Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najeuropskija hrvatska županija dobila centar za informiranje o EU

Datum objave: 3. listopada 2014.

EDIC centar-otvorenje 6

Kako bi učinili informacije o Europskoj uniji lako dostupnima za građane i dali im priliku da izraze i razmijene stajališta o svim područjima djelovanja EU-a, Međimurska županija, odnosno Odsjek za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, danas su otvorili vrata novog informacijskog centra Europe Direct Čakovec - EDIC Čakovec. Radi se o centru smještenom u prostorijama bivšeg časničkog doma, a koji pripada mreži informacijskih centara Europe Direct kao jednom od glavnih sredstava Europske unije za informiranje europskih građana i promicanje građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini.

Tom je prigodom na sjeveru zemlje boravio voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević sa suradnicama, koji je prvo odradio radni sastanak u uredu župana Međimurske županije Matije Posavca, uz nazočnost zamjenice župana Sandre Herman i Darka Radanovića iz Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, a nakon toga otvorio novi centar, uz prisustvo i predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenika župana Zorana Vidovića, gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenikom Romanom Bogdanom, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka te mnogih uvaženih gostiju, predstavnika škola, udruga, institucija i mladih, koji su iskoristili priliku da se upoznaju sa sadržajima koji ih u centru očekuju.

Veliko je ovo priznanje za Međimursku županiju, čiji je projekt ocijenjen kao najuspješniji zahvaljujući prvenstveno iskustvu u informiranju građana. Stoga je EDIC Čakovec tek 7. koji otvara svoja vrata od svega 13 koliko će ih biti otvoreno do kraja godine u Republici Hrvatskoj te ujedno jedini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Stoga će svojim radom pokrivati područje sjevera zemlje, ali i pograničnih regija iz susjednih država.

EDIC Čakovec dopunjavat će i podupirati rad Predstavništava Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini, a samim time doprinosi boljoj integraciji Međimurske županije u samo tkivo i život Europske unije. Kako je naglasio međimurski župan, ovo je samo kontinuitet napora županije na komunikaciji s građanima.

„Danas je informacija sve, ako je pravovremena može biti itekako korisna, stoga mi na području Međimurske županije postavljamo sustav pravovremenih informacija. Nije cilj samo ući u Europsku uniju ili pak samo otvoriti ovaj centar, to su tek sredstva prema onome što želimo, a to je dobar i kvalitetan život svih građana, kako županije, države, tako i unije. Time ćemo u konačnici povući i više sredstava iz fondova Europske unije. Jednako tako, ovaj kraj kao najeuropskiji i vezan uz zemlje EU granicama, mora služiti kao jedan centar uspostavljanja komunikacije s građanima. Oni moraju dobiti točnu i pravu informaciju te saznati svoja prava, to ovim današnjim otvorenjem omogućavamo“, naglasio je župan Posavec i objasnio kako će ovaj centar biti novo središte u gradu i županiji, a koji će okupljanjem i suradnjom građana rezultirati porastom standarda i kvalitete života, što je u svom govoru potvrdio i čakovečki gradonačelnik.
„S pravom ste jako ponosni što ovdje otvaramo centar, jer ste zaista najeuropskiji kraj. Pomaže vam činjenica kako ste zemljopisno blizu zemalja koje su ranije postale članicama EU, no u prvom redu za to je zaslužan vaš rad i odnos prema poslu, koji je poznat i koji je na ponos Hrvatske. Sa zadovoljstvom mogu reći da je sada i Međimurje Europa, da ovdje imate predstavništvo kojim ćete biti izravno spojeni s Bruxellesom i Zagrebom te dobiti sve informacije koje se odnose na rad institucija Europske komisije i parlamenta. Vaš župan je u pravu, ovaj čin otvaranja je samo sredstvo u postizanju viših ciljeva“, u govoru je naglasio voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević prije nego što je svečano otvorio centar.

Međimurska županija nositelj je projekta „EDIC Čakovec“ koji je uspješno ocijenjen u okviru natječaja Glavne uprave za komunikaciju Europske komisije za odabir struktura nadležnih za Europe Direct centre te će biti sufinanciran od strane Europske unije za razdoblje 2014.-2017. Projekt Međimurske županije odabran je od ukupno 36 prijava i ocijenjen s 91,33 bodova.
Informacijski centar Europe Direct Čakovec omogućiti će građanima jednostavan pristup informacijama po konceptu "sve na jednom mjestu". Od pružanja informacija, savjeta, pomoći, odgovora na pitanja o EU, osobito onih o pravima građana, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja, do upućivanja na druge specijalizirane izvore informacija. EDIC Čakovec će poticati i građansko sudjelovanje putem različitih sredstava priopćavanja kao što su internetske stranice, društveni mediji, publikacije te organizacija događanja putem kojih se prikupljaju informacije i mišljenje građana t prosljeđuju institucijama EU.
Svečanost otvorenja svojim je nastupom uveličao Pjevački zbor Srednje škole Čakovec, dok su učenici 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu dobili priliku voditelju Predstavništva Europske komisije, Branku Baričeviću postaviti sva pitanja koja ih zanimaju vezana uz rad Europske unije, komisije i parlamenta, čime je i zaključio svoj posjet Međimurskoj županiji.

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/otvorenje-edic-centra{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content