Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kineskim ulagačima Međimurje jedna od najvažnijih destinacija za ulaganja u Europi

Datum objave: 10. studenoga 2014.

k11

 

Nakon što je veleposlanica Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying sa suradnicima posjetila Međimursku županiju početkom tjedna, posjet je uzvratila već nekoliko dana kasnije, kada je održan gospodarski susret označen kao povijesni. Naime ovo je posjet predstavnika najviše gospodarske delegacije jedne zemlje, ovog puta jedne od najmoćnijih gospodarskih sila u svijetu, u 23 godine postojanja županije.

 

U Međimurje su, uz veleposlanicu, stigli predvođeni potpredsjednikom financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa gospodinom Gu Shengzuom, savjetnikom za gospodarstvo i trgovinu Liu Kaiom, prvom tajnicom Qu Huibin, trećim tajnikom Wangom Yucaiom te nekolicinom kineskih gospodarstvenika i investitora koji su prepoznali mogućnost investiranja u Međimurje. Domaćin još jednog velikog gospodarskog susreta bio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kako je naglasio, u prvom redu jer je neophodno kvalitetno predstavljanje potencijala kao i rezultata ove županije. A predstavljanje je urodilo plodom, što je povratkom predstavnika Kine samo dokazano.  

„Ovaj posjet prilika je za prezentaciju naših turističkih potencijala, naše netaknute prirode zbog čega smo danas i obišli gornje Međimurje, ali i da predstavimo gospodarske potencijale. Naš izvoz 89 posto vezan je za zemlje Europske unije, stoga trebamo tražiti nova tržišta. Imamo potencijale u prehrambenoj proizvodnji, enogastronomiji i metalskoj industriji, a kako kinesko veleposlanstvo traži nove izazove u Europi, mi težimo tome da im se nametnemo u Republici Hrvatskoj“, objasnio je međimurski župan pritom skrenuvši svima pozornost na to kako je u 2013. godini Hrvatska u Kinu izvezla robe u vrijednosti od 400 milijuna, dok je se uvoz kretao oko  4 milijarde kune, a te brojke moraju smanjiti omjer. Smatra kako bez obzira na veliku udaljenost, međusobna suradnja ne bi smjela biti prepreka, već se ekspanzija kineskog gospodarstva mora iskoristiti za izvoz domaćih proizvoda i buduće ulaganje u Međimurje.

Međimurje će se preporučiti svim kineskim ulagačima

„Županu od srca zahvaljujem jer nas je nakon odlične organizacije te zahvaljujući svojoj mudrosti i izvanrednom planu za razvoj ovog kraja, privukao da ponovo dođemo. Upravo zbog toga Međimurska županija ostavila je dubok dojam na delegaciju, a gospodin Gu Shengzu svojim dolaskom dao je znak da će Kina promijeniti svoj način razvoja, način izvoza robe i ulaganja prema inozemstvu. Ovo je velika prilika za Međimurje, jer kineski ulagači smatraju vašu županiju jednom od najvažnijih, idealnih destinacija za ulaganja u Europu.“, rekla je veleposlanica. „Kineska vlada napravila je plan prema kojem će u pet godina promijeni izvoz u uvoz. Investicije u inozemstvo ove će godine premašiti ulaganja u Kinu, što je važno za Međimurje jer je ovo sredina za investicije, idealna za kineske poduzetnike koji žele ulagati u EU, kao ulazak u Europu“, između ostalog rekao je potpredsjednik financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa Gu Shengzu te dodao kako je na ovom po njih iznimno važnom sastanku prisutno pet poduzetnika iz Kine i kako će svi materijali Međimurja i međimurskog poduzetništva biti dostupni na web stranicama kineskog Ministarstva gospodarstva te se time kao destinacija preporučiti kineskim ulagačima.

Osim posjeta gornjem Međimurju i restoranu Terbotz, delegacija je u dvorani Tehnološko inovacijskog centra Međimurje održala radni sastanak s predstavnicima gospodarstvenika Međimurske županije, tvrtkama izvoznicima: Tehnix, Čateks, Bernarda, Agromeđimurje, Promming, Perutnina Ptuj-Pipo i Panex. Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gospodarske komore Međimurske županije Mladen Križaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, direktor TIC-a Međimurje d.o.o. Ivan Plačko, Jako Horvat i Ana Kralj iz REDEA-e, kao i predsjednik Udruge Hortus Croatiae Zdravko Dvanajščak te vinar Alojz Tomšić.

U Kinu prodano novih 2.000 boca međimurskog vina

Upravo je Tomšićevo vino, točnije 1.000 boca već na kineskom tržištu. “Radi se o velikom tržištu koje ne možemo namiriti količinski, no kvaliteta svih naših vinara je neosporna i Kinezi su je prepoznali“, objasnio je Tomšić.

I danas je kineska delegacija u nekoliko navrata imala priliku degustirati vrhunska međimurska vina, što je rezultiralo novom narudžbom od 2.000 boca.

 

Predstavnici lokalnog gospodarstva s kineskom delegacijom održali su i  bilateralni sastanak u Donjem Kraljevcu, od kojeg se očekuju konkretni rezultati. Tom su prigodom posjetili i tvrtku Tehnix, čiji direktor Đuro Horvat smatra kako u Kini mogu napraviti veliki posao. „Ovakvi sastanci samo su početak, prvi korak prema tome. Prilika je tu, moramo biti strpljivi i vješti da naše znanje i tehnologiju prodamo u Kini“, objasnio je.

Međimurje, jer uspjeh nije slučajnost

Za kraj je kineska delegacija naglasila kako suradnju vide i u turizmu, jer kontinentalni dio itekako vrijedi za kineske turiste, ali i u proizvodnji metalskih proizvoda u Kinu te razvijanju ekološke komponente poljoprivredne proizvodnje. Međimurska županija pak je drugi puta u tjedan dana dobila priliku za predstavljanje svojih 20 najznačajnijih projekata koji se tiču tekstilne, metalske i prehrambene industrije te svojom izvrsnošću i spremnošću samo potvrdila krilaticu - Međimurje, jer uspjeh nije slučajnost.

Kako je gosti ne bi zaboravili, za njih  je pripremljena verzija na kineskom jeziku ispisana na usb stickovima sa sadržajem o međimurskom gospodarstvu i poduzetnicima. 

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/posjet_kineske_gosp_delegacije{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content