Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurje 273 milijuna kuna - potpisani ugovori za aglomeraciju Čakovec

Datum objave: 29. listopada 2014.

1

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Vukovara, Čakovca i Županje, kao i načelnici općina Borovo, Bogdanovci, Trpinja, Nedelišće, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec, Pribislavec, Strahoninec i Štitar te direktori lokalnih komunalnih poduzeća Vodograd grada Vukovara, Međimurske vode i Komunalac iz Županje potpisali su u utorak 28. listopada 2014. godine ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovore o sufinanciranju te ugovore o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja ukupne vrijednosti više od 712 milijuna kuna.


Spomenuti ugovori su potpisani u sklopu svečanosti Operativnog programa “Zaštita okoliša“ kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

 

Aglomeracija Čakovec vrijedi više od 273 milijuna kuna

 

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ vrijedan je više od 273 milijuna kuna, a Europska unija ga sufinancira s gotovo 73% sredstava. Kako su istaknuli i sami potpisnici ugovora gradonačelnik Stjepan Kovač, te načelnici Darko Dania, Saša Horvat, Anđelko Nagrajsalović, Višnja Ivačić i direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak, aglomeracijom se završava projekt komunalne infrastrukture – kanalizacije i odvodnje čime se kvaliteta života svakako diže na jednu novu razinu.

 

Naime, uz modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te njihovo dovođenje na najvišu razinu, tijekom projekta će biti izvedena i rekonstrukcija postojećeg sustava i mreže odvodnje koja će biti proširena na nova naselja. Tako će se izgraditi 70-tak kilometara kanalizacijske mreže, 32 nove crpne stanice te se očekuje priključenje više od 8.400 novih korisnika na sustav javne odvodnje. Ovime se postiže zaštita stanovništva, ali i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u podzemne vode i potoke, što je do sada bio slučaj, posebice u potok Trnavu u kojem je završavala većina otpadnih voda s ovog područja. “Međimurje i u ovom trenutku ima kvalitetno riješenu komunalnu infrastrukturu, ali ovime se cjelokupna priča diže na jednu novu razinu, a našim ljudima osiguravaju europski standardi i čist okoliš.“ – izjavio je zamjenik župana Zoran Vidović koji je sudjelovao u protokolu potpisivanja ugovora u Vukovaru.

Za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša od Europske unije Hrvatska dobila 2,1 milijardu kuna

 

Ministar Grčić je ovom prilikom iskazao veliko zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša dobila 2,1 milijardu kuna od Europske unije, što je svakako pokazatelj kritičarima da nisu u pravu kada je u pitanju kvaliteta i dinamika izvlačenja sredstava iz fondova EU.

Tijekom operativnog razdoblja 2014.-2020., kako je rekao Grčić, Hrvatskoj će putem EU fondova biti na raspolaganju više od 8 milijardi eura. Sam Grčić je iskazao nezadovoljstvo nedovoljnim medijskim praćenjem ovakvih kapitalnih projekata, ali je iskoristio situaciju da upravo u Vukovaru najavi ono što su općine i gradovi čekali već jedno duže vrijeme.

 

Kreće Fond za sufinanciranjem EU projekata hrvatskih JL(R)S

 

Kako je Grčić istaknuo, nisu sve jedinice lokalne i regionalne samouprave sposobne osigurati potrebnih 15, 20 ili 25 % potrebnih vlastitih sredstava za projekte iz fondova EU. “Zato krećemo s osnivanjem Fonda za sufinanciranje EU projekata JLRS-a čime će općine, gradovi i županije dobiti nevjerojatnu priliku da uz malo vlastitih ulaganja dobiju izuzetno mnogo. Ali Fond o kojem govorim će funkcionirati po jasnim pravilima od kojih navodim ono temeljno – novce će dobivati oni koji su spremni i pripremljeni.“ – najavio je Grčić te time dao nadu posebice onim jedinicama lokalne samouprave koje imaju spremne projekte, ali možda nemaju potreban fiskalni kapacitet, poput Međimurja.

 

Župan Matija Posavec je pozdravio formiranje najavljenog fonda prvenstveno zbog općina i gradova u Međimurju kojima se ovime širom otvaraju vrata novcu iz europskih fondova. “Svi u Zagrebu, u svakom pojedinom ministarstvu već znaju da Međimurje ima projekte, građevinske dozvole, svu potrebnu papirologiju i dokumentaciju, ali je uvijek imalo problema upravo sa sufinanciranjem. Ovim fondom kojeg je najavio ministar Grčić i ta posljednja prepreka nestaje te očekujem skore aktivnosti po tom pitanju.“ – zaključio je Posavec koji zbog obveza nije mogao prisustvovati potpisivanju ugovora u Vukovaru.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/potpisivanje-ugovora-aglomeracijaVUKOVAR{/gallery}

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content