Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pred završetkom projekt koji otvara nove mogućnosti zapošljavanja

Datum objave: 27. studenoga 2014.

U okviru projekta „Prognoziranje vještina potrebnih na tržištu rada – usklađivanje ponude i potražnje“, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održana je međunarodna konferencija koja je okupila goste, stručnjake tržišta rada iz Austrije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.
Radi se o projektu koji ima za cilj doprinijeti boljoj usklađenosti ponude i potražnje uz mogućnosti kreiranja novih mogućnosti zapošljavanja. Nositelji projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec, a partneri Regionalna razvojna agencija Međimurja – REDEA, Institut sinergije, znanosti i društva Čakovec, Znanstveno – raziskovalno središče Ptuj i L&R social research iz Beča.
Svoje zadovoljstvo što se ova konferencija održava u Međimurskoj županiji te je ista partner u projektu, izrazio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom dodavši kako su ovakvi skupovi baš kao i Međimurje korak ispred drugih u inovativnosti i želji da zajednički ojačaju gospodarstvo. „Naš najveći uspjeh leži u kvaliteti radne snage, zemljopisnom položaju, kvaliteti finalnog proizvoda, članstvom u EU i u na žalost relativno jeftinijoj radnoj snazi. Ono na čemu ćemo dalje raditi bit će i tema usklađivanja ponude i potražnje, a mi već provodimo slično u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom stipendiranjem deficitarnih zanimanja koja će prema projekciji gospodarstva u budućnosti biti važna“, između ostalih je rekao međimurski župan i dodao kako garancija uspjeha i rezultata leži u efektivnom upravljanju ljudskim potencijalima i razvoja vještina kao preduvjeta za održivi razvoj.
„Projekt je krenuo 16. prosinca 2013. godine, a približava se kraju te završava 16. prosinca 2014. Ukupna vrijednost je 115.443,61 eura, od čega se 80 posto financira iz sredstava programa PROGRESS, a 20 posto iz sredstava HZZ-a i partnera“, prezentirala je između ostalog Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Čakovec, dok je predstojnik uredaVladimir Zebec u svom govoru istaknuo pozitivnih posljednjih osam mjeseci i pad nezaposlenost u Međimurskoj županiji.„Trenutno ih je 6.400, a mišljenja sam kako će ovaj projekt dati i nove aktivnosti za provođenje mjera aktivne politike u koje je ove godine uključeno oko 1.200 ljudi te stvoriti još pozitivniju brojku“, dodao je.
„Projekt se bliži kraju, a kao njegov glavni rezultat nakon provedenog istraživanja poslodavaca i ostalih prikupljenih podataka uspostavljen je sustav za prognoziranje vještina potrebnih na tržištu rada, kao novi alat za svakodnevnu primjenu u pripremi razvojnih dokumenata, projekata, planiranja upisnih kvota i obrazovnih programa“, naglasila je voditeljica projektaMelita Levačić. Rezultati istraživanja projekta bit će objedinjeni u brošuri rezultata koja će pomoći dionicima na tržištu rada i kreatorima lokalnih politika u donošenju odluka vezanih uz razvojne politike i politike zapošljavanja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content