Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ŽUC Međimurske županije dobio nove prometnice na upravljanje

Datum objave: 31. listopada 2014.

Temeljem odluke Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Županijska uprava za ceste Međimurske županije dobila je na upravljanje novih 6 prometnica kojima će se napokon početi rješavati dugogodišnji problemi od kojih su pojedini stari i po nekoliko desetljeća. Naime, navedenom odlukom prometnice Gornji Koncovčak – Bukovec, Ž2002 – Jalšovec – Jurovčak – Železna Gora – L20080, Sivica – Belica, Draškovec – Čukovec, Martinuševec – Vukanovec – Prekopa te Belica – Držimurec potpadaju pod upravu ŽUC-a čime se otvaraju mogućnosti novih ulaganja, brže sanacije i uređenja nego je to bio slučaj prije.

Kreće toliko iščekivana sanacija ceste u Bukovcu

Ova vijest će svakako razveseliti mještane Bukovca kao i načelnika Ervina Vičevića koji su u nekoliko navrata posljednjih mjeseci boravili kod župana Matije Posavca upozoravajući na teško stanje i opasnosti te prometnice. “Prilikom našeg zadnjeg razgovora, predstavnicima Mjesnog odbora Bukovec kao i načelniku Vičeviću sam obećao da ćemo zajedno sa ŽUC-om napraviti sve da se napokon nakon toliko godina pokrene rješavanje ovog velikog problema. Tako je i bilo, jer smo zajedničkim naporima uspjeli prekategorizirati tu cestu kojom sada upravlja ŽUC. To znači skori početak radova te prometne uvjete i sigurnost koji zaslužuju svi, a posebice mještani Bukovca nakon, evo preko 30 godina čekanja.“ – izjavio je župan Matija Posavec.
No, kako je istaknuto, ovom odlukom se rješavaju i drugi hitni zahvati u prostoru posebice kada su u pitanju klizišta. Na prometnici Ž2002 – Jalšovec – Jurovčak – Železna Gora – L20080 je prisutan upravo taj problem, a sada zahvaljujući ovoj odluci otvaraju se sredstva iz intervetnog fonda resornog ministarstva kojima će ŽUC u skoro vrijeme krenuti u sanaciju istog. “Klizište, a posebice uslijed ovih kiša, postaje sve opasnije te nam je ova odluka bila nužna da bismo krenuli u hitnu sanaciju ovog dugo otvorenog klizišta. Nadam se samo da će ministarstvo uskoro i donijeti odluku o raspodjeli interventnih sredstava tako da možemo čim prije započeti s radovima.“ – istaknula je Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC-a. I mještani Sivice, odosno općine Podturen mogu biti zadovoljni jer se stvara novi cestovni pravac koji će Podturen spojiti jednostavnijim i bržim putem s donjim Međimurjem, ali puno bitnije i s autocestom. To je početak jednog novog velikog projekta koji bi općinama na trasi trebalo donijeti bolji položaj posebice u gospodarskom smislu jer bolja prometna povezanost je svakako bitan faktor u odlučivanju potencijalnog investitora gdje će uložiti svoja sredstva.
“Županijske ceste su javne ceste koje povezuju sjedišta županija s gradovima i općinskim sjedištima, koje povezuju sjedišta gradova i općina međusobno, preko kojih se ostvaruje veza grada ili gradskih dijelova s državnim cestama.“ – istaknuo je Posavec te naglasio da upravo zato ceste Draškovec – Čukovec, Martinuševec – Vukanovec – Prekopa, te Belica – Držimurec su sada pod upravom ŽUC-a. “Ovom odlukom uvelike se olakšava život mještanima navedenih općina i mjesta, osigurava se bolja prohodnost, posebici zimi, i stanje cestovne infrastrukture, međusobno se povezuju općine, a time se povezuju i ljudi. Također, ne smijemo zaboraviti da se ovime, s obzirom na teško stanje u općini Gornji Mihaljevec, rasterećuje i njihov proračun jedne velike, ali nužno potrebne investicije.“ – zaključio je župan.
Zaključno, ovom odlukom međimurski ŽUC je dobio novih 16,8 km prometnica, a to je upravo dužina prometnice Šenkovec – Banfi koju su nedavno na upravljanje preuzele Hrvatske ceste.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content