Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bijeli štap kao simbol neovisnosti i samostalnosti slijepih osoba

Datum objave: 15. listopada 2014.

DSC 0435

 

„Svatko bi trebao barem na kratko osjetiti kako je svakodnevno slijepim i slabovidnim osobama“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec hodajući centrom Čakovca s povezom na očima, time dajući podršku slijepim i slabovidnim osobama koje 15. listopada obilježavaju Međunarodni dan bijelog štapa, simbola njihove nezavisnosti i samostalnosti.

 

 

Isti je u Međimurju obilježen u organizaciji Udruge slijepih Međimurske županije, čija je predsjednica Marija Ciglar zahvalila županu i županiji na velikoj podršci, u ovom i sličnim projektima. „Hvala županu i zamjenici koji su podržali ovaj skup, što su nam barem oni dopustili da ih malo stavimo u naše cipele“, dodala je, dok je zamjenica Sandra Herman objasnila kako je sada shvatila koliko je teško funkcionirati u društvu bez ičije pomoći.

Čelnici županije s povezom na očima i bijelim štapom prošli su u povorci od Katoličkog doma do Centra za kulturu, kojoj su se uz domaću, pridružile ujedno udruge iz Ptuja, Murske Sobote i Lentija, s ciljem senzibiliziranja javnosti te ukazivanja na problematiku slijepih i slabovidnih osoba.

 

Prigodnim programom cilj je dići svijest o postojanju prepreka s kojima se te osobe susreću, ali i o njihovim mogućno¬stima obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Time se želi ojačati osjećaj solidarnosti i razumijevanje sveukupnog stanovništva prema osobama s posebnim potrebama, za što je Dan bijelog štapa, simbol slijepih, najbolja prigoda.

 

Čovjek se najbolje može senzibilizirati kada nešto osjeti na vlastitoj koži. U Međimurju imamo 194 slijepe i slabovidne osobe, a na sreću i jednu od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj, koja kroz razne programe, u kojima aktivo sudjeluje i Međimurska županija dajući logističku i financijsku podršku, upotpunjuje svojim članovima prolazak kroz život“, naglasio je međimurski župan te dodao kako nitko ni po kojoj osnovi ne smije biti diskriminiran, dok je predsjednica udruge objasnila kako je samo 10 posto slijepih i slabovidnih samostalno, a Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuo probleme financijskih potpora države, sustavnog financiranja udruga te zapošljavanja, koje je u potpunosti stalo.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/dan-bijelog-stapa{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content