Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dabrova priča: Majstori graditeljstva zaustavljaju i poplave

Datum objave: 6. studenoga 2014.

dp 2

 

Dosad neispričanu priču brojnoj je publici u zgradi Scheier u Čakovcu predstavio poznati istraživač flore i faune, prirodnih te kulturnih ljepota naše županije i fotograf Josip Horvat Majzek. Nakon održane 22 samostalne izložbe fotografija i objavljene prve knjige „Naše rode“ u više od 30 godina rada, svijetlo dana ugledala je i „Dabrova priča“.

 

Radi se o djelu na koje je posebno ponosan, kao autor teksta i slike te nakladnik. Najmlađeg stanovnika Hrvatske, kako naziva dabra, fotografirao je kroz četiri godišnja doba u čak osam kalendarskih godina.

Da bi fotografirao dabrove na rijekama Muri i Dravi, morao sam raditi noću jer je upravo tada dabar aktivan, tako da su od ponoći do 5 ujutro nastale najbolje fotografije. Tajna mog uspjeha je svakako u strpljenju, bez njega ne možete prići dabru, a potrebni su i dobra oprema i volja te ljubav prema onome što radite“, između ostalog je u predstavljanju svoje druge knjige rekao autor prikazavši dva filma izrade knjige Dabrova priča – danju i noću.

 

Potporu, kako su ga nazvali, čuvaru dragocjenog kutka Republike Hrvatske – Međimurja, dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec i pohvalio još jedno djelo autora vrijedno divljenja koje će nakon iscrpnog i predanog istraživanja biti na ponos svim Međimurkama i Međimurcima. „Svakako pozdravljam činjenicu da je knjiga pisana na tri jezika, hrvatskom, engleskom i njemačkom, jer će se na taj način moći cijelom svijetu prezentirati prirodno bogatstvo koje Međimurje ima“, dodao je.

Knjiga ima 160 stranica A4 formata te sadrži 216 fotografija u boji, a istaknuto je kako na svaki kilometar vode živi jedna obitelj dabrova, što je dobro, naglasila je na predstavljanju biologinja Marija Purić Hranjec, jer treba razbiti loše predrasude o dabrovima, „majstorima graditeljstva“ koji svojim branama zaustavljaju i poplave. Politolog Josip Šimunko pak je autora opisao kao stručnog pisca zaštite prirode i istraživača nemirnog duha.

 

Za kraj je premijerno Horvat Majzek najavio i rad na trećoj knjizi, posvećenoj vidri.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/predstavljanje_knjige_Dabrova_priča{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content