Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio Međimursku županiju

Datum objave: 15. prosinca 2014.

Sastanak u uredu župana Međimurske županije, susret s poduzetnicima u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje i posjet tvrtki TEHNIX u Donjem Kraljevcu, obilježili su današnji posjet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Međimurskoj županiji. Na poziv međimurskog župana Matije Posavca, objasnio je kako je na sjeveru Hrvatske da se uvjeri u pozitivnu sliku koju uživa lokalno gospodarstvo. Pritom je ustvrdio da Međimurje zaista ima što pokazati. „Najveći izvoz i najveću produktivnost, a činjenica je kako je ovdje javna uprava brza i efikasna, a investicije dolaze, pa smatram kako trebamo te ljude poslušati i prepisati njihov primjer ostatku zemlje. Ovo je onaj put kojim bi cijela Hrvatska trebala ići,“ objasnio je ministar, a župan objasnio kako je Hrvatska nekoliko godina u krizi, no da se u Međimurju bilježe pozitivni trendovi. „Građevinski sektor je tako u 2012. godini bilježio minus od 21,6 milijuna kuna, u 2013. pak je bio u plusu 441 tisuću kuna, dok su mali poduzetnici imali 56 postotni rast dobiti naspram godinu ranije. Razloga za optimizam imamo, što je vidljivo ako kažem da nas čeka proširenje nekoliko pogona i gradnja novih tvornica, koje će do proljeća otvoriti do 500 novih radnih mjesta.“
Posavec je uvjeren kako su te pozitivne brojke, između ostalog, rezultat dobre sinergije gospodarstva i javnog sektora, što se još jednom potvrdilo na, kako je rečeno, tek prvom u nizu susreta s poduzetnicima u TICM-u koji je imao za cilj jačanje investicijskog uključivanja gospodarstvenika te razmjenu iskustava. „Od 1998. radimo na edukaciji i informiranju gospodarstvenika, a u 2015. naglasak ćemo staviti na što bolju pripremu poduzetnika za provedbu projekata“, naglasila je Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e dok župan u svom pozdravnom govoru objasnio: „Ne očekujemo da vi nešto učinite za nas, već potpuno obratno. Pitanje je što mi možemo učiniti za vas“, što je oduševilo ministra koji je istaknuo važnost osluškivanja gospodarstva koje zna da postoji u Međimurju.
Sastanak je iskorišten za razgovor s gospodarstvenicima i investitorima o tome koji su planovi za 2015. godinu, a u kojima može sudjelovati ili pak pomoći i ministarstvo, na koju je temu ministar rekao da nas očekuje godina puna izazova. „No ipak, Međimurje ima talent poduzetništva, aktivan poduzetnički duh i leadership naspram ostatka zemlje, što se, kao što je rekao vaš župan, pokazalo u vrijeme krize“, dodaje Vrdoljak te pritom objašnjava kako je u proračunu Vlade RH osigurano 130 milijuna kuna za plasman u gospodarstvo te iz odobrenog operativnog fonda 225 milijuna eura za moguće investicije i realni sektor. „Ta sredstva idu najboljima, pa ovaj kraj neće biti zakinut“, objasnio je.
Kao veliki problem međimurskog kraja, župan je još jednom istaknuo prosjek plaće koji je niži od hrvatskog, ali i  europskog, no kako je u posljednjih pet godina plaća porasla za 500 kuna, ne sumnja kako će i dalje naći model da se pozitivan trend nastavi. „Rješenje leži u kontinuiranom pristupu povećanja broja investicija i radnih mjesta. Time stvaramo jednu konkurentnost, pa će poduzetnici prilikom ulaganja biti primorani dati i veće plaće. Infrastruktura, zemljopisna pozicija i efikasnost javne uprave ključne su komponente da ovdje privučemo investicije“, objasnio je međimurski župan, a ministar dodao kako je ključan i obrazovni sustav koji se ne smije educirati za tržište rada. „Moramo se okrenuti strukovnom obrazovanju za tvrtke koje će iste zaposliti, a visokoobrazovani na one znanosti koje imaju trend zapošljavanja. Na tom pragu Posavec je najavio u 2015.  promijeniti mrežu škola, na način da će Županija unatoč dosadašnjim naporima, još kvalitetnije stipendirati deficitarna zanimanja, čime je zaključio sastanak na kojem su poduzetnici dobili priliku istaći primjere dobre suradnje (HAIX, ŠESTAN-BUSCH), zatražiti pomoć ministarstva (MEISO), ali i naglasiti koji su njihovi problemi u poslovanju, a koji se u Hrvatskoj rješavaju sustavno i u dužem vremenskom periodu.
Kako je u petak, 12. prosinca u tvrtku TEHNIX stiglo samo još jedno u nizu priznanja, ono za Inovaciju godine za 2013., ministar Vrdoljak koji je direktoru Đuri Horvatu upravo predao nagradu, krenuo je u obilazak tvrtke u Donji Kraljevec. „Mi smo snažna, razvojno orijentirana i inovativna tvrtka koja izvoz diljem Europe, no posluje i u Gani, Nigeriji, Egiptu i mnogim drugim svjetskim zemljama“, objasnio je direktor i naglasio kako je priznanje dobiveno za svjetski izum, razvijenu MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom, za koju ima interesa. Ovu revoluciju pokrenulo je u 10 godina sveukupno 700 radnika koliko kooperacija okuplja, čime su napravili samo jedan, no iznimno uspješan korak u poslovanju u inovacijama. „Posjet ministra i župana poslužit će nam kao motivacija, da prvu tvornicu za preradu komunalnog otpada u zemlji otvorimo upravo u Međimurju“, objasnio je Horvat, a ministar pohvalio njihov rad i objasnio kako je znao da će ovdje doći nešto naučiti. „Ja ovakvu energiju u timu koji okupljate nisam u životu vidio. Privilegija mi je doći k vama, drago mi je da jedna tvrtka nama u cijelom svijetu radi ovakav imidž koji dosad nismo imali“, dodao je i istaknuo kako mu sva iskustva međimurske tvrtke dobro dođu u daljnjem rad i povezivanju s drugim zemljama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content