Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završen projekt Gastrostart: Međimurje dobilo 18 pomoćnih kuhara

Datum objave: 12. studenoga 2014.

g9

 

Kuhar ili kuharica jedno je od najtraženijih zanimanja u Europi, a to su prepoznali i projektom potkrijepili Centar za socijalnu skrb Čakovec te Osnovna škola Orehovica i Udruga za obrazovanje Roma UZOR. Radi se o „Gastrostartu“ kojeg je financijski poduprla Europska unija kroz program IPA, IV. komponentu - Razvoj ljudskih potencijala sa 114.250,31 eura, odnosno 77,10%, a sufinancirali Centar za socijalnu skrb i OŠ Orehovica.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 148.184,57 eura, a proveden je u periodu od godine dana, od studenog 2013. do studenog 2014. godine. „Svoje je mjesto u edukaciji pronašlo 18 dugotrajno nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine, koji imaju završenu osnovnu školu i primali su neki od dugotrajnih oblika socijalne pomoći“, objasnila je voditeljica projekta iz Centra za socijalnu skrb, Margareta Mihalic te dodala kako je u početku bilo uključeno njih 21, no 18 je zaslužilo diplome.

Upravo su njihova stečena znanja i vještine, s ciljem uspješnijeg zapošljavanja svih novih pomoćnih kuhara, a pod mentorstvom Barbare Martinez, predstavljene u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, kao provoditelja edukacije. „Teoretski dio programa i vježbu odradili smo u OŠ Orehovica, u trajanju od 450 sati. Naši vanjski suradnici, stručnjaci za pojedina područja koja pokrivaju poslove pomoćnog kuhara, odradili su nastavu te spremili kandidate za praksu“, objasnio je Mario Zamuda, ravnatelj POU Čakovec. Poticaj novim kuharima za uključivanje u program, dala je udruga UZOR. “Bilo je u početku nepovjerenja zbog predrasuda i stereotipa prema Romima, teško je bilo naći ljude voljne za edukaciju, no ipak se kritična masa našla, čestitam im na diplomama“, dodaje Dragan Ignac, predsjednik Udruge za obrazovanje Roma UZOR.

Potporu povećanju konkurentnosti korisnika i njihovoj pripremi za ulazak na tržište rada dala je i Međimurska županija, a na uspjehu su im čestitali pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec i zamjenica župana Sandra Herman. „Ponosna sam na sve kandidate, ali i na uključenost mnogih institucija u ovaj projekt. Ovi mladi ljudi dobili su time prigodu da se dokažu, pa će svojim radom skinuti predrasude koje vladaju prema njima i istaknuti svoju kvalitetu“, naglasila je zamjenica dodavši kako se radi o ljudima motiviranima za rad što poslodavci moraju vrednovati.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/projekt_gastrostart{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content