Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Posjet Hercegovini Međimurci iskoristili i za odavanje počasti trojici branitelja

Datum objave: 21. studenoga 2014.

Kako sjećanje na svakog pojedinca koji je za slobodu zemlje i za svoj kraj dao ono najvrjednije što ima, svoj život, nikada ne bi izblijedilo, važno je trajno se prisjećati na njihove pothvate. Upravo to čini i Međimurska županija čiji čelnici, nakon što su 2007. godine podigli spomen ploču, redovito posjećuju lokaciju na južnom bojištu Bosne i Hercegovine kod Livna gdje su živote izgubili pripadnici HOS-a, branitelji Zoran Kirić iz Nedelišća,Željko Preksavec iz Križovca i Blaženko Peras iz Čakovca.
Na tom su se području odvijali i u konačnici zaključili njihovi ratni putovi u obrani zemlje, 17. svibnja 1992. godine, a ovom gestom župan Međimurske županije Matija Posavec uz svoje zamjenikeSandru Herman i Zorana Vidovića te pročelnike upravnih odjela Međimurske županije, samo je dodatno osnažio sjećanja na njihov doprinos.
Svijeće su upaljene u okviru dvodnevnog posjeta međimurskih čelnika i novinara Hercegovini te puta iz Prozora-Rame u Livno. Hercegovina i Međimurje unatoč udaljenosti imaju zajedničke dodirne točke. Na gospodarskom području suradnja je u prvom planu kod razvijene međimurske komunalne infrastrukture, a potencijal se očituje u činjenici kako je Hercegovina regija koja želi iskoristiti sredstva iz fondova EU, u čemu Međimurci svakako prednjače. Još jedna poveznica je i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, rođeni Čakovčanac Velimir Pleša čiji je rad svojevrsni most tamošnjih Hrvata prema politici i institucijama u domovini te uz kojeg se napori Županije za jačanjem suradnje, razmjenom iskustava i uspješnim planiranjem budućih zajedničkih koraka ostvaruju.
„Brojni Međimurci sve češće hodočaste u Međugorje, a i školske ekskurzije iz BiH dolaze na edukativne izlete na hrvatski sjever. Upravo je i to politika Međimurske županije, otvaranje prema drugim regijama, prema svijetu. Ovim posjetom nastavljamo višegodišnju tradiciju prijateljskih odnosa ovog dijela Hercegovine i Međimurja“, između ostalog je rekao međimurski župan Matija Posavec prilikom dolaska u zapadnu Hercegovinu i Čitluk, jednu od tri općine s kojima je Međimurska županija potpisala Povelju o prijateljstvu 2009. godine, uz Ljubuški i Široki Brijeg.
 
U Čitluku su već napravljeni i prvi koraci u pregovorima koji međimursku delegaciju u Hercegovinu vraćaju u 2015. godini, a vezani su uz promociju lokalne enogastronomske ponude, posebice vrhunskih vina međimurskih vinara.
Naime krajem rujna održat će se 60. Dani berbe grožđa „Brotnjo 2015.“, tamošnja inačica manifestacije Urbanovo, a jubilej će, kako je dogovoreno, upotpuniti i ponuda najsjevernije hrvatske županije.
Ujedno će prijateljska suradnja dvaju krajeva, koja seže od kulture do gospodarstva i poljoprivrede, otvoriti nova tržišta. Naime, kako je istaknuo međimurski župan, domaće poljoprivredne proizvode, s naglaskom na jabuke i krumpir, možemo ponuditi Hercegovini. „Bit će to lakše i brže otvaranjem novog dijela autoceste koji će omogućiti dolazak na destinaciju za pet do šest sati automobilom, a i već se na bazi te suradnje otvorio pogon jedne naše međimurske tvrtke u ovom dijelu zemlje. Potencijala ima, samo ga treba znati iskoristiti“, objasnio je.
Nakon posjeta jedinstvenom Etno selu Herceg te Međugorju koje je svima dalo energije za nastavak obilaska, Mostar je ponudio pravu povijest franjevštva i franjevaca, koji su upravo prvi povezali dvije regije. Uz sve blagodati hercegovačke turističke, enološke i gastronomske ponude, međimurski novinari i dužnosnici posjetili su i općinu u sjevernoj Hercegovini Prozor-Ramu te tamošnju crkvu, samostan, galeriju na otvorenom, kao i etnografski muzej u kojem se između ostalog nalazi i rekonstruirana ramska kuća s ondašnjim inventarom. Prije odlaska iz Hercegovine, kao pravi šećer na kraju svima je poslužio obilazak Franjevačkog samostana i crkve Sv. Petra i Pavla te Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, s postavom Gabriela Jukića, umjetnika koji je ovjekovječio život i ljepotu livanjskoga kraja.
A kako ne bi zaboravili svoj međimurski kraj te im zahvalili na gostoprimstvu, konzulu Pleši i supruzi Sanji naša je delegacija zahvalila međimurskim suvenirima i pozivom na što skorašnji ponovni susret.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content