Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kad se međimurska kuharica otvori, zamiriše bakina kuhinja

Datum objave: 11. studenoga 2014.

mk 11

 

„Sokačicama (kuharicama) do danas nije podignut ni jedan spomenik, niti napisana ijedna knjiga, a sjećanja polako blijede“, u samom je uvodu rekao moderator predstavljanja druge međimurske kuharice novinar Alen Fuš, objasnivši kako je upravo izvrsnost jela međimurskih sokačica potakla autora Zvonimira Hranjeca iz Goričana, da objedini najbolju međimursku gastronomsku ponudu u knjizi Tradicionalna jela Međimurja – Recepti međimurskih sokačica.

„Godinu dana radili smo na projektu i prikupljanju građe za djelo koje je uz to što objedinjuje naše domaće recepte, svojevrsni spomenik sokačicama, kako nikada ne bi bile zaboravljene“, objasnio je autor dodavši kako je sa suradnicima  fotografima Sinišom Novakom i Slobodanom Cerovcem, urednicima kuharicom Slađanom Herman i novinarom Josipom Šimunkom, studentima Denisom Hranjecom, Ivom Blagus i Tinom Grivec, uz pomoć Vedrane Lukša, Marine Ivelić i Josipa Grivca te 33 vrijedne sokačice, u 12 mjeseci sakupio 185 recepata.

Upravo je načelnika Donjeg Vidovca, Josipa Grivca autor prvog upoznao s ovim projektom, pa je i predstavljanje održano u tamošnjem Hotelu Golf gdje su se stvarale ideje za recepte te kušala prva jela. Načelnik je bio oduševljen što će se očuvati barem dio tradicije u pripremanju jela našeg kraja. „Stablo bez korijena ne može rasti, pa sam uvjeren kako naša kultura i povijest neće nestati, toliko dugo dok je ovakvih ideja“, rekao je dok su na predstavljanju knjige stručnjaci istaknuli kako kada se ova međimurska kuharica otvori, zaista zamiriše bakina kuhinja.

Ovaj je projekt dobio potporu i Međimurske županije, pa je međimurski župan Matija Posavec tom prigodom istaknuo kako se ovdje radi o predstavljanju djela koje ima svoju povijesnu i kulturnu vrijednost nečeg našeg, domaćeg, autohtonog i jedinstvenog. „Ovo vrijedno djelo ostavlja se u naslijeđe, jer tradicija i povijest temelj su za budućnost. Čestitam na pothvatu kakve ćemo uvijek podupirati“, rekao je, a autor dodao kako već imaju u planu i izradu proširenog izdanja kuharice.

 

Spomenimo kako su predstavljanje knjige svojim nastupom uveličali članovi zbora udruge Prijatelji svetog Roka iz Draškovca i glazbenik Martin Srpak.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/međimurska_kuharica_Hranjec{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content