Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Rano otkrivanje raka prostate znači gotovo 100-postotno izlječenje

Datum objave: 13. listopada 2014.

DSC 0387

 

Najčešća zloćudna bolest kod muškaraca je rak prostare, javlja se u dobi iznad 50 godina, a obuhvaća 12 % svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti, odmah iza karcinoma pluća. Kako bi upozorili na te alarmantne statistike i sve upoznali sa simptomima bolesti, Klub oboljelih od raka prostate u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec, organizirao je u subotu humanitarno-edukativnu akciju naziva "Kestenijada".

Tom su prigodom na čakovečkom Trgu Republike svim prolaznicima i sudionicima akcije ponudili svježe pečene jesenske plodove, kestene, ali im i dali informaciju o radu Kluba koji je osnovan 4. prosinca 2010. godine upravo zbog povećanog broja otkrivenih i liječenih karcinoma prostate u Međimurskoj županiji.

Podršku projektu dali su i župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, koji su tom prigodom istaknuli važnost ovakvih akcija koje će mnoge potaknuti na potrebne preventivne godišnje preglede te pohvalili rad zajednice, na čelu s Damirom Remarom, koja trenutno okuplja 29 članova, baš kao i preventivni rad Županijske lige koju vodi predsjednik Hussein Saghir, dr. med.

Akcije ovakvog tipa održavaju se od 2011.godine, tijekom kojih se u prvom redu senzibilizira javnost o važnosti i mogućnostima prevencije, ranog otkrivanja i uspješnog liječenja raka prostate te motiviraju oboljele osobe za uključivanje u Klub oboljelih od raka prostate.

 

Naime rano otkrivanje raka prostate znači gotovo 100-postotno izlječenje. Financijskim sredstvima prikupljenim tijekom akcije kupit će se igle za biopsiju prostate namijenjene Urološkom odsjeku Županijske bolnice Čakovec, njih 20 u vrijednosti od 7.000 kuna.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/kestenijada-liga-protiv-raka{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content