Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija oduševila parlament pokrajine Gornje Austrije

Datum objave: 31. listopada 2014.

a9

 

Odbor za europska pitanja Gornje Austrije svake godine u svoj plan i program rada uvrsti putovanja u okolne zemlje, koja im posluže za bolje upoznavanje prijateljskih regija, ali i kojim daju podršku svim svojim poduzetnicima u tom kraju, s ciljem jačanja međusobne suradnje i poticanja na razvoj. Jedno od putovanja dovelo ih je u Međimursku županiju, gdje je člana pokrajinske Vlade dr. Michaela Strugla, predsjednicu Odbora za europska pitanja Gabriele Lackner – Strauss, predsjednika pokrajinske Skupštine Viktora Sigla, njegove dopredsjednike Gerdu Weichsler – Hauer i dr. Adalberta Cramera te 19 zastupnika u pokrajinskom parlamentu, dočekao zamjenik župana Zoran Vidović.

 

Sastanak u Velikoj vijećnici, šetnja gradom Čakovcem kao središtem županije te posjet Starom gradu, poslužili su kao dobre lokacije za teme gospodarske suradnje među zemljama i regijama. Gosti su posebice bili oduševljeni činjenicom kako se nalaze u 4. najkonkurentnijoj županiji prema ispitivanjima iz 2013. godine, koja uz modernu infrastrukturu, dobru poslovnu klimu i kvalitetu života nudi velike mogućnosti ulaganja, a sve to uz vodstvo župana Matije Posavca.

Zamjenika župana u uvodnom je izlaganju oduševio predstavnike Gornje Austrije obraćajući im se na njihovom materinjem jeziku, prezentirajući rezultate koje ostvaruje sjever zemlje. „Međimurska županija ima potencijala za ulaganje, svi su gospodarstvenici otvoreni za svaki vid suradnje, a trenutno imamo 27 slobodne poslovne zone, od ukupno 41, spremne za ulaganje, pa kao „investment friendly“ regija, ne sumnjam kako ćemo nastaviti trend privlačenja stranih investitora“, objasnio je Vidović naglasivši kako su austrijske tvrtke TE-PRO, Ferro – Preis, MIP Weyland, Drvo-aluminij i Paul Green to prepoznale svojim investiranjem u Međimurje, baš kao i segment metalske industrije koji je kao perjanica ovog kraja izvozno orijentiran i prema austrijskim proizvođačima.

„Oduševljen sam rezultatima koje imate u Međimurju, posebice brojkama kao što je 50 milijuna eura dosad privučeno iz EU fondova ili pak 6 tisuća uspješnih obiteljskih gospodarstava, ali ujedno i dobrom pozicioniranošću tako uspješnog kraja, no čude me male plaće vrijednih radnika. Smatram da preko organizacija za vanjsko-trgovinske odnose naši poduzetnici direktno mogu stupiti u kontakt za suradnju, mjesta za nju itekako ima, za boljitak obiju strana“, objasnio je Viktor Sigl, uz to naglasivši kako je Gornja Austrija jedan od centara austrijske industrije te kako je 60 posto proizvedenog namijenjeno upravo za strano tržište.

Vodstvo jedne od devet austrijskih pokrajina, koja ujedno ima najrazvijenije gospodarstvo, mogućnosti suradnje vidi ponajviše u segmentima turizma, metalskoj industriji te proizvodnji građevinskih vozila i opskrbi tvrtki.

 

Nakon što su kušali međimurske specijalitete i vino koje svoj dobar glas uživa i na sjeveru Austrije, obećali su ponovo se vratiti u Međimurje, ali i pozvali našu delegaciju da uzvrati posjetom, na kojem bi se konkretizirali projekti i mogućnosti ulaganja među regijama.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/posjet_parlamentaraca_gornje_Austrije{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content