Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Oprostiti moramo, jer oprost je kršćanski, ali zaboraviti nikada ne smijemo

Datum objave: 19. studenoga 2014.

I ove je godine Međimurska županija dostojno obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, jedan od najtežih dana Domovinskog rata kada je pao grad Vukovar, simbol snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu.
Tako su župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa zamjenikom Zoranom Vidovićem te predstavnicima Koordinacije udruga proizašlih iz domovinskog rata, HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga kao i predstavnicima PU Međimurske položili vijence i zapalili svijeće na spomen ploči poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima s područja Međimurske i Varaždinske županije koja se nalazi na Trpinjskoj cesti, ali i jednako tako u Borovom naselju kod zgrade Borovo commerca, na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Ovčari.
Da podsjetimo, još 2006. godine predstavnici Međimurske i Varaždinske županije su na Trpinjskoj cesti i u Borovom naselju postavili navedene ploče za sve poginule i nestale pripadnike policijskih uprava ovih dviju županija, a koji su sudjelovali u obrani herojskog grada Vukovara. “Znamo da su brojni naši Međimurci dali veliki doprinos u obrani Vukovara, posebice na Trpinjskoj cesti, koja i nosi naziv groblje tenkova. Zato svake godine dolazimo u Vukovar, ne samo da ih se sjetimo nego da im odamo poštovanje, priznanje i pijetet kakav i zaslužuju.“ – istaknuo je župan Matija Posavec te napomenuo da će predstavnici koji su ostali u Vukovaru obići ostala mjesta te dati svo dužno poštovanje prema onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.
Nakon položenih vijenaca i zapaljenih svijeća delegacija Međimurske županije je sudjelovala u službenom programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine odvijao pod geslom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta. Nakon programa u krugu Opće bolnice u Vukovaru Kolona sjećanja je krenula na put od nekoliko kilometara prema Memorijalnom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
“Vukovar opet postaje grad u koji se polako vraća život i upravo zato oni koji mogu pomoći gradu i Vukovarsko-srijemskoj županiji ih se ne bi trebali sjećati samo 18.11. već svakog dana tijekom godine, jer to je najmanje što Vukovar zaslužuje.“ – zaključio je Posavec.
 
I u Međimurju obilježen Dan sjećanja
I u mom gradu Vukovar svijetli je akcija koju su provodili članovi Koordinacije udruga iz domovinskog rata Međimurske županije zajedno s mnogobrojnim građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola, a kojom se dostojanstveno i toplo od srca obilježio dan stradavanja grada i pogibije mnogih nevinih na stratištima diljem Vukovara. Nakon kolone sjećanja koja je krenula na put od nogometnog igrališta NK Sloga pa sve do centra grada, ispred Spomen zida poginulim i nestalim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, kako je rekao župan Posavec, da se ne zaboravi.
 
“Oprostiti moramo, jer oprost je kršćanski, ali nikada ne smijemo zaboraviti jer u zaboravu se kriju potencijalne opasnosti u budućnosti.“ – rekao je Posavec. Na Trgu Republike su postavljene i svijeće kojima su se ispisala imena gradova Vukovara i Čakovca, nakon čega je u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu održana sveta misa za sve poginule i nestale branitelje, a koju je predvodio biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak.
 
U programu je tradicionalno sudjelovala i Zrinska garda, a po završetku svete mise brojni građani su vraćali pred Spomen zid te palili svijeće sve do kasnih večernjih sati.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content