Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan 8. Kolegij gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji

Datum objave: 31. listopada 2014.

1

 

“Sve su službe besprijekorno odradile projekt besplatnih udžbenika za međimurske osnovnoškolce, suradnja je bila na visokom nivou, a u konačnici uspjeli smo uštedjeti i 450 tisuća kuna“, tim je riječima međimurski župan Matija Posavec otvorio 8. sjednicu Kolegija gradonačelnika i načelnik općina u Međimurskoj županiji održanu u velikoj županijskoj vijećnici, pritom se zahvalivši svima na završetku još jedne vrijedne akcije u nastojanju da se unaprijedi obrazovanje na sjeveru zemlje.

Uspješni u natječajima i po dobivenim sredstvima

Župan je u nastavku sve prisutne obavijestio o potrebnom planiranju proračuna za iduću godinu, kada će se započeti i realizirati određeni kapitalni projekti. Prema planu svake općine i grada formirat će se proračun Međimurske županije za 2015. godinu, na temelju čega će se izraditi projekcija prema državnom proračunu i proračunu javnih poduzeća. „Jasno da će uvijek želje biti veće od mogućnosti, no upravo iz tog razloga želimo napraviti jedan katalog želja vas kao načelnika i gradonačelnika, da imamo objedinjeni pregled svih potencijalnih investicija i projekata koje bi realizirali u županiji te da u svakom trenutku znamo što ide u naš proračun“, objasnio je župan time aludirajući na činjenicu kako ministarstva i javna poduzeća raspisuju natječaje za koje moramo biti spremni te objasnio kako želi da županija posluži kao servis jedinicama lokalne samouprave u kandidiranju projekata, kako već uživamo status kao uspješna županija u privlačenju sredstava.

„U postotku jesmo dobri, no možemo i moramo biti bolji. Kad neko ministarstvo raspiše natječaj, moramo brzo reagirati i imati spremnu dokumentaciju“, dodaje te naglašava kako će rebalans proračuna biti na dnevnom redu Skupštine prvog tjedna u prosincu.

Prema najavama Ministarstva regionalnog razvoja država će na svojoj razini formirati Fond za sufinanciranje europskih projekata, što je s obzirom na fiskalne kapacitete općina, gradova, pa i županije odlična vijest. Time će se ujedno iz fonda moći koristiti sredstva za sufinanciranje.

Pošaljimo poruku pomoći poljoprivrednim proizvođačima

Kako od jeseni 2015. godine s provedbom kreće program na državnoj razini, prema kojem poljoprivrednici neće biti u mogućnosti bez adekvatne licence kupovati potrebite pesticide i umjetna gnojiva, međimurski župan ponudio je rješenje da se u suradnji s učilištima za svakog poljoprivrednika odrade programi usavršavanja i izdavanja dozvola, čija je okvirna cijena oko 600 kuna. „Smatram da bi se trebali uključiti na način da sa po 200 kuna sufinanciraju županija, općina i grad te sam poljoprivrednik. To je jedna poruka pomoći poljoprivrednim proizvođačima“, objašnjava, svakako kao i županov apel da se po uzoru na prodaju neretvanskih mandarina pomogne i proizvođačima jabuka u Međimurju, da svoje proizvode ne bacaju, već da ih se okupi i organizira prodaja po povlaštenim cijenama ili pokuša distribuirati u prijateljske županije. „Osim jabuke, problem je i plasman krumpira, moramo napraviti sve da zaštitimo naše proizvođače“, za kraj je dodao župan.

U cilju tehnološkog napretka sjevera zemlje, Milan Meden operativni direktor Sektora za infrastrukturne telekom usluge, predstavio je u sklopu prve točke dnevnog reda razvoj telekomunikacijske širokopojasne infrastrukture u Međimurskoj županiji po modelu javno-privatnog partnerstva i uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

 

Kako je želja da se u proračune za nadolazeću godinu uvrste provedbe akcija u svrhu sprječavanja zaraznih bolesti, a u sklopu mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, Marko Klemenčić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pozvao pak je sve načelnike i gradonačelnike da planiraju te troškove u svom planu i programu upozoravajući kako je prioritet suzbijanje komaraca, a pravovremenom odlukom svake jedinice lokalne samouprave, već sljedeće godine može se krenuti u provedbu mjera u suradnji Zavoda.

 

Od ove se godine uvodi i obavezni program predškole za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu, koji ima za cilj da što spremniji uđu u prve razrede. Na području Međimurske županije to obuhvaća između 1.200 do 1.400 mališana. „Ministarstvo će za njih osigurati 20 kuna po djetetu, u razdoblju od osam mjeseci godišnje, a tu bi se trebala uključiti i županija istim iznosom, dok ostatak sredstava osigurava općina ili grad“, između ostalog je u sklopu treće točke dnevnog reda kolegija rekao Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, dok je predstavnik udruge ACT Grupa, Teo Petričević prezentirao projekt Društveni centar Čakovec kao primjer kako se revitalizacijom napuštenih nekretnina može razviti društveno korisni prostor.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/8._kolegij_grad_i_nac{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content