Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Revitalizacija Starog grada u punom jeku, uskoro otvaranje restorana i MIC-a

Datum objave: 8. prosinca 2014.

Najveći projekt koji je sufinanciran iz fondova Europe unije, a koji su aplicirali u Muzeju Međimurja Čakovec, apsolutno je Regija digitalnih muzeja za koji je Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA pružila tehničku podršku u apliciranju, dok je Muzej realizirao prvi modul projekta.
Isti se sastojao od tri dijela u izvođenju ukupno tri tvrtke, a u prvom redu obuhvatio je analizu stanja građevinskih objekata, realiziranih radova na obnovi i postojeće projektne dokumentacije. Radi se o projektu koji će u četiri godine, koliko je predviđeno njegovo trajanje, obuhvatiti cjelokupnu obnovu kompleksa Staroga grada Zrinskih, ali i znatno proširenje sadržaja u okviru Muzeja te u dvorcu i fortifikaciji.
Kako bi provjerili u kojoj je fazi investicija za koju se predviđa da će iznositi oko 4 milijuna eura, čelnici Međimurske županije, županMatija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, nakon odrađenog sastanka, uz ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec Vladimira Kalšana obišli su prostore palače u kojima se izvode radovi.
 
Tako su u jugoistočnom krilu palače zatekli radove na statičkoj sanaciji prizemlja, polukata i prvog kata financirane od strane Ministarstva kulture, a sanacija je u tijeku i u sjeveroistočnom krilu gdje se radi i na stalnoj postavi Likovne galerije. Veći dio zahvata u tom je dijelu pri samom završetku, no kako je potrebno još 177 tisuća kuna za opremanje postava, međimurski župan obećao je u sklopu programa redovne djelatnosti Muzeja za 2015. godinu osigurati sredstva koja nedostaju da taj prostor zaživi i otvori svoja vrata.
 
Posebnu pozornost privukao pak je prostor budućeg Muzejsko – informativnog centra koji će se urediti najsuvremenijom IT opremom u sklopu IPA projekta sredstvima EU, a čije će se otvaranje poklopiti s obilježavanjem Dana Međimurske županije naredne godine. Tijekom prosinca pak će se otvoriti restoran u prizemlju čakovečke tvrtke Letina Inox te urediti dio palače prenamijenjen za svečane, protokolarne prostore Međimurske županije.
Zaključivanjem ovog kompleksnog projekta, dosad najvećeg na jednom spomeniku kulture u Međimurju, daljnje funkcioniranje Starog grada poprimit će nove razmjere, privući veći broj zaljubljenika u kulturu i povijesnu građu te samim time uključiti ovu vrijednu hrvatsku baštinu u turističku ponudu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content