Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova potvrda međimurskom gospodarstvu: Franjo Sobočan i Mihalj Novinščak poduzetnici godine

Datum objave: 1. prosinca 2014.

Pozitivan trend koji uživa međimursko gospodarstvo, nastavlja se i dalje. Potvrda da se na nivou Republike Hrvatske cijeni kraj koji bilježi rast zaposlenosti, investicija i izvoza te prepoznaje potencijal regije koju je i visoko kinesko veleposlanstvo prepoznalo kao vrata prema Europi, stigla je i na 24. susretu CROMA 2014., izboru Menadžera godine.
Isti je održan u Zagrebu, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića koji je nakon službenog posjeta Međimurskoj županiji, uz bok međimurskog župana Matije Posavca čestitao najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u kategoriji velikih, srednjih, malih, javnih i inozemnih poduzeća, kao i najuspješnijem projekt menadžeru, njih 14.
Josipović: Svoj sam optimizam ojačao u Međimurju
Za trenutno stanje u našem gospodarstvu točno je i ispravno optužiti politiku, mudro  je sagledati vlastite slabost i pogledati što se može činiti bolje u samom gospodarstvu“, rekao je u svom govoru predsjednik Josipović te kao primjer istaknuo Međimursku županiju, po njemu, kraj s drugačijim rezultatima nego u većini krajeva. „Tamo vlada jedna pozitivna poslovna klima, to sve dobro tamo učinjeno, rezultat je specifične kulture, tradicije, ali i zalaganja Županije. Zbog koje slika hrvatskog gospodarstva i u percepciji nije gora nego što jest“, objasnio je i dodao kako je uvijek optimist, no danas je svoj optimizam ojačao u Međimurju.
Sa željom da se na sjeveru zemlje uspostavi nova kvaliteta poduzetničke kulture prema kojoj su poduzetnici i menadžeri motor promjena te promiče pozitivna gospodarska klima kao primjer koji vrijedi slijediti, Međimurska županija prihvatila je i pokroviteljstvo manifestacije, kojoj se priključio Grad Čakovec. Uz gospodarsku video prezentaciju kraja među Murom i Dravom, međimurski župan nadovezao se s još nekim činjenicama koje međimursko gospodarstvo izdvajaju od drugih. „Kod  nas se građevinske dozvole čekaju maksimalno do deset dana, prvi u Republici Hrvatskoj uveli smo e-građevinske dozvole, jedini imamo post-investment care, no što je važnije kvalitetu proizvoda i radne snage. Na žalost, ista je i dalje jeftinija u odnosu na druge zemlje EU. Bez obzira na to, želimo nastaviti u pružanju pozitivnog primjera, promovirati se na tržištu i pokazati da Hrvatska ima potencijala. Zajedničkim nastupom možemo biti jedna uspješna, sretna i pravedna zemlja“, objasnio je Posavec.
Tom je prigodom Međimurje dobilo priliku za predstavljanje pred ključnim ljudima pokretačima hrvatskog poduzetništva, pa je među poslovnom elitom istaknut turistički i gospodarski potencijali kraja među Murom i Dravom. Ujedno su tijekom svečanosti svi prisutni uživali u autohtonoj međimurskoj sorti vina Pušipel i bučinom ulju te u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Grlice iz Svetog Martina na Muri i Zrinske garde Čakovec. „Dobra poslovna praksa nalaže vam da sve što se tiče biznisa možete sagledati s više kutova i prikupite informacije, vjerujem da ste na tom putu već prošli središtem županije, Čakovcem“, rekao je u svom obraćanju čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.
Potvrda kvalitete međimurskog gospodarstva stigla je i dobivanjem dvaju vrijednih priznanja. U kategoriji srednjih poduzeća nagradu je primio Mihalj Novinščak, vlasnik poduzeća Promming Čakovec koje se razvilo u vodećeg proizvođača opreme za trgovine, skladišta i ostale poslovne prostore na našem tržištu, što je istaknuo Novinščak da je zasluga cijelog kolektiva, a ne samo čelnog čovjeka. „Samo rad, rad i rad donose rezultate“, rekao je prilikom preuzimanja statue CROMA 2014, pohvalivši pritom svojih 120 radnika.
Franjo Sobočan, predsjednik uprave tvrtke Sobočan Interijeri koja je s radom započela prije 12 godina u Murskom Središću, dobitnik pak je nagrade menadžera godine u kategoriji malih poduzeća.„Svaki trud se isplati, svaki pozitivni poslovni korak i pošten rad“, dodao je, zahvalivši svima koji su mu omogućili vrijednu titulu i naglasivši kako je kvaliteta finalnog proizvoda tvrtke nadmašila okvire lokalne proizvodnje te je danas prisutna globalno u preko 15 zemalja na 2 kontinenta.
Svatko tko je pozitivno poslovao, već zaslužuje nagradu
Predsjednik udruge CROMA, Vladimir Ferdelji pak je u pozdravnom govoru istaknuo da je danas riječ o poduzetnicima koji su u 2014. godini uz 2600 postojećih otvorili 368 novih radnih mjesta, što je za svaku pohvalu. „Lanci stečaja i predstečajnih nagodbi ugrožavaju zdravo gospodarsko tkivo, a njega još ima, čine ga oni koji su unatoč najgorem okruženju uspjeli održati svoje poslove, prodavati i naplaćivati svoju robu i usluge, plaćati svoje radnike i dobavljače te dobar dio kolača izdvajati za nezasitnu državu. Upravo su ti izazovi stvorili zdrave i propulzivne, mahom izvozno orijentirane biznise. Svatko tko je pozitivno poslovao, već zaslužuje nagradu, pa tako i nadprosječni, kao što su naši laureati“, objasnio je Ferdelji.
„Ovom pozitivnom poslovnom godinom, današnji dobitnici stvaraju poduzetničku radnu kulturu koja će omogućiti Hrvatskoj da postane zemljom blagostanja“, zaključio je župan Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content