Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dodijeljene Zlatne plakete za najuspješnije međimurske tvrtke u 2013.

Datum objave: 8. prosinca 2014.

Zlatne plakete HGK – Županijske komore Čakovec za najuspješnije tvrtke u Međimurskoj županiji, ove godine za poslovnu 2013. godinu, su otišle  u ruke direktorima tvrtkama LPT d.o.o, KOMET d.o.o i ŠESTAN-BUSCH d.o.o., a sve iz Preloga. Posebno priznanje za 140 godina rada pripalo je tvrtki ČATEKS d.d. iz Čakovca.
Uz dobitnike, kao i predstavnike HGK – Županijske komore Čakovec svečanom uručenju plaketa su sudjelovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman, kao i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te mnogi gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici Međimurja.
Priznanja najuspješnijim tvrtkama za prošlogodišnje rezultate uručili su u hotelu Panorama u Prelogu predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić. Tvrtka Šestan-Busch d.o.o. proglašena je najuspješnijom malom tvrtkom, Komet d.o.o. srednjom, dok je LPT d.o.o. najbolja velika tvrtka, a podatak koji je zanimljiv je da su sve tri tvrtke izvozno orijentirane i ulažu velik novac u razvoj novih tehnologija. Upravo im to i donosi nove poslove i otvara nova tržišta diljem Europe i svijeta.
Danas je za sve nas svečani dan, za naše gospodarstvo jer ćemo među najboljima izabrati one izuzetne. Međimursko gospodarstvo ide u dobrom, pozitivnom smjeru unatoč generalno lošoj slici na državnoj razini. “ – izjavio je Križaić te napomenuo da se sve to može potkrijepiti i konkretnim brojkama. Pa je tako iznio podatke da je zaposlenost rasla za 4% u odnosu na godinu prije, a ukupni prihodi iz 2013. od 10,83 milijarde kuna veći su za 3,8 %, od čega 50% čini prerađivačka industrija, a robna razmjena je u suficitu u iznosu od 1,37 milijardi kuna, a iako mala u odnosu na ostatak Hrvatske i prosječna plaća je rasla za malih 0,58%. Križaić je potvrdio da ima naznaka da se ovi pozitivni trendovi nastavljaju i u 2014. godini.
Kako je u nekoliko navrata spomenuto tijekom obraćanja govornika, lokalna samouprava u Međimurju kao rijetko gdje u Hrvatskoj diše za gospodarstvo i čini sve da se pokretačima razvoja, gospodarstvenicima, maksimalno izađe u susret.
Kao jedna od takvih jedinica lokalne samouprave je zasigurno i grad Prelog kojeg upravi krasi epitet nositelja gospodarskih aktivnosti u Međimurju, posebice kroz razvoj gospodarskih zona. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek prilikom obraćanja okupljenima se zahvalio HGK – Županijskoj komori Čakovec na prepoznavanju kako truda tako i trenutka, jer izuzetna je čast da se upravo preločkim poduzetnicima, na obljetnicu 750. godina od spomena imena Preloga plakete daju upravo u tom gradu. “Dobiti nagradu od struke je nešto što je posebno i ima težinu, a ove godine je struka prepoznala u svim segmentima Prelog kao grad poduzetnika, grad gospodarstvenika i to nam je svakako na ponos.“ – rekao je gradonačelnik Kolarek.
 
Hvala vam na svemu što radite za nas, za Međimurje
Župan Matija Posavec je čestitao dobitnicima nagrada ali se prvenstveno zahvalio svim poduzetnicima, svima koji rade 365 dana u godini i čine Međimurje i međimurske gospodarstvo konkurentnim u odnosu na ostatak Hrvatske. “Često znam reći da je Međimurje neka druga, bolja Hrvatska. I to ne govorim bez razloga jer zamislite da cijela Hrvatska, uza sve ljepote i potencijele koje ima, dvostruko više izvozi nego što uvozi, da ima povećanje robne razmjene kao što je to u Međimurju, da ima gospodarske parametre Međimurja. Zasigurno bi bili bogatija zemlja, ali ne u prenesenom već u doslovnom značenju. Ali mi to imamo i biti uspješan na taj način je za svaku pohvalu. A sve je to zahvaljujući vama.“ – naglasio je Posavec i dodao da tu važnu ulogu imaju i lokalna i regionalna samouprava koje čine sve da se otvore vrata novim idejama, novim investicijama, da se stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta. “Zato nas iz lokalne i regionalne samouprave ne smije biti sram pitati sve vas gospodarstvenike, kako vam možemo pomoći i što mi za vas možemo učiniti jer to je jedini i ispravan put.“ – zaključio je župan i dodao da ipak nikako ne može biti zadovoljan tako malim prosjekom plaća kakav je u Međimurju, a o čemu je govorio i predsjednik Komore Mladen Križaić.
Župan je čestitavši svim dobitnicima napomenuo da je kvalitetu ovih poduzetnika prepoznalo i ministarstvo gospodarstva koje je u 2014. godini dodijelilo 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava Međimurskoj županiji od čega čak polovicu današnjim dobitnicima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content