Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

10 GODINA REDEA-e: Proslava jubileja jedne od najboljih regionalnih agencija

Datum objave: 11. prosinca 2014.

„U Međimurskoj županiji stvaramo pozitivno gospodarsko okruženje i stječemo titulu poželjne europske regije“, između ostalog je naglasio župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 10. obljetnice Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e i objasnio kako je upravo naša agencija u toj činjenici odigrala važnu ulogu.
„Rezultati jesu vidljivi, iako je doprinos gospodarstvu teško mjerljiv. Najvažnije je da smo u svih 10 godina dobra potpora javnoj upravi i gospodarstvu te slijedimo viziju razvoja Međimurja“, dodala je direktorica Sandra Polanec Marinović.
 
Obilježavanje jubileja, u agenciji je krenulo u petak, 5. prosinca Danom otvorenih vrata, a nastavilo se u utorak, 9. prosinca konferencijom za medije i prigodnom svečanošću na kojoj su među mnogobrojnim uzvanicima bili veleposlanica Republike Italije u Republici Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar, uz župana Posavca ujedno i njegovi zamjenici Zoran Vidović i Sandra Herman te svi oni koji su svojim dolaskom još jednom podržali sve aktivnosti koje REDEA provodi.
 
Iste su iznimno vrijedne, čak 17.150.267 eura, koliko iznosi vrijednost čak 46 projekata provedenih od osnutka, 2004. godine, što je pravi pokazatelj u kojem smjeru djeluje ova potporna institucija.
Međimurski uspjeh je rezultat reda i rada
„REDEA je jedna od najboljih agencija u Hrvatskoj što je vidljivo prema ostvarenim rezultatima. Slažem se s tezom kako uspjeh u Međimurskoj županiji nije slučajnost, kod vas je uspjeh rezultat reda u pristupu prema projektima te rada u smislu kvalitete onih koji rade u agencijama. Kako ste vi skromni, ja ću naglasiti kako ste ovdje odradili velik posao“, u svom je obraćanju rekla pomoćnica ministra i REDEA-u istaknula kao lokomotivu koja sa sobom vuče pozitivni međimurski vagon u obliku rasta izvoza, broja poduzetnika i stope zaposlenost.
 
Ujedno je obljetnicu iskoristila za potpisivanje dva ugovora s REDEA-om te jednog s Tehnološko inovacijskim centrom Međimurja, za provedbu programa internacionalizacije poslovanja poduzetnika u vidu bespovratnih potpora iz programa Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu. Upravo je TIC istaknut kao najvažniji projekt agencije u 10 godina, kao njena tvrtka kćer. „Kroz TIC, REDEA je napravila iskorak prema poticanju inovativnog poduzetništva i poduzetnika početnika kroz infrastrukturu koju imamo u TIC-u“, naglasio je  poslovni direktor Ivan Plačko.
 
Vodeći u privlačenju sredstava iz EU fondova
Međimurski župan je istaknuo zadovoljstvo radom REDEA-e, u prvom redu zbog načina na koji komunicira s gospodarstvom obzirom da su brojni dobili bespovratnih sredstva iz europskih fondova, ali i s realizacijom projekata te sa mogućom skorom samoodrživosti agencije, kako danas više od polovice prihoda ostvaruje na tržištu. „Od samih početaka, kada je Međimurska županija u cijelosti sufinancirala u rad REDEA-e, agencija je brinula da dogovaranjem poslova sa strane i svojom poduzetnošću može djelovati financijski samostalno. To u konačnici danas znači rasterećenje županijskog proračuna čak i za nekoliko stotina tisuća kuna“ , objasnio je Posavec i pritom naglasio kako će u narednom razdoblju upravo REDEA imati ključnu ulogu u privlačenju sredstava, obzirom na milijarde eura koji su državi na raspolaganju iz strukturni i kohezijskih fondova. „Međimurska županija vodeća je u privlačenju sredstava iz EU fondova“, naglasila je pomoćnica ministra i najavila kako u okviru Ministarstva krajem mjeseca kreće novi ciklus natječaja koji se tiču upravo strukturnih fondova i pozvala sve poduzetnike da se prijave.
REDEA u ovim trenucima radi na pet projekata, kao što su obnova tri zgrade u kompleksu Centra znanja, metalske jezgre IT-a i rad na trećoj zgradi TIC-a, a u pripremi je i projekt izgradnje studentskog doma“, dodala je direktorica Polanec Marinović i objasnila kako već imaju pripremljenu dokumentaciju za nekoliko velikih strateških projekata. „Točnije, pripremljeno je 15 prijava za projekte ulaganja u dugotrajnu imovinu i otvaranje novih radnih mjesta vrijednih 600 milijuna kuna, za koje je odobren maksimalan intenzitet potpore od 300 milijuna kuna.“
Svečanost obilježavanja svojim je nastupom upotpunio zbor Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca pod ravnanjem profesora Damira Rodigera.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content