Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski ŽUC najspremniji za povlačenje sredstava iz EU fondova

Datum objave: 22. studenoga 2014.

1

 

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojima će se iz fondova Europske unije sufinancirati izrada pripremne projektne dokumentacije, pred-studija i studija izvodljivosti, kao prvi korak i nužan preduvjet za sufinanciranje projekata koje Županijska uprava za ceste Međimurske županije želi aplicirati prema fondovima EU.

Radi se o izradi Studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno-željezničkih prijelaza u vrijednosti od 210.000,00 kn  na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije. Za provedbu studije sklopljen je i  Ugovor o partnerstvu u provedbi projekta sa HŽ Infrastrukturom d.o.o. Zagreb.

Pod upravom međimurskog ŽUC-a na području županije nalazi se 451 km županijskih i lokalnih cesta. Na navedenim cestama se nalazi ukupno 16 cestovno željezničkih prijelaza od kojih je 7 osigurano branicima i polubranicima dok je preostalih 9 neadekvatno opremljeno, od kojih neki samo vertikalnom i horizontalnom prometnom signalizacijom. Od navedenih 9 prijelaza 4 se nalaze na županijskim, a 5 na lokalnim cestama. Neosigurani cestovno željeznički prijelazi  predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu i na istim se događaju prometne nesreće, nerijetko sa smrtnim posljedicama, o čemu smo se, na žalost, imali prilike uvjeriti i sami u posljednjih nekoliko godina.“ – izjavila je Ljerka Cividini, ravnateljica ZUC-a Međimurske županije.

Točan broj nesreća na predmetnim prijelazima biti će poznat nakon izrade predmetne studije, a ulaganje EU sredstava u predmetni projekt je opravdano iz razloga što će izrada studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno željezničkih prijelaza biti podloga i osnova za izradu projektne dokumentacije i pribavljanje potrebnih akata za realizaciju istih.

 

“Ovo je izuzetna stvar, posebice kada je u pitanju sigurnost sudionika u prometu. U konačnici će se smanjiti broj nesreća i zaštititi životi svih, naročito korisnika motornih vozila kao najugroženije skupine korisnika cesta.“ – naglasila je Cividini.  Izgradnjom cestovno željezničkih prijelaza  planirano je smanjenje broja prometnih nesreća na istim za minimalno 80%, a ciljana skupina na predmetnom projektu su prvenstveno vozači motornih vozila. Osiguranjem cestovno željezničkih prijelaza svjetlosnim signalima, branicima ili polubranicima predmetna mjesta će se osigurati na način da će sudionici u prometu biti upozoreni i fizički spriječeni da prelaze prugu kada istom prometuju vlakovi te bi se samim time smanjio ili čak spriječio broj prometnih nesreća.

“Broj navedenih korisnika na cestama se u nekoliko godina znatno povećao radi izgradnje autoceste Zagreb - Goričan, razvoja gospodarstva ali i turističkih potencijala. Osiguranjem cestovno željezničkih prijelaza  povećala bi se sigurnost i navedene skupine korisnika javnih cesta.“ – zaključila je ravnateljica.

Ovaj rezultat je time veći kada se zna da su samo ŽUC Međimurske županije te Zagrebačke ceste Grada Zagreba uspješno povukle navedena sredstva.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/ZUC{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content