Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanica Italije: „Dinamika i okretnost međimurskog poduzetništva me oduševljavaju“

Datum objave: 10. prosinca 2014.

Župan Međimurske županije Matija Posavec primio je u utorak, 9. prosinca veleposlanicu Republike Italije u Republici HrvatskojEmanuelu D'Alessandro, u sklopu njenog posjeta najsjevernijem hrvatskom kraju.
Susretu su prisustovali još i Massimo Sessa, direktor talijanskog instituta za vanjsku trgovinu, Albina Chrubini iz gospodarskog ureda, Bruno Gonzato, vlasnik tvrtke Arteferro Dohomont kao predstavnik talijanskih investitora te iz međimurskih redova vlasnik Gordan Horvat, uz zamjenike župana Zorana Vidovića iSandru Herman, predsjednika Skupštine Mladena Novaka iSandru Polanec Marinović, direktoricu Regionalne razvojne agencije REDEA.
Nakon što je svoj posjet započela sudjelovanjem na svečanom obilježavanju 10. godišnjice djelovanja REDEA-e, veleposlanica je sa županom odradila radni sastanak u Maloj vijećnici, na temu predstavljanja ulaganja talijanskih investitora u Međimursku županiju kao i daljnjih potencijala i suradnje sa Županijom.
 
Na samom početku župan Posavec istaknuo je žaljenje što se ovaj sastanak nije dogodio ranije u godinu i pol njegova mandata, jer Italiju kao zemlju smatra važnim saveznikom. „Ponajviše zbog gospodarske suradnje, a mi znamo da je gospodarstvo pokretač svega“, objasnio je župan i dodao kako na području Međimurja ima niz talijanskih investicija, ali i domaćih poduzetnika koji surađuju s Italijom. „Iako smo županija koja ima nešto drugačije, pozitivnije brojke naspram ostatka hrvatskog gospodarstva, u segmentu suradnje s Italijom nije tako, iz Italije ipak više uvozimo nego izvozimo. U 2012. godini tako je izvoz robe u Italiju bio 60 milijuna eura, a 75 milijuna eura uvoz robe“, no napomenuo je Posavec, to je bilo 2012., u Međimurje se dogodio preokret u vidu gospodarstva otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. „Tako su naši inozemni investitori, ponajviše iz Austrije, Njemačke i Italije u ovom periodu samo povećali svoju proizvodnju, proširili pogone i zapošljavaju nove ljude.“
Talijanska veleposlanica naglasila pak je kako joj je iznimno drago što je po prvi puta u Međimurskoj županiji te će ovaj dan iskoristiti kao priliku da se s njome upozna ali i krene s pregovorima o daljnjoj suradnji. U više od tri godine koliko je u Hrvatskoj upoznala je skoro sve dijelove zemlje, no za Međimurje je imala samo riječi hvala, a posebice je jednu istaknula – čudo. „Ovo što činite u Međimurskoj županiji zaista to i jest. Oduševile su me vaša dinamika i okretnost koje su vidljive danas tijekom cijelog dana. Ovdje sve pršti energijom koju treba upijati i slijediti“, objasnila je veleposlanica i dodala kako već zna podosta o Međimurju, zahvaljujući izvorima od strane talijanskih investitora. „Rekli su mi da je otkada su prvi puta vidjeli teren, do dana kada je otvoren pogon kod vas prošlo samo 9 mjeseci. Nikada do tada nismo čuli da je nešto takvo moguće i odmah smo shvatili da je ovdje situacija drugačija nego u ostatku zemlje i Europe“, dodala je i ostala iznenađena nakon izlaganja međimurskog župana i iznesenih primjera koliko je malo dana potrebno za dobivanje svih potrebnih papira te koliko se pažnje posvećuje svakom poduzetniku.
„To rezultira činjenicama da se u Međimurskoj županiji danas proizvode kacige i čizme za NATO, strojevi za pročišćavanje otpadnih voda diljem svijeta, staklo za afričke zemlje, dijelovi za transformatore koji se distribuiraju i na Filipine ili pak madraci za najjače svjetske brendove hotela“, objasnio je župan i dodao kako je puno tih pozitivnih primjera koji nikako ne mogu biti rezultati slučajnosti već kontinuiranog pristupa i rada.
Nakon sastanka, službeni posjet nastavljen je u Goričanu, u tvrtci Arteferro Dohomont, koji je prema riječima veleposlanice, uz najvećeg talijanskog ulagača u Međimurju Calzedoniju, prava tvrtka lider. Ujedno je se spominje kao izrađivača ograde oko rimskog Koloseuma, a svoju važnost na sjeveru Hrvatske dokazuje s 240 zaposlenika.
 
Ni trena nisam požalio što sam krenuo s investicijom u Međimurju, a ono što je najvažnije, uprava u Hrvatskoj postiže jednak rast i prati napredak talijanske uprave, kako u dobiti tako i u dogovorenim poslovima“, objasnio je tom  prigodom Bruno Gonzato. Stoga je prilikom boravka u Goričanu, tamošnji načelnik Mario Moharić vlasniku tvrtke i veleposlanici darovao monografiju općine, da ne zaborave sjeverni dio zemlje.
U Hrvatskoj je oko 250 tvrtki s talijanskim kapitalom, a dogovoreno je kako će se preko hrvatsko - talijanske gospodarske komore i dalje razvijati odlična suradnja te uključiti još veći broj investicija. Tako se u 2015. očekuje ulaganje u tekstilnu industriju u industrijskoj zoni Čakovec i u segment proizvoda od gume u Prelogu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content