Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čak 10 međimurskih općina ušlo u sustav državnih potpora

Datum objave: 7. studenoga 2014.

grb-mz-placeholder

Na ovotjednoj sjednici Vlade usvojen je nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojim se donose i nova pravila za isplate državnih potpora lokalnim jedinicama. Pa tako gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije će izgubiti potpore, a novih 100 hrvatskih općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a će početi dobivati državnu pomoć.

 

U Međimurskoj županiji općine Orehovica, Domašinec, Štrigova, Selnica, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Pribislavec, Belica, Kotoriba i grad Mursko Središće postaju novi korisnici čime dobivaju dodatna sredstva u vidu pomoći što će zasigurno olakšati tešku situaciju u njihovim proračunima.

 

Do sada su pomoć dobivale i neke općine i gradovi u Hrvatskoj koje to realno nisu trebale. Ovime se uvodi red u cijeli taj sustav i već je bilo krajnje vrijeme za ovaj potez.Tako općine i grad Mursko Središće dobivaju nova sredstva koja će ulagati u kapitalne projekte kojima će podizati kvalitetu života svojih mještana.“ – napomenuo je župan Matija Posavec, ali i istaknuo da je ova odluka samo potvrda onoga o čemu govori već dugo vremena.

 

“Neki možda misle da onima kojima je potrebna pomoć države treba ukinuti, ali ovdje tome nije slučaj. Ne smijemo zaboraviti da se općine i gradovi u najvećem postotku finaniciraju iz poreza i prireza čiji iznosi ovise o visini plaća. Uvjeren sam da 90% drugih hrvatskih JLS-a ne bi napravilo niti približno ovako dobre rezultate kao što su to napravile navedene općine.“ – zaključio je Posavec.

 

65 razvijenijih jedinica lokalne samouprave koje su izgubile potpore koje su do sada dobivale neće preko noći iste i izgubiti. Kako je rekao potpredsjednik Vlade, Branko Grčić, iduće 3 godine one će imati prijelazno razdoblje u kojemu će se gradirati potpore koje su imale do sada kako bi se izbjegao šok za njihove javne financije.

U 2015. će tako od 500-injak lokalnih jedinica koliko ih ima u Hrvatskoj 264 će biti u sustavu potpora, odnosno 329 ako se ubroji onih 65 s posebnim statusom.

 

Audio izjava župana Matije Posavca (wma)

 (desni klik "Spremi kao" ili "Save as")

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content