Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

KUD Belica na 12. Danu Hrvata u Harkanyu

Datum objave: 14. studenoga 2014.

IMG 4628

 

Na poziv Generalnog konzulata RH u Pečuhu i Hrvatske manjinske samouprave grada Harkanya, na proslavi „12. DANA HRVATA“ Međimursku županiju bogatstvom narodnih nošnji, plesom i pjesmom predstavio je KUD „BELICA“ iz Belice.

Program je započeo Svetom misom na hrvatskom jeziku koju je predvodio vlč. Ronta, a svečani obol samoj misi dao je mješoviti pjevački zbor te članovi svih gostujućih KUD-ova  u narodnim nošnjama. Proslava obilježavanja „12.DANA HRVATA“ u Harkanyu nastavljena je u Domu kulture višesatnim kulturno-umjetničkim programom u kojem su  pored hrvatskih kulturno umjetničkih društava iz Mađarske nastupila i tri KUD-a iz Republike Hrvatske: KUD „Belica“, KUD „Čepinski Martinci“ i KUD „Đeram“  koji će u budućnosti zasigurno pridonijeti uspostavi boljih veza matične domovine s Hrvatima iz Mađarske.

 

Hrvatska samouprava iz Harkanya ima običaj svake godine pozivati na Dan Hrvata kulturno umjetnička društva iz Republike Hrvatske koja nisu nikada gostovala u ovom dijelu Mađarske.  KUD „Belica“ predstavio se spletom međimurskih plesova i pjesama te nastupom tamburaške sekcije što je izazvalo oduševljenje kod publike.

Proslavi su uz generalnu konzulicu RH u Pečuhu gđu. Vesnu Haluga i zamjenicu međimurskog župana gđu. Sandru Herman nazočili i gsp. Ivan Gugan predsjednik Hrvatske državne samouprave, gsp. Mišo Hepp zastupnik u mađarskom Parlamentu, predstavnici hrvatskih manjinskih samouprava kao i domaćin gradonačelnik Harkanya gsp. Baksai.

 

Ovaj susret bio je dobar povod za razgovor o budućoj suradnji između Međimurske županije i grada Harkanya, osobito na područjima kulture i turizma te je dogovoren studijski posjet gradu poznatom po ljekovitim termama i razvoju zdravstvenog turizma, kao i povezivanje grada Harkanya sa općinom Sv.Martin na Muri perjanicom razvoja međimurskog turizma.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/kud_belica_u_madarskoj{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content