Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kinesko veleposlanstvo će biti most koji će povezivati Kinu i Međimurje

Datum objave: 4. studenoga 2014.

v02

 

Nakon nekolicine posjeta mnogih veleposlanika iz prvenstveno europskih zemalja, danas je u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila i Veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj Deng Ying zajedno sa svojim suradnicima savjetnikom za gospodarstvo Lui Kai, prvom tajnicom Qu Huibin te Peng Yuom atašeom zaduženim za protokol.

 

Nakon posjeta kineske delegacije u rujnu mjesecu kada je Međimurje posjetilo 8 veleposlanika, a među kojima je bilo i izaslanstvo NR Kine, veleposlanica Ying je prvenstveno ponukana odličnim dojmovima svoje prethodnice odlučila posjetiti osobno županiju i njenog današnjeg domaćina župana Matiju Posavca.

 

Uz župana u međimurskoj delegaciji su bili zamjenici Sandra Herman te Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, kao i pročelnici Branko Sušec i Darko Radanović i iz REDEA-e Jako Horvat te TIC-a Goran Levačić.

Deng Ying je tako u današnjem zgusnutom rasporedu prvo imala radni sastanak u Međimurskoj županiji , nakon kojeg je cjelokupna delegacija posjetila TIC Međimurje gdje su visokim gostima predstavljeni prevenstveno gospodarski potencijali Međimurja. Nakon uvodnog dijela te predstavljanja od strane prisutnih međimurskih gospodarstvenika zainteresiranih za suradnju s Kinom, i to iz Ferro preisa, udruge Hortus Croatiae i Panex mix d.o.o. kineska veleposlanica nije krila zadovoljstvo onim što je čula i vidjela.

 

“Jedno je o nečemu čitati, gledati na televiziji, ali je sasvim drugo to isto vidjeti. Tako je i vezano uz moje viđenje Međimurja prije i onoga koje imam danas jer ovo što sam vidjela, ta poduzetnost, okretljivost i snaga je nešto što mi je još jedanput dokazalo da je nužno osobno dijeliti informacije i direktno upoznavati ljude i sredine.“ – u svom je obraćanju naglasila veleposlanica Ying te napomenula da su ovi kvalitetni rezultati Međimurske županije zasigurno i posljedica kvalitete vodstva izvršne vlasti na čelu sa županom Posavcem.

 

Kako je istaknula veleposlanica, kinesko veleposlanstvo će biti most koji će povezivati Međimursku županiju i NR Kinu, a u okvirima gospodarstva i obrazovanja postoje mnogi projekti koje ćemo zasigurno pratiti te na njih gledamo kao na one koji će otvoriti vrata, nadamo se, buduće plodonosne suradnje.

Možda se ne možemo nametnuti količinom, ali svakako možemo kvalitetom

A obrazovanje je bilo jedna od okosnica samog posjeta te je tragom projekta kojeg je predstavio župan Posavec, a na prijedlog ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljke Vinković Kukolić, delegacija danas posjetila Ekonomsku i trgovačku školu. “Obrazovanje je ključ razvoja društva i upravo zato ideja razvoja i nastanka Kineskog centra u Ekonomskoj i trgovačkoj školi je zasigurno kvalitetan temelj i korak prema daljnjoj suradnji. Kineskom centru u Međimurju bi cilj bio ne samo učenje kineskog jezika već  bolje i čvršće povezivanje obrazovnog sektora koji za sobom vuče i ostale elemente, a naravno u konačnici i gospodarski sektor.“ – u svom je obraćanju istaknuo župan Posavec te nastavio da je interes za učenje kineskog jezika u Međimurju neobično velik, što su pokazale i nedavne ankete.

 

Župan je napomenuo da su obavljeni i razgovori i o potencijalnim povezivanjima gradova i općina te regija koje bi rezultirale boljom kulturnom suradnjom, te razmjenom studenata, ali i možda najbitnije iskustava. Prvi, maleni koraci u suradnji Kine i Međimurja su već napravljeni i to prije nekoliko mjeseci kada je 1000 boca vrhunskog međimurskog vina izvezeno u Kinu, u Shangai. “Možda se ne možemo nametnuti količinom, ali svakako možemo kvalitetom.“ – zaključio je Posavec.

Zadovoljstvo posjetom kineske veleposlanice nije krila niti ravnateljica ETŠ-a Vinković Kukolić koja je županu zahvalila na organiziranju posjeta. “Mi smo bili vjerojatna jedina škola koja je na poziv resornog ministarstva izrazito pozitivno odgovorila te izrazila želju i spremnost da se upravo kineski jezik uči kao dio nastavnog plana i programa.“ – rekla je ravnateljica dok je pun školski hol i odličan program pripremeljen od strane učenika bio potvrda njenih riječi. “Preko 180 učenika je iskazalo interes za učenjem kineskog jezika u anketi koju je spominjao župan, ali vjerujem da je potencijal još veći jer su u neposrednoj blizini još 3 srednje škole s preko 1000 učenika koji su zasigurno zainteresirani za isto.“ – zaključila je Vinković Kukolić te izrazila nadu da će uskoro biti i prvi rezultati ove incijative.

ČATEKS, 140 GODINA POSTOJANJA I SURADNJE

Kinesko gospodarstvo je jedno od nastabilnijih i najbrže rastućih u svijetu, a činjenica da su apsolutna velesila na području tekstila je bio povod da kineska delegacija posjeti međimursko poduzeće sa 140-godišnjom tradicijom rada. ČATEKS za čiji opstanak bore svakodnevno, a čije poslovanje daje nadu u bolje sutra, je bio zahvalan na na činjenici da su za posjet odabrali upravo njih. “Najstarija smo tekstilna tvrtka Hrvatske, koja se u posljednje vrijeme počinje usko specijalizirati za opremanje pripadnika vojske i policije. Znanje i iskustvo su neupitni kada je ČATEKS u pitanju, ali moramo i uvijek ćemo biti otvoreni za ulaganja, posebice kineskom kapitalu i tvrtkama koje čine glavninu tekstilne proizvodnje svijeta.“ – naglasio je direktor Uprave ČATEKS-a Davor Sabolić.

 

Sada preostaje samo vidjeti i konkretne rezultate ovog posjeta, a najava posjeta kineske gospodarske delegacije na čelu s potpredsjednikom Svekineskog narodnog kongresa već krajem ovoga tjedna, a što je potvrdila i sama Veleposlanica Ying, je samo potvrda ozbiljnosti namjere produbljivanja daljnje suradnje Kine i Međimurja.

 

{gallery}2014_galerije/studeni_2014/posjet_kineske_veleposlanice{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content