Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova višemilijunska investicija u Svetom Martinu na Muri

Datum objave: 6. studenoga 2014.

20141105 100428

 

Da je Mura dublja i ceste šire u Međimurju bi mogli proizvoditi kompletne jahte, a ne samo dijelove za njih, kako je sada planirano.“ – u svom je uvodnom obraćanju rekao Zlatko Tomšić, novi investitor u gospodarsku zonu u Svetom Martinu na Muri koji će ovim višemilijunskim projektom osigurati nova radna mjesta za, u samom početku, nekoliko desetaka radnika.No, kako je i sam rekao, pokazalo se da je taj broj s vremenom samo rastao.

 

Ovaj Nizozemac međimurskih korijena, jer je rodom iz Donjeg Koncovčaka, odlučio se na za neobičnu ideju, započeti proizvodnju dijelova za luksuzne jahte u jednoj od najsjevernijih općina Hrvatske. U prvoj fazi, kako je istaknuo u objekt se ulaže 2 milijuna eura, a u postupku je izrada potrebne projektne dokumentacije temeljem koje će se krenuti u ishođenje potrebnih dozvola. “Iako se u samom početku činilo kao promašaj pogon ovakvog tipa smjestiti u Međimurje, nakon pomnijeg promišljanja shvatio sam da to ipak nije tako. Geografski položaj je izuzetan jer nam je sve na gotovo istoj udaljenosti od naših tvornica diljem Europe, kao i one u Splitu. Svjesni smo problema oko izučenosti radne snage, ali Međimurci imaju volju za učiti, a mi ćemo im osigurati kvalitetnu edukaciju u Nizozemskoj.“ – istaknuo je Tomšić.

 

“Osobno ću se pobrinuti da sve potrebne institucije od Međimurje plina, HEP-a i ostalih izdaju potrebne uvjete u najbržem mogućem roku, a sve s ciljem da već u prosincu krenemo s radovima, a na proljeće s proizvodnjom.“ – rekao je načelnik općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec naglasivši da je ovo najveća pojedinačna hala izgrađena u ovoj gospodarskoj zoni s novih 3000 m2 novog prostora što je samo dokaz spremnosti i sposobnosti vodstva ove općine koja je priznata i u europskim okvirima kao jedna od najperspektivnijih kako na području turizma tako i gospodarstva.

 

“Ovim putem želim čestitati i načelniku i gospodinu Tomšiću na ovom projektu, a današnja konferencija za medije je samo potvrda velikog značaja lokalne i regionalne samouprave u privlačenju investitora. Županijske službe će u roku nekoliko  izdati sve potrebne dozvole te dati potvrdu gospodinu Tomšiću da nikako nije pogriješio u odabiru. “ – rekao je župan Matija Posavec ističući kako će i u ovom projektu Međimurska županija dati svoj maksimum kada je efikasnost javne uprave u pitanju, ali i pomoći zajedničkim djelovanjem prema Ministarstvu gospodarstva u osiguravanju čim boljih uvjeta u samoj zoni.

 

Nekoliko je velikih investicijskih projekata u tijeku u ovom trenutku diljem Međimurja, od Kotoribe do Štrigove, koji će u konačnici rezultirati time da ćemo nakon dužeg vremena poslovnu 2014. godinu  završiti u plusu.“ – rekao je župan te ujedno najavio još jedan veliki gospodarski susret koji će se održati u Međimurju krajem tjedna. Naime, u ponedjeljak je županiju posjetila kineska veleposlanica Deng Ying, a upravo kvalitetno predstavljanje potencijala kao i rezultata ove županije rezultirali su time da će Međimurje biti prva destinacija koju će u nedjelju posjetiti kinesko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa gospodinom Gu Shengzuom te nekolicinom kineskih gospodarstvenika i investitora.

 

“Promjena plana i protokola posjeta ove delegacije je potvrda da ono na čemu kontinuirano radimo, nudimo i predstavljamo Međimurje kao investicijsku oazu Hrvatske, daje napokon i rezultate.“ – nastavio je Posavec te istaknuo da se samo na taj način mogu dovesti svjetski investitori. “A mi ćemo i dalje raditi na tome da upravo naš geografski položaj, kvalitetna radna snaga kao i finalni proizvod čine ono po čemu će Međimurje biti prepoznatljivo.“ – zaključio je Posavec.

 

Tomšić je iskoristio konfreneciju za medije te je i predstavio novog direktora firme, mladog Roberta Kralja iz Hlapičine s kojim je već prije imao poslovne odnose. “Koristim priliku da pozovem domaće izvođače radova da nam se jave pismom namjere jer nam je cilj da cjelokupni postupak  izgradnje ostane u lokalnim okvirima, odnosno da posao obavljaju međimurske građevinske firme.“ – istaknuo je Kralj te izrazio nadu da će cilj o početku proizvodnje u ožujku biti realiziran.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/press-tvornica_dijelova_za_jahte_sv.martin{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content