održana 75. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji koja je na dnevnom redu imala šest točki, od kojih su najistaknutije bile izbor predsjednika i dopredsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji kao i davanje mišljenja na III. rebalans županijskog proračuna za 2014. te proračun za 2015. godinu.
Vidović, Bel i Sabolić izabrani u novo vodstvo GSV-a
Tako su predstavnici GSV-a odmah na samome početku izabrali predsjednika te zamjenike predsjednika GSV-a u Međimurskoj županiji i to redom Zorana Vidovića iz redova Međimurske županije, odnosno Elizabetu Bel iz Udruge sindikata te Davora Sabolića iz Udruge poslodavaca. Vidović se zahvalio na povjerenju te istaknuo da sve čeka naporan posao jer iako je gospodarska situacija nešto bolja nego u ostatku Hrvatske postoje problemi na kojima treba raditi na još boljoj komunikaciji, dići rad samog vijeća na višu razinu, govoriti čim više o poteškoćama koje muče gospodarstvenike, ali i rješenjima koje oni nude. “Trebamo biti više od savjetodavnog tijela jer se naša mišljenja trebaju više i jače akceptirati ne samo u Skupštini Međimurske županije nego i u široj javnosti.“ – napomenuo je Vidović.
I III. izmjene i proračun za 2015. godinu prihvaćeni bez prigovora
I u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća naša je županija isred drugih. Dok se u drugim sredinama niti ne sastaju kod nas vi predstavljate kvalitetnog sugovornika, partnera pa čak i korektiv na polju gospodarstva i gospodarskog djelovanja.“ – rekao je župan Posavec te čestitao novoizabranom vodstvu i zaželio više pozitivnih tema i gospodarskih pokazatelja u budućnosti. Na samo početku župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako jučer održani sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom pokazao potrebu direktne komunikacije, jer pokazalo se da je nekada nužnije da javni sektor traži i sluša prijedloge privatnog koji u biti i čini okosnicu gospodarstva. Posavec je u obrazlaganju proračuna za 2015. godinu istaknuo da je nakon dugo vremena on sveden na realne okvire, jer kada se on smanji za troškove čak triju izbora koji se provode u slijedećoj godini dolazi se na iznos od 128 milijuna kuna. “Tzv. mini porezna reforma će nam uzeti jedan dio naših izvornih prihoda, ali nam se sredstva vraćaju kroz Zakon o regionalnom razvoju. Naime, reforma nam uzima prema proračunima 2,3 milijuna kuna, a zakon nam vraća gotovo 2,1 milijun kuna.“ – napomenuo je Posavec i istaknuo da je samim time jasno da samo Međimurje cjelokupna ova priča neće posebno pogoditi. Mnogi kapitalni projekti općina i gradova će se sufinancirati iz proračuna županije, pokretanje novih poput izgradnje Doma zdravlja, škole u Pribislavcu ili dvorane u Orehovici, daljnje sufinanciranje deficitarnih zanimanja, pomaganje Obrtnicima i provođenje aktivnosti kojima će se lokalni poduzetnici lakše i jednostavnije prijaviti na natječaje resornih ministarstava, kao i mnogi drugi projekti naišli su na odobravanje članova GSV-a, jednako kao i podatak koji je iznenadio sve okupljene. “Dok se drugi pitaju kako mi uspijevamo sve to realizirati, kako se uspijevamo održati s obzirom na veličinu proračuna, ja uvijek dajem isti odgovor – racionalizacija. Naime, na primjer samo smo racionalizacijom poslovanja, na našem hladnom pogonu u tekućem mandatu uspjeli uštedjeti 2,5 milijuna kuna.“ – istaknuo je Posavec, te rekao da županija nije niti jedan dan provela u nedozvoljenom minusu, kao i da nije bilo potrebe za ikakvim oblikom kreditnog zaduženja. Najviše polemike ipak je među članovima GSV-a izazvala porezna reforma kako među predstavnicima općina i gradova tako i samih gospodarstvenika. Zaključeno je da će njena provedba biti upitna, posebice kada je podizanje stanja u gospodarstvu u pitanju, ali i da je za proračune samih općina i gradova štetna. Kako su članovi sami istaknuli ideja je u načelu dobra, ali je način provedbe izrazito loš.
Graditeljstvo se nalazi u teškoj situaciji
Odlazak naše kvalitetne radne snage u građevini je naša svakodnevnica, posebice kada još znamo koliko su male plaće u graditeljstvu, a potom i neredovite.“ – rekao je predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Zemljić te iznio podatak kao je prosječna plaća međimurskog graditelja 3.352 kune dok je prosječna međimurska 3.835 kuna, a od prosječne plaće hrvatskog građevinskog radnika je za čak 17,3% manja (4.052 kune). “Nikada u povijesti nije niti jedan natječaj nije bio raspisan po sustavu ekonomski najpovoljnije ponude, što je apsolutna sramota.“ – izjavio je Davor Sabolić koji je istaknuo da je problem građevine i problem svakog poduzeća Međimurja, a on prvenstveno leži u postupcima javne nabave i nelojalnoj konkurenciji te dumpingu cijena od strane mešetara.
Zoran Vidović je podržao inicijative GSV-a te istaknuo da će iz županije krenuti inicijativa da slijedećopj sjednici vijeća prisustvuje i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš te da će to biti savršena prilika za detaljiniju i profesionalniju raspravu na temu graditeljstva Međimurja ali i Hrvatske.  “Inicijativa za fer cijene u građevinarstvu je svakako hvalevrijedna akcija Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge poslodavaca graditeljstva kao i Sindikata graditeljstva Hrvatske kojom se zasigurno može dovesti u red stanje u ovom danas dosta kaotičnom sektoru. Nadam se i brzim reakcijama od strane resornih institucija kao i podršci javnosti jer ovime možemo spasiti mnoga radna mjesta i u Međimurju.“ – izjavio je župan Posavec te obećao pomoć u promociji ove inicijative na višim razinama.
 
Nezaposlenost i dalje pada
Vladimir Zebec, predstojnik HZZ-a Područne službe Čakovec je istaknuo da su pozitivni trendovi na tržištu rada evidentni te se nastavljaju unatoč kraju tzv. sezonskog zapošljavanja. “Broj nezaposlenih je manji u odnosu na prošlu godinu, ali je i broj novopridošlih na Zavod također izrazito manji nego je to bio slučaj u 2013. godini.“ – rekao je Zebec te napomenuo da i ti novopridošli u daleko manjem broju dolaze iz nekih poduzeća, kao nekada zaposleni. Podatak koji je posebno napomenuo je da broj zaposlenih unatoč trendu na državnoj razini u Međimurju ne pada. “To nam daje pravo na optimizam.“ – zaključio je Zebec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content