Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vesna Haluga: Međimurje ostaje u mom srcu, gdje god bila

Datum objave: 10. listopada 2014.

DSC 0029

 

Tek nešto više od mjesec dana nakon što je stupila na dužnost, u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti održana je inauguracija Vesne Haluga, generalne konzulice Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj sa sjedištem u Pečuhu. Donedavna pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, preuzela je ovlasti nad konzularnim područjem koje obuhvaća županije Bacs - Kiskun, Baranya i Somogy, u okviru konzulata koji je osnovan 1993. godine.

U svom je pozdravnom govoru, koji je otvorila na mađarskom jeziku, zahvalila obitelji, zemlji koja joj je dala ovo veliko povjerenje te Međimurskoj županiji i bivšem šefu, županu Matiji Posavcu na podršci, toplom pismu dobrodošlice i činjenici što je zajedno sa zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman bio dio svečanosti same inauguracije. „Za one koji ne znaju to je župan najmanje ali i najuspješnije hrvatske županije. Iako nisam rođena u Međimurju, ono je itekako u mom srcu, gdje god da ja bila. To je nešto što čovjek ne odabire sam, a moja se ljubav očituje i u mom uredu u Pečuhu koji je čitav u znaku autohtonog međimurskog“, objasnila je.

Svečanost je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je dodao kako je izbor generalne konzulice, ali i primanje hrvatskog zastupnika u Nacionalni parlament Mađarske Miše Heppa, dokaz da hrvatska država ima svoj položaj u toj susjednoj zemlji. „Trend dobrih odnosa Mađarske i Hrvatske vidljiv je i kroz ova dva čina, potrebni su nam ovakve veze i mostovi. Kako su oba naroda članice EU, obvezni smo surađivati, iznaći zajednička rješenja, a prekogranična suradnja je neophodna prema putu u Europu i za dobre bilateralne odnose“, naglasio je te Međimursku županiju opisao kao promotora mnogih vrijednih stvari u Hrvatskoj, od gospodarstva, preko kulture do prekogranične suradnje.
Stoga je i generalna konzulica naglasila kako će u prvom redu nastaviti s takvim vidom suradnje dviju zemalja, a za koju je Međimurje uvelike zaslužno, i objasnila kako će u vremenu kada nema granica težiti uspostavljanju što boljih gospodarskih kontakata. „S radošću i ponosom ću obavljati sve pred mene postavljene zadaće. U prvom redu one koje se tiču hrvatske nacionalne manjine. Iz jednomjesečnog skromnog iskustva mislim da bi ovdašnji rad s manjinama mogao biti primjer za sve europske države. Ujedno svim predstavnicima hrvatske manjine zbog kojih sam primarno u Mađarskoj, veliko hvala, jer sam sigurna da će i moje dijete živeći u zajednici kao što je vaša postati jedan pravi pošteni i čestiti čovjek i Hrvat“, dodala je generalna konzulica Haluga i pozvala da konzulat u Pečuhu bude mjesto okupljanja i druženja te novih veza i ljubavi s Hrvatskom. Naime u Pečuhu je oko 12 tisuća Hrvata, a na cijelom konzularnom području i do 90 tisuća. Primarna zadaća konzulice je skrb o manjini, a uz to i povezivanje s matičnom zemljom u okviru očuvanja hrvatskog jezika, kulture i tradicije.

Naglašena je i mogućnost djelovanja na određenim projektima između Mađarske i Međimurske županije. Domaćin, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, objasnio je u prvom redu kako su Međimurska županija i županija Zala izrazito dobri suradnici. “Stoga bi želio da se uz niz projekata i oblika suradnje, borimo za gradnju prijelaza između Murakeresztura i Kotoribe. Oni su  zračnom linijom udaljeni 2 kilometra, a cestom oko 54. To je u interesu i Mađara i Hrvata, posebice za održavanje kulturnog i jezičnog identiteta s obje strane.“

Generalna konzulica pak je uz to dodala kako je vrijeme da se suradnja pomakne prema istoku, i na županiju Baranya, gdje su mogućnosti na području gospodarstva i kulture velike te gdje dvije županije mnogo toga veže te tom prigodom pozvala gradonačelnike i načelnike da se jave kako bi u buduće pokrenuli suradnju.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/inauguracija-vesne-haluga{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content