Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska večerja: Međimurci dobili novi Dom u Zagrebu

Datum objave: 2. prosinca 2014.

U Zagrebu danas živi preko 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji su aktivni u promociji svog rodnog kraja, čime pokazuju da iako je Međimurje možda jedna od najmanjih regija Hrvatske, svakako je po bogatstvu koje posjeduje u vidu kulture, ljudi, napretka i svog identiteta među većim krajevima.
Isto se očitalo i na tradicionalnoj „Međimurskoj večerji“ u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu koje je jedno od zaslužnijih što se u metropoli cijeni hrvatski cvjetnjak. Tom su prigodom njegovi članovi još jednom potvrdili da pamte svoj kraj i svakodneavno unose dašak njegove prisutnosti u sve dijelove zemlje.
Svečanost u pravom međimurskom štihu, popraćenu pjesmom Mirka Švende – Žige i benda, upotpunila je i jedna lijepa vijest koju su u društvu dugo čekali. Naime zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i uprave Grada Zagreba, poticajima i posredovanju župana Međimurske županije Matije Posavca i predsjednika Skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora, dobili su novi Dom Međimuraca u Zagrebu. Potpisan je ugovor o privremenom korištenju prostora, na četiri godine, upravo nasuprot hotela „Dubrovnik“ u kojem je održana „večerja“. „Prostor smo odmah preuzeli, u četvrtak 27. studenog, a ključevi su „v žepu“, s ponosom je rekao Tonči Trstenjak, predsjednik Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu.
„Ovo je zajednički uspjeh kojeg su članovi društva koje slavi svoju 22. godišnjicu itekako zaslužili, jer brinu da se očuva identitet i kulturna baština najživopisnije hrvatske županije. Ovo im je jedan vid zahvale na tome. Međimurci, okupljeni u Zavičajnom društvu „Međimurje“ u Zagrebu, svekolikoj hrvatskoj javnosti predstavljaju našu bogatu vjersku, kulturnu i društvenu baštinu raznim aktivnostima, a posebice smo ponosni, uz „Međimursku večerju“ i na „Međimursko prošćenje“ u lipnju“, naglasio je međimurski župan, koji je prilikom svog dolaska primio zahvale za podršku koju društvo uživa od strane Međimurske županije.
Dosadašnji Dom Međimuraca od 1994. godine nalazio se na prostoru tavana Ilice 10, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih razloga, nakon dugih i skupih parničenja, postalo je sve izglednije da će društvo taj Dom morati napustiti. Stoga je na vrijeme krenula inicijativa traženja novog prikladnog prostora, kako bi se nastavila bogata aktivnost zagrebačkih Međimuraca.
Na istom će biti potrebne neke preinake za normalno funkcioniranje, naglasili su članovi društva i pritom sve ljude dobrog srca zamolili za pomoć. „Osobito će dobro doći međimurski građevinari, koji su se i ove godine pokazali kao najbolji u državi, sagradivši najljepši i najviši neboder u gradu Zagrebu, onaj VMD-a u Strojarskoj ulici“, istaknuo je predsjednik društva, referirajući se na odlično odrađen posao tvrtke TEAM d.d. kao glavnog izvođača radova na najvećem gradilištu u Zagrebu, investitora VMD Promet d.o.o. iz Zagreba kojem je utemeljitelj upravo još jedan Međimurac, Cirkovljančanin Antun Mikec.
Prije uživanja u delicijama kraja među Murom i Dravom te vinima međimurskog vinogorja, naglašeno je kako je opstanak ove vrijedne skupine ljudi samo dokazao kako je najvažnije „držati glave skupa“ i zajedničkim nastupom Međimurje staviti na mjesto koje zaslužuje, ravnopravno uz bok svim većim krajevima Lijepe naše.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content