Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano proslavljena 750. obljetnica Grada Preloga

Datum objave: 8. prosinca 2014.

U Domu kulture u Prelogu u petak (5. prosinca) je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Preloga, koji je ove godine poseban po tome što se obilježava jubilarnih 750 godina od prvog pisanog spomena Preloga u povelji iz 1264. godine.
U potpuno ispunjenoj dvorani Doma, uz mnogobrojne građane, svečanoj sjednici su prisustvovali i brojni uzvanici poput naše europarlamentarke Marijane Petir, saborskih zastupnikaDragutina Glavine i Tomislava Karamarka, župana Matije Posavca, gradonačelnika i načelnika međimurskh općina i gradova, ali i onih prijateljskih  iz Slovenije i Mađarske te Bosne i Hercegovine, kao i župnika župe Sv. Jakoba Prelog i dekana Donjomeđimurskog dekanata Antuna Hoblaja.
Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal koji je upoznao prisutne s radom vijeća u posljednjih godinu dana. Tom je prilikom Gotal među brojnim projektima i aktivnostima istaknuo zajednički projekt kojeg je nositelj Međimurske županija, a odnosi se na osiguravanje uvjeta za održavanje jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi u Prelogu.“Ovim putem se zahvaljujem županu Međimurske županije Matiji Posavcu na podršci te očekujem da ćemo u 2015. uspjeti završiti projekt, a što je san mnogih obitelji u Prelogu.“ – rekao je Gotal te među ostalima istaknuo nastavak poslova s proširenjem gospodarskih zona u Prelogu, ali i osiguravanje pomoći za realizaciju jednog od najvećih projekata u povijesti Preloga, geotermalne elektrane i liječilišno-turističkog kompleksa u Draškovcu.
Ovom je prilikom je prikazan film o povijesti i sadašnjosti Grada Preloga, koji je predstavio niz zaslužnih u politici, gospodarstvu, kulturi, sportu, turizmu za brzi razvoj Preloga u zadnjih dvadesetak godina, ali i sve specifičnosti koje su obilježavale Prelog u povijesti kao i zaslužne da Prelog u konačnici i dobije status grada.
Grad Prelog je doživljavao brojne uspone i padove kroz svoju dugu povijest i nikada nam nije bilo lako, ali uvijek smo na kraju izlazili kako pobjednici, pa tako i danas kada u Međimurju, ali i Hrvatskoj predstavljamo primjer pozitivnog odnosa prema investitorima te uspješnog razvoja poduzetničkih zona.“ – u svom je obraćanju naglasio gradonačelnik Ljubomir Kolarek koji se posebno zahvalio upravo poduzetnicima na svemu što su napravili i što rade za Prelog. Kako je istaknuo bez njih bi malo toga bilo moguće, a potvrda progospodarski orijentiranog Preloga je došla i iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec koja je ovogodišnje zlatne plakete za najuspješnija mala, srednja i velika poduzeća dodijelila upravo tvrtkama s područja Preloga.
Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu,  rekla je da će se u nadležnim institucijama u Bruxellesu založiti da Prelog dobije titulu europskog grada kulture, te da uvijek rado dolazi u Prelog. “Prelog i Međimurje su zapravo već dugo u Europi, puno duže nego ostatak Hrvatske.“, rekla je Petir.
Posavec: Međimurje ne mora biti baš na donjoj granici kada su plaće radnika u pitanju
“U 750 godina koliko danas slavi Grad Prelog i gradu i Međimurju se dogodilo puno toga. Izmjenjivale su se vlasti, vojske, različite okolnosti, ali je jedna činjenica ostala ista, a to je da smo bili i ostali predvodnica ostatku Hrvatske. Imali smo prvu željezničku prugu, prvu javnu rasvjetu, prvu svjetsku naftnu bušotinu i oduvijek smo, a danas možda više nego ikad, neka nova, druga i bolja Hrvatska.“ – istaknuo je župan Matija Posavec u svom govoru naglasivši da kada bi gospodarske rezultate Međimurja imala Hrvatska, straha za budućnost i bolje sutra ne bi bilo.
 
“Ali ipak jednu stvar nikako ne smijem zaboraviti reći i posebno istaknuti, a to je da su svi pozitivni gospodarski rezultati nastali na temeljima jednog ključnog faktora, a to je najmanja prosječna plaća u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je Posavec čiji su govor prisutni u dvorani u nekoliko navrata prekidali pljeskom. Iskoristio je priliku i pozvao gospodarstvenike te istaknuo da Međimurje ne mora biti baš na donjoj granici kada su plaće u pitanju i da se zajedno mora raditi više na generalnom zadovoljstvu ljudi i radnika jer “kvalitetu radnika imate, kvalitetan proizvod također, ostaje samo realizacija kvalitetnije, veće plaće i imati ćemo zatvoren krug koji će jamčiti još bolje rezultate u budućnosti.“ – zaključio je Posavec i istaknuo da je grad Prelog lokomotiva razvoja Međimurja, a takvima uvijek treba pomoći, što će županijska vlast svakako raditi i dalje.
Saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko naglasio je da je nezaposlenost od pet posto u Gradu Prelogu europski važna jer dokazuje da se u u ovoj Hrvatskoj opterećenoj krizom može razvijati. “Svi podaci koje smo čuli večeras i od strane gradonačelnika, kao i župana potvrđuju da se može ići dalje, da se može razvijati, ali uz jasan plan, viziju i cilj.“ – rekao je Karamarko naglasivši da je najgore to što mi sad izvozimo obrazovane i mlade jer nemaju posla u Hrvatskoj.
 
Podijeljena su i javna priznanja Grada Preloga
Središnji dio svečanosti bila je podjela javnih priznanja Grada Preloga. Priznanje za počasnog građanina Grada Preloga pripalo je umirovljenom generalu Anti Gotovini, koji je nagradu prihvatio, ali se telegramom ispričao što nije bio u mogućnosti doći na sjednicu. Nagrada za životno djelo pripala je Dragutinu Glavini, bivšem gradonačelniku u čijem je mandatu Prelog doživio najveći procvat i gospodarski prosperitet. Dobitnici Grba Grada Preloga su tvrtka Hilding Anders, Zoran Pfeifer i Mješoviti pjevački zbor župe sv. Jakoba Prelog, a Plakete Grada Preloga Dražen Novak, Auto elektrika Novak, Kristijan Štampar, Vladimir Kalšan i Vladimir Jurčec.
Više gostiju čestitalo je Gradu Prelogu veliku obljetnicu, poput načelnika općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, koji se obratio i  čestitao u ime općina donjeg Međimurja, ali i gosti iz susjedne Slovenije i Mađarske te mnogi drugi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content