Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župani Posavec, Štromar i Bajs dobru suradnju nastavljaju i u Bruxellesu

Datum objave: 4. prosinca 2014.

Jučer je u Bruxellesu župan Matija Posavec i službeno pokrenuo inicijativu kojom će Međimurska županija postati dio briselskog Ureda hrvatskih regija. Kako je izjavio župan Posavec Međimurje je imalo nekoliko prilika u nedavnoj prošlosti realizirati ovaj projekt no zbog različitih okolnosti to se nikada nije dogodilo. “Mi imamo poprilično iskustvo u realizaciji mnogih europskih projekata, ovo je jedini logičan potez koji je već i puno prije trebao biti napravljen, a posebice bi efekta imao u vremenu predpristupnih fondova. Ali opet nikada nije kasno.“ – rekao je Posavec. Naime, korištenjem Ureda omogućiti će se izravna komunikacija s europskim tijelima koja odlučuju o odobravanju i usmjeravanju sredstava za razvojne projekte kandidirane za sredstva Europske unije. Prema potpisanoj promemoriji, Ured će zastupati Međimurje u institucijama značajnim za regionalni razvoj, informirati županiju o događajima značajnim za regionalni razvoj, ali i otvarati mogućnosti sudjelovanja u projektima, tražiti partnere te osiguravati prostore i infrastrukturu za različite koordinacije sastanaka na kojima će sudjelovati i predstavnici županije.
"Današnji potpis ove promemorije nam otvara mnoge mogućnostima kojima ćemo prvenstveno iz prve ruke i na vrijeme dobivati sve bitne informacije koje su do sada, na žalost, stizale sa zakašnjenjem. Također, već uhodana ekipa koja radi u Uredu je garant prvenstveno operativnosti i uspješnog realiziranja zacrtnih ciljeva, posebice kada su europski projekti u pitanju." - izjavio je Posavec prilikom potpisivanja pisma namjere s varaždinskom AZRA-om, koja je i nositelj ovog projekta. Briselsko pismo namjere Posavec je potpisao zajedno sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom, a uz prisustvo varaždinskog župana Predraga Štromara.
Nastavak dobre suradnje
“Ovo je samo nastavak dobre suradnje koju ove tri županije njeguju, a posebno posljednjih godinu dana. Zajedno možemo napraviti puno više, a osobito kada su sredstva EU u pitanju.“ – rekao je župan Štromar te istaknuo da Varaždinska županija u Bruxellesu ima ured još od 2005. godine.
"Ured hrvatskih regija će jednako kao i za Bjelovarsko-bilogorsku te Varaždinsku županiju odraditi sve potrebno ne bi li i Međimurje napravilo novi iskorak te bilo još bolje i kvalitetnije prepoznato u strukturama Europske unije. Puno nas posla čeka, ali koliko znam najmanje čega se Međimurci boje je posao." - rekla je voditeljica Ureda Zvonka Verić, istaknuvši da su mnogi uspješni projekti realizirani upravo putem posredstva ovog Ureda.
Boravak u Bruxellesu župan Posavec je zajedno sa svojim zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman iskoristio i za susret s Jozom Radošem, našim europarlamentarcem, na kojem je Radoš zahvalio na podršci koju su Međimurci dali upravo njemu na proteklim europskim izborima. Radoš i Posavec su istaknuli nadu da će današnji korak biti samo prvi u boljoj i povezanijoj suradnji na zadovoljstvo prvenstveno cjelokupnog Međimurja.
Održan i sastanak sa stalnim predstavnikom RH u Bruxellesu
Delegaciju triju županija je sa zadovoljstvom primio u radni posjet i stalni predstavnik RH u Bruxellesu Mato Škrabalo s kojim su župani razgovarali o planovima, projektima Hrvatske u Europskoj uniji, ali i o aktualnim problemima, posebice donošenju rebalansa europskog proračuna za 2014. godinu kao i proračuna za 2015. “Izuzetno nam je bitno imati pravovremene informacije. Praksa je do sada pokazala da u tom elementu leži ključ uspješne realizacije zacrtanih ciljeva. Ali i bitna je koordinacija svih službi i ureda kako u Hrvatskoj tako i u Bruxellesu.“ – rekao je Posavec. Županijama je izuzetno bitan dio vezan uz regionalni razvoj, gdje i leži poveći iznos financijskog kolača i Ured će zajedno sa Stalnim predstavništvom učiniti sve da županije budu dobivale pravovremene informacije. “Zbog svega rečenoga kao i onoga što ćemo tek zajedno napraviti izuzetno mi je drago da se ova promemorija potpisuje upravo u prostorima Stalnog predstavništva. Moramo raditi na tješnjem povezivanju naših regija, na zajedničkom lobiranju za naše projekte jer zajedno smo puno jači.“ – zaključio je Škrabalo.
"Sada je samo preostalo da Skupština Međimurske županije formalizira ovu suradnju čime se širom otvaraju vrata kvalitetnijem povlačenju sredstava iz fondova Europske unije." - zaključio je Posavec te napomenuo da će se to i dogoditi na slijedećoj sjednici koja bi se trebala održati 18. prosinca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content