Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Marija Ciglar: „Ova izvršna vlast ulijeva sigurnost koju rijetko pronalaze osobe s invaliditetom“

Datum objave: 9. prosinca 2014.

"Održivi razvoj: Obećanje tehnologije", ove je godine vodeća tema u sklopu nacionalnog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca. Ista za cilj ima ukazati na važnu ulogu koju tehnologija ima kao podrška u stvaranju poticajnog radnog okruženja.
Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije pak je organizacijom Okruglog stola ukazao pak je na problem koji ta tehnologija nosi sa sobom, a to je psihičko, emocionalno i ekonomsko nasilje te nasilje putem elektroničkih komunikacija. Kako bi se upoznali sa zaključcima donesenima nakon rasprave, ali im i uputili čestite povodom njihovoga dana, članove saveza primili su zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Zoran Vidović te pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec.
 
Savez osnovan 1987. godine, već 16. godinu kontinuirano obilježava svoj dan, a u Malu vijećnicu stigli su predstavnici Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Udruga invalida rada, Udruga slijepih Međimurske županije i Društvo multiple skleroze Međimurske županije koje su članice Saveza, a pridružili su se i Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida te Udruga za autizam Pogled.
„Hvala Vam na prijemu i na beskompromisnoj podršci. Ova izvršna vlast prepoznatljiva je po tome što je uvijek korak ispred, što prati potrebe svojih građana, zaista ulijevate sigurnost koju rijetko pronalaze osobe s invaliditetom, a morale bi ju imati, posebice na lokalnom nivou“, u uvodu je rekla predsjednica saveza Marija Ciglar te pritom dodala kako je ponekad inicijativa Međimurske županije radila iskorak te poticala njihove projekte više nego oni sami i još jednom pohvalila međimurskog župana Matiju Posavcakoji u svakoj akciji pokazuje koliki je prijatelj saveza. Tako je istaknuto kako je uz zamjenicu bez razmišljanja povodom Dana bijelog štapa stao u kolonu s povezom na očima, što je predsjednicu posebno obradovalo. „Takvim činom pokazuješ da si čovjek“, rekla je.
 
„Iznimno cijenimo vaš rad, smatram da su vaše udruge jedne prave male tvrtke koje pružaju pomoć svima, a ne samo svojim članovima“, dodala je zamjenica istaknuvši da savez i u 2015. godini očekuje zasebna stavka u Proračunu, jer rade vrijedne aktivnosti i projekte. „Svojim radom postigli ste integraciju u sve društvene sfere, to je najvažnije, a s time se rijetko tko može pohvaliti“, dodao je zamjenik.
Uključite se u akciju „Kuna za kombi“
Prikupiti u 30 dana 200.000 kuna možda zvuči kao cilj koji je nemoguće ostvariti, no s time se ne slažu u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida. Naime 23 godine stari kombi žele zamijeniti novim, ponajviše zbog sigurnosti svojih članova, pa su pokrenuli akciju „Kuna za kombi“ o kojoj više možete saznati na www.ddicpck.hr. Uz to najavili su početak rada svog poduzeća „Novi izvor“ početkom 2015. godine te zahvalili Županiji na rješavanju pitanja asistenata u nastavi.
 
Iz Udruge za autizam Pogled naglasili pak su kako ih očekuje projekt izgradnje Centra za autizam u Črečanu, dok Udrugu invalida rada proslava 45. godišnjice, 12. prosinca. Svi čelnici udruga i društava prvim ljudima županije donijeli su prigodne darove povodom nadolazećih blagdana, kako su naglasili, ručne radove s kreativnih radionica kojim upravo Županija pomaže da opstanu, podrškom i sufinanciranjem.
Hvala svim volonterima
Sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom uveli su Ujedinjeni narodi 1992. godine s ciljem boljeg razumijevanja problema invaliditeta u društvu i okolini, a na tom putu veliku ulogu imaju volonteri. Stoga su zamjenici i pročelnik te predstavnici udruga zahvalili svima njima, zahvaljujući kojima je napredak ovakvih skupina ljudi moguć jer, priznali su, danas se rad udruga bazira upravo na radu volontera koji 5. prosinca ujedno obilježavaju svoj Međunarodni dan. Oni su jedna važna karika u shvaćanju problema  i  potreba   te  svojim  razumijevanjem i konkretnim doprinosom  pomažu  ostvarenju kvaliteti života osoba  s  invaliditetom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content