Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 350. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog

Datum objave: 18. studenoga 2014.

Prigodnim programom u ponedjeljak je u Gornjem Kuršancu obilježena 350. obljetnica pogibije Nikole VII Zrinskog poznatog i kao Nikola Zrinski Čakovečki. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno obeliska počast ovom hrvatskom velikanu dali su predstavnici Međimurske županije, Općine Nedelišće, Matice Hrvatske Čakovec, Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog zmaja, župe Novo Selo na Dravi te brojni građani.
Iako se i dan danas nakon 350 godina još uvijek vode polemike o tome kako je umro, ono što je činjenica je da su Nikola Zrinski VII, kao i cjelokupna obitelj Zrinskih povijesne ličnosti i činjenice koje su obilježile te čine jedan od temelja razvitka nacionalne svijesti i ponosa u Hrvata.
 
“A upravo njegova rečenica Inače, svjestan sam, dapače znam, i neću zatajiti da sam Hrvat, i to Zrinski definira tu nacionalnu svijest, ali i u današnjim okvirima i onu regionalnu, našu međimursku.“ – napomenuo je u svojem obraćanju župan Matija Posavec.  Kako je Posavec istaknuo, sudbina je htjela da na isti dan obilježavamo nekolicinu događaja koja su obilježila vječnu borbu hrvatskog naroda za samostalnošću i opstojnoću. “Tako se sutra odlazimo pokloniti i odati pijetet simbolu hrvatske borbe za samostalnost, gradu Vukovaru. Time u dva dana povezujemo dva trenutka koje dijeli 327 godina, ali spaja isti cilj – slobodna Hrvatska i nacionalni ponos.“ – zaključio je Posavec.
Na obilježavanju su govorili i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania te predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec i viceadmiral Ante Urlić, zamjenik načelnika GS OS RH, a samom programu su prisustvovali i pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, saborski zastupnik Dragutin Glavina, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gvardijan župe sv. Nikole biskupa fra Željko Železnjak, gradonačelnik grada Sigeta Vass Peter, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Romano Bogdan, kao i učenici gimnazija Zalaegersega i Čakovca. U programu je sudjelovao pjevački zbor Josip Slavenski iz Čakovca, a nakon samog programa u mjesnoj crkvi Uznesenja Marijina svetu misu je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content